Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

С двойна премиера на 27 и 28 май в регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала гледаме първата собствена продукция на центъра - експерименталният танцов спектакъл "In C" по едноименното музикално произведение на Тери Райли, пионер в минималистичното композиране, и хореография на Саша Валц, символ на прогресивния съвременен танц.

Отново този месец в Топлоцентрала се провежда голяма част от танцовия фестивал "Антистатик", на 21 май гостуват провокативният австралиец Израел Алони (they/them) с мултидисиплинарен соло пърформанс (18+), както и спектакли на знаменитите Марио Биаджини ("Приказки на Кейти", 26 май) и Мартин Макдона ("От мрачно по-мрачно", 31 май). На 29 май Топлоцентрала отбелязва и Световния ден на множествената склероза в партньорство с фондация "МС - Мога Сам".

Още

Алея на космонавтите

Алея на космонавтите

В края на май програмата на РЦСИ Топлоцентрала предлага изключително разнообразие от изпълнителски формати, реализирани на световната експериментална сцена, както и социални взаимодействия в синхрон с мисията на центъра да предоставя равен достъп на хора в затруденено и/или маргинализирано положение, разширявайки социалния разговор за техните нужди и мечти.

Май е и месецът, в който Топлоцентрала показва своята първа продукция - танцовият пърформанс "In C" по музика на Тери Райли и хореография на Саша Валц. Той ще бъде изигран от 12 български танцьори, които през последните месеци работят по хореографията с Орландо Родригез от танцовата компания Саша Валц & Гости.

Компанията, която възниква в Берлин през 90-те години на 20 в. и днес е определяна като една от най-важните танцови институции на града, дебютира у нас по покана на Гьоте-институт България през ноември 2021 г., за покаже за първи път Голямата сцена на Топлоцентрала. "Така партньорството ни със Саша Валц & Гости, както и цялостната подкрепа от Гьоте-институт България, без която то нямаше да се случи, откриха нов хоризонт във възможността тук да бъде продуцирана и осъществена българската премиера на "In C"" - споделя Веселин Димов, директор на РЦСИ Топлоцентрала.

Купи билет"In C" е експериментален, постоянно развиващ се процес, който преосмисля работния подход на Саша Валц & Гости и диалога между танца, музиката и пространството. Компанията проучва възможностите за гъвкава художествена продукция във времена на пандемия и художествен обмен отвъд националните граници. Партитурата на "In C" се състои от 53 музикални фигури и се чете като сценични указания за музиканти, в случая - танцьори.

"Резултатът е динамична игрова система, съставена от 53 фигури на движение за структурирана импровизация с ясни правила и закони. Дължината на парчето и броят на музикантите и танцьорите са променливи. "In C" е демократична партитура, защото дава свобода на отделните танцьори в ансамбъла: един пърформанс за това да изразиш своята индивидуалност в група, а не просто да си част от нея като отделен индивид." - споделя самата Саша Валц.

Купи билетМежду 10 и 19 май Топлоцентрала се превърна в една от сцените на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" със спектаклите "Странни чужди тела" на Зуфит Симон (Германия) и "Голдбергови вариации" на Михил Вандевелде (Белгия), "WO MAN" на Марион Дърова с награда ИКАР за 2021 и "Преди края... (на света)" на Ива Свещарова и Вили Прагер с номинация за ИКАР за 2022, както и други ключови заглавия.

Освен "Антистатик", този месец в Топлоцентрала гостуват австралийският артист Израел Алони, който със соло спектакъла си "My Body, My Nation" се опитват да покажат тялото извън наложените му рамки. Спектакълът е 18+. 

Още

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" призовава "Антистатик"

На 26-и май Голямата сцена на Топлоцентрала ще покаже и моно спектакъла "Приказките на Кейти" по текст на знаковия италиански режисьор Марио Биаджини в изпълнение на Агнешка Казимерска, а на 31 май отново там ще видим "От мрачно по-мрачно" на световноизвестния ирландски драматург и режисьор Мартин Макдона. И двете представления се осъществяват от сдружение "Мултикулт". Билети в мрежата на Eventim - за " Приказките на Кейти", за " От мрачно по-мрачно".

РЦСИ Топлоцентрала ще изпрати месеца заедно с фондация "МС - Мога Сам" и Plan to Be Generator, които от 10:00 до 21:30 ч. на 29 май ще отбележат Световния ден на множествената склероза (30 май) с благотворителната си 1-дневна кампания "СВЪРЗАНИ: Хиляди жерави в подкрепа на хората с МС".

Още

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

Още

 Германският хореограф Юлиан Вебер  открива 15-ото издание на "Антистатик"

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на "Антистатик"

Още

Танцът, музиката и техните нови отношения

Танцът, музиката и техните нови отношения

Още

Хореографът Деян Георгиев: Съвременният танц е интимно място с огромен заряд

Хореографът Деян Георгиев: Съвременният танц е интимно място с огромен заряд

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Седем хореографи от страната и чужбина се събраха в софийския регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Балет "Арабеск" открива IV-то издание на "Софийския фестивал на Музикалния театър" с "Carmina Burana"

Началото е на 23 юни 2024 от 20.00 ч. в парка на Военна академия "Г.С.Раковски"

В Народния театър започнаха репетициите на спектакъла "Някой ще дойде"

Режисьор е Катя Петрова, премиерата ще бъде през ноември

"Ромео и Жулиета" на Петринел Гочев е следващата тема в "Представленията, които ни създадоха"

На 20 юни Петринел Гочев ще бъде последният гост за сезона в поредицата на Yalta Art Room

Адаптация на класически роман за юноши спечели награда "Тони" за най-добър мюзикъл

Мюзикълът "Аутсайдерите" е по едноименния роман на С. Е. Хинтън за враждата между улични банди през 60-те години в Оклахома