Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Спектакълът на ансамбъл "Филип Кутев - сред акцентите в НДК тази седмица

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Спектакълът на ансамбъл "Филип Кутев - сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя събитията в Двореца на културата за периода: 23-30 септември 2019

Петер Паул Рубенс Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Предстоящи събития в НДК
(23-30 септември)

23 септември  (понеделник)

Елина Гаранча, признатата в цял свят притежателка на уникален тембър и чувствен глас, ще пее в зала 1 на НДК на 23 септември от 19:00 ч. Поканата идва от Софийска филхармония, а концера на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните съвременни диригенти Карел Марк Чичон.

Купи билетЗа почитателите на класическата музика събитието с участие на звезда от ранга на Гаранча е истински празник. Неповторимото мецосопрано идва у нас в разцвета на своята кариера.

Още

Елина Гаранча пред Dir.bg: Сякаш стоиш пред Бог, когато слушаш Реквием-а на Верди

Елина Гаранча пред Dir.bg: Сякаш стоиш пред Бог, когато слушаш Реквием-а на Верди

24 септември  (вторник)

Асоциация на българските лидери и предприемачи организира Българския национален финал на Глобалните стартъп награди. Състезанието ще отличи най-добрите стартиращи компании и личности в 16 категории. Церемонията по награждаване на победителите на национално ниво ще се проведе в Театър Азарян на 24 септември между 18:30 и 22:00 ч. Победителите ще представят България на регионалния финал в Букурещ.

Още

Два филма за Рудолф Нуреев на "Танц филм фест" в навечерието на Киномания

Два филма за Рудолф Нуреев на "Танц филм фест" в навечерието на Киномания

Най-утвърденият и престижен кинофорум у нас - Киномания - стартира поредица от тематични филмови седмици. Първата ще е в навечерието на фестивала - през месец септември - и ще представи селекция от филми на тема класически и модерен танц. Началото ще поставим на 24 септември от 19:00 ч. в кино "Люмиер Лидл" с филма "Рудолф Нуреев: Бялата врана". По време на турне на елитната балетна трупа на ленинградския театър "Киров" в Париж през 1961 г. звездата Рудолф Нуреев успява да се изплъзне от опеката на агентите на КГБ и остава на Запад. Завладяващ портрет на един брилянтен, енигматичен артист, чиито талант и темперамент разтърсват не само света на балета, но и този на международните отношения.

Още

"Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс само на Киномания

"Рудолф Нуреев: Бялата врана" на Ралф Файнс само на Киномания

25 септември (сряда)

Магическият "Портретът на Дориан Грей" ще "оживее" на сцената на Театър Азарян на 25 септември от 19:00 ч. Това е спектакъл за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест на духа, за тънката линия между изкуството и живота, за хедоизма като начин на съществуване и за това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство. Спектакъл - амалгама между театър и литература, съчетаващ епохата на Оскар Уайлд и космополитното живеене тук и сега. Спектакъл, търсещ съвременния ключ към едно от най-великите произведения на литературната класика.

Дискусия на тема "Инвестиции в подобряването на живота на хората" ще се проведе в Литературен клуб "Перото" на 25 септември от 10:45 ч. В събитието ще участват мениджърите на едни от най-големите търговски вериги в страната.

Танц Филм Фест ще предложи на любителите на балета още изненади и през втория ден от фестивала. На 25 септември от 18:30 ч. зрителите в кино "Люмиер Лидл" ще могат да гледат екранизация на балета "Лебедово езеро". Когато е заснета тази постановка на Виенската опера, Марго Фонтейн е вече жива легенда, удостоена с титлата Дейм от кралицата и обявена за прима на примите, а кариерата на Рудолф Нуреев след бягството му от Съветския съюз тъкмо набира скорост. Две легенди във върхова форма - абсолютно паметно изживяване!

Още

Филми на легендарните хореографи Пина Бауш и Морис Бежар предлага Танц филм феста в НДК

Филми на легендарните хореографи Пина Бауш и Морис Бежар предлага Танц филм феста в НДК

В същия ден от 20:30 ч. отново в кино "Люмиер Лидл" може да гледате филма "Г-н Гага", който е част от Танц Филм Феста. Охад Нахарин, артистичният директор на танцовата трупа "Батшева", е считан за един от най-влиятелните хореографи. Показвайки го в критичен и повратен момент от личния му живот, този вдъхновен и проникновен документален филм представя творец със забележителна артистична цялост и впечатляваща визия. Работил по филма цели 8 години, в "Г-н Гага" режисьорът Томер Хейман съчетава моменти от репетиции с непоказвани досега архивни кадри и сцени от спектакли.

26 септември  (четвъртък)

Издателство "Рива" ще представи книгата "Без заглавие. Рушители и строители на България" в Литературен клуб "Перото" на 26 септември между 18:30 и 20:30 ч. Автор на книгата е Нася Кралева - филолог и журналист. "Без заглавие. Рушители и строители на България" вече заслужено беше сравнена с най-високата мемоарна вълна в българската словесност - редом до "Записките по българските въстания" на Захари Стоянов и "Строители на съвременна България" на Симеон Радев.

Литературният клуб на "Виваком" ще се събере на ежемесечното си литературно четене на 26 септември. Събитието ще се проведе в Книжарница "Перото" между 19:00 и 21:00 ч.

"Величието на балет Киров" ще представи заснети сцени от най-великите постановки на знаменития ленинградски балет на 26 септември от 18:30 ч. в кино "Люмиер Лидл". Най-ценната находка са изпълнения от ранните години на легендите Нуреев и Баришников, които преди са считани за изгубени. Балет "Киров" винаги е бил основният конкурент на талантите в Болшой театър.

Кадър от филма "Лос Тарантос" (Снимка: НДК)

В същия ден от 20:30 ч. отново в кино "Люмиер Лидл" любителите на балета ще могат да се насладят на секси, суров, каталунски фламенко стил на танцуване във филма "Лос Тарантос". Легендарната танцьорска Кармен Амайя ще влезе в ролята на Ангустиас. Злочестите любовници се играят от Сара Лесана и хипнотизиращия Антионио Гадес, станал световноизвестен 20 години по-късно с фламенко трилогията на Карлос Саура.

27 септември  (петък)

Силна доза истински рок с едни от най-ярките рок групи Ахат, Сигнал и Милена, ще разкъртят из основи Зала 1 на НДК на 27 септември от 20:00 ч. с "Походът на българския рок". Концерт, който ще разбуди много спомени и неочаквани емоции с мощна експлозия от хубава рок музика, поднесена чрез сценичка колаборация между три легендарни имена, които са събрали и запазили най-доброто от миналото, настоящето и непреходното време.

Яна Букова представя своя превод от старогръцки на Сафо "100+1 фрагмента". Книгата е посветена на паметта на Малина Томова и Яна Левиева - издателката и художничката на първото издание. Настоящото е на Издателство за поезия ДА, с корица на Неда Ангелова. В представянето на книгата очакваме да вземе участие и публиката. Заповядайте на 27 септември от 18:30 ч. в Литературен клуб "Перото".

Модерните танци продължават в кино "Люмиер Лидл" и в петък /27 септември/ от 19:00 ч., когато ще бъде прожектиран филмът "Кафе Мюлер". Сюжетът разказва за трима мъже и три жени, които танцуват на моменти със затворени очи на сцена, пълна с разхвърляни столове. Само хореографски гений на Пина Бауш може да превърне подобен мизансцен в едно от най-забележителните произведения на модерния танц.

От 20:30 ч. зрителите в кино "Люмиер Лидл" ще могат да гледат филма "Юли" . Юли е името, с което се обръща към малкия Карлос Акоста баща му Педро. От детските си години Юли се съпротивлява на каквато и да е дисциплина или образование, растейки из улиците на бедния си хавански квартал. Как се ражда любовта на Юли към танца? Вижте на 27 септември.

28 септември  (събота)

Още

Георги Андреев: На една сцена съм бил с Жан Люк Понти и с Робърт Плант, но  мечтата ми е да свиря с Йо-Йо Ма

Георги Андреев: На една сцена съм бил с Жан Люк Понти и с Робърт Плант, но мечтата ми е да свиря с Йо-Йо Ма

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев ще представи премиерния концерт-спектакъл "Ела се вие, превива" в Зала 1 на НДК на 28 септември от 19:00 ч. Концертът е посветен на традиционната българска сватба.

Най-голямото събитие за татуировки и алтернативна култура Tattoo Expo ще се проведе за пети път на 28 и 29 септември в зала 3 на НДК от 10:00 ч.

На 28 и 29 септември в Театър Азарян от 09:00 ч. ще се проведе 22 Международен фестивал на прическата и красотата.

Уъркшоп с хореографът и танцьор Мария Кефирова ви очаква в дните 28 и 29 септември /събота и неделя/ 10:00 до 13:00 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Уъркшопът ще изследва перформативността като отношение към усещането за близко и далече. Мария Кефирова ще сподели с участниците своите техники за екстериорност и практики на въплътен резонанс, както и любопитството си към фрикцията, профанацията и сринатите разстояния. "Ще танцуваме за удоволствие и ще четем фикция..."

В същия ден /28 септември/ от 17:30 ч. в кино "Люмиер Лидл" млада балерина ще бъде раздвоена между мъжа, когото обича и мечтата си да стане балерина във филма "Червените пантофки". Той показва по вълнуващ начин живота и дилемите на артиста зад кулисите на големия театър.

Почитателите на балета ще могат да гледат запис на "Бежар: IX-а симфония" в кино "Люмиер Лидл" в събота /28 септември/ от 20:00 ч. Филмът е запечатал сцени от представлението в зала NHK в Токио от 8 ноември 2014 г. Монументална творба, тази балетна постановка събира 250 танцьори и музиканти на една сцена. "Всички хора са братя" - това могъщо послание изразява този спектакъл, съчетал по паметната музика на Бетховен и хореографията на Морис Бежар.

За втора поредна година НДК ще бъде домакин на ежегодната "Европейска вечер на спорта" със събитието "НДК 360", включващо спортно ориентиране из НДК, фасадно катерене и бягане. Очакваме ви на 28 септември /събота/ от 16:00 часа.

29 септември (неделя)

Българско сдружение Аюрведа ще отбележи своята 10-годишнина на 29 септември в зала 10 на НДК от 08:00 ч.

Дискусия със стипендианти от немския парламент по програма IPS ще се проведе в Литературен клуб "Перото" на 29 септември между 10:00 и 12:00 ч. Събитието се организира от Немското посолство.

Вечерта на 29 септември от 19:00 ч. посетителите на Литературен клуб "Перото" ще могат да се срещнат с писателката Габриеле Кули, автор на книгата "Глобалната сексуална революция: унищожаване на свободата в името на свободата".

Още

Животът на митичната кралица на танца Айседора Дънкан на Танц Филм Фест

Животът на митичната кралица на танца Айседора Дънкан на Танц Филм Фест

Организаторите на Танц Филм Фест са подготвили още изненади за почитателите на балета. Най-митичната танцьорка "Айсидора Дънкан" ще завладее кино "Люмиер Лидл". Уникалният ѝ стил на танцуване я прави желан гост на крале, кралици, благородници и руски революционери, превръщайки я в истинска народна танцьорка. Но бохемският ѝ начин на живот и нетрадиционен морал превръщат личния ѝ живот в поредица от неразбиратлства и трагедии, довели в крайна сметка до преждевременната ѝ смърт едва 50-годишна. Какви интересни събития са се случили в живота на Айсидора, ще разберете на 29 септември от 16:00 ч.

Кадър от филма „И след това танцувахме” на режисьора Леван Акин (Снимка: НДК)

В неделя /29 септември/ в кино "Люмиер Лидл" от 18:30 ч. ще бъде излъчена прожекцията на филма "И след това танцувахме", част от Танц Филм Фест. Филмът разказва за Мераб, който се подготвя от ранна възраст като танцьор в Националния ансамбъл на Грузия заедно със своята партньорка Мария. Светът мъ се преобръща напълно с пристигането на безгрижния Иракли, който се превръща едновременно в най-силния му съперник и обект на желание. "И след това танцувахме" е откриващ филм на програмата "Четиринайсетдневка на режисьорите" в Кан "19 и се превръща в едно от събитията на тазгодишния фестивал.

В предпоследния ден от Танц Филм Фест зрителите ще могат да гледат филма "Танц". Еволюцията на едни от най-автентичните танци в Европа е белязана от кръговрата на природата. Филмът е поетично преклонение пред земята, хората, митовете и обичаите, както и към изпълнената със символи вселена на традиционните танци. Приказка за чудото на съществуването, разказана чрез танца. Не пропускайте да гледате "Танц" на 29 септември от 20:30 ч. в кино "Люмиер Лидл.

30 септември  (понеделник)

"Празник с Николина Чакърдъкова" ви очаква на 30 септември от 20:00 часа в зала 1 на НДК. С много изненади, музика, танци и добро настроение почитателите на певицата ще отпразнуват личния ѝ 50-годишен юбилей. На сцената ще излязат и Неврокопски танцов ансамбъл, Боби Шапков и Оркестъра на Фолклор ТВ.

На 30 септември от 19:00 ч. в кино "Люмиер Лидл" ще можете да гледате филма "Рудолф Нуреев: Бялата врана". По време на турне на елитната балетна трупа на ленинградския театър "Киров" в Париж през 1961 г. звездата Рудолф Нуреев успява да се изплъзне от опеката на агентите на КГБ и остава на Запад. Завладяващ портрет на един брилянтен, енигматичен артист, чиито талант и темперамент разтърсват не само света на балета, но и този на международните отношения.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За 50-ти път се питаме: Чуваме ли плача на ангела?

"Плач на ангел" от Стефан Цанев за 50-ти път на Камерна сцена на Народния театър, на 25 май 2022 г. от 19 часа

Галактики и вселени в "Урания" от Галина Александрова - RED

Изложбата е от 26 май до 17 юни 2022 г. в Галерия [a]cube

Кино "Одеон" чества 90 години от рождението на Григор Вачков с три филма

"Най-добрият човек, когото познавам" (1973) ще бъде прожектиран на 27 май

Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената на зала 1 на НДК на 26 май

Потопени в атмосферата на Париж от края на XV век зрителите на спектакъла ще се насладят на изключителната музика, хореография и актьорска игра

БНР споделя българската музика с украинските деца

Те ще бъдат гости на концертите с фолклорна, детска и класическа музика на съставите на националното радио

"Ефектът Галатея": Тялото е терен за метаморфози, експерименти, култове, желания…

С нов премиерен състав солисти балет "Арабеск" ви кани 19 май 2022 г. на сцената на Музикалния театър на най-новия си спектакъл