Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Алея на космонавтите

ТАНЦОВ ТЕАТЪР

Алея на космонавтите

Класиката в танцовия театър ще бъде показана за първи път в България

В центъра на действието в "Алея на космонавтите" е поставен диванът в хола на панелен апартамент в Берлин-Марцан (Източник: Гьоте-институт)

Гьоте-институт и ACT Фестивал за свободен театър имат удоволствието да представят първото гостуване на танцовата трупа Саша Валц и гости в България.

Още

Фестивалът за свободен театър започва с ВИК!

Фестивалът за свободен театър започва с ВИК!

Купи билетСъбитието ще се състои в новия център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" и ще представи танцовия пърформанс "Алея на космонавтите" и танцовия уъркшоп в работен процес "In C".

На 24 и 25 ноември жителите и посетителите на София ще имат възможността да съпреживеят модерния танц като директен досег с немската традиция на този изразен формат.

Танцовото изкуство като ускорител на вътрешни процеси

В центъра на действието в "Алея на космонавтите" е поставен диванът в хола на панелен апартамент в Берлин-Марцан. Чувствата и двигателните импулси на едно семейство от три поколения се натрупват тук в несигурна близост, могат само да бъдат погребани в летаргия или да бъдат изложени на обратната връзка с тесния им живот.

Гьоте-институт и ACT Фестивал за свободен театър имат удоволствието да представят първото гостуване на танцовата трупа Саша Валц и гости в България (Източник: Гьоте-институт)

Хореографската конфронтация и сблъсъкът разплитат решения и развиват нелека комедия, провокирана от липсата на нежност. Този танцов пърформанс е част от поредица ранни проекти на Саша Валц, които изследват реактивния свят на ежедневието като пространство за танцова интерпретация. Създаден преди 25 години, на прага на новата епоха, пърформансът все още резонира с актуалността си и през 2021 г.

Още

Започва АСТ Фестивалът за свободен театър!

Започва АСТ Фестивалът за свободен театър!

Коя е Саша Валц?

Саша Валц е икона на германската танцова сцена. Танцовата ѝ трупа е основана през 1993 г. от нея и Йохен Сандиг в Берлин и представя около 70 представления годишно по целия свят.

Валц е хореографка, танцьорка и режисьорка. В началото на 1990-те тя развива импровизационния формат "Диалози" в Берлин, където развива и практикува нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. е сред режисьорите на Шаубюне. По това време тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите "Travelogue" and "Körper" както и имерсивната танцова инсталация "insideout".

На 24 и 25 ноември жителите и посетителите на София ще имат възможността да съпреживеят модерния танц като директен досег с немската традиция на този изразен формат (Източник: Гьоте-институт)

В следващите години прилага езика и стратегиите на съвременния танц, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налагайки жанра на хореографската опера. Едновременно с това Саша Валц съдейства за развитието на танца като средство за социална и социално-политическа комуникация. Като част от това начинание тя основава Детската танцова компания в Берлин през 2007 г., както и формата "ZUHÖREN" ("Изслушване") през 2016 г. В настоящата си хореографска работа Валц се фокусира върху интензитета на колаборативния процес.

Още

Богата артистична програма, интерактивни VR реалности, мултиарт концерт и филми – на АСТ фестивала за свободен театър

Богата артистична програма, интерактивни VR реалности, мултиарт концерт и филми – на АСТ фестивала за свободен театър

Купи билетИзкуство в условия на пандемия

За съжаление, поради пандемичната обстановка в световен мащаб, Саша Валц няма да може да се присъедини на живо към събитията в София.

През 2020 г. тя реагира на предизвикателствата от пандемията с различни проекти онлайн и на живо. Сред тях са онлайн "танцов дневник", проектът "Диалози - релевантни системи" първа и втора част, адаптация на хореографията "Сакре" и други. През март 2021 г. в radialsystem Berlin се състоя онлайн премиера и най-новото творение на хореографката "In C", създадено по едноименната композиция от Тери Райли.

Гьоте-институт и ACT Фестивал за свободен театър имат удоволствието да представят първото гостуване на танцовата трупа Саша Валц и гости в България (Източник: Гьоте-институт)

Въведението в работния процес на ко-продукцията на танцовото представление "In C", воден от Саша Валц, е планирано като част от програмата в "Топлоцентрала" тази година. Очаквайте повече информация за уъркшопа на Орландо Родригез (Саша Валц и гости), който ще се проведе на 25 ноември в "Топлоцентрала", съвсем скоро!

Билети за "Алея на космонавтите" може да намерите ТУК на цена от 30 лв. / 20 лв.

Още

Вътрешно горене: Този ноември София е свободен театър

Вътрешно горене: Този ноември София е свободен театър

Още

С френския спектакъл Relative Collider започва АСТ Фестивала за свободен театър

С френския спектакъл Relative Collider започва АСТ Фестивала за свободен театър

Още

Изкуство в ТЕЦ-а

Изкуство в ТЕЦ-а

Още

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

На 15-и август от 20.30 часа в главната мъжка роля ще бъде премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков

Фестивалът „Опера на върховете -Белоградчишки скали“ представя премиерния балетен спектакъл „Хиляда и една нощ“

На фона на величествените Белоградчишки скали, тази вечер публиката под звуците на пулсиращи барабани ще се наслади на великолепния балетен спектакъл "Хиляда и една нощ" от големия азербайджански композитор Фикрет Амиров

Жана д'Арк е небинарен персонаж в постановка на Шекспировия театър "Глоуб"

Пиесата "Аз, Джоан" (Аз, Жана) ще "предложи възможност за друга гледна точка", казват от управата на театъра

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи