Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът за свободен театър започва с ВИК!

НЕЗАВИСИМАТА СЦЕНА

Фестивалът за свободен театър започва с ВИК!

Световни артисти, уъркшопи и силна селекция от български спектакли и пърформанси включва програмата на фестивала, който този ноември се провежда за 11 поредна година

Късометрежният танцов филм ВИК! на Катина Дишков (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival)

Днес в Националния студентски дом започва майсторският клас на Мириам Енгел (Израел), която на 13 ноември ще представи и своя моно-спектакъл A-Wake на Сцена Дерида.

На 24 ноември, благодарение на Гьоте-институт България, фестивалът ще посрещне и други световни звезди в съвременния танц - трупата на Саша Валц (Германия), с чийто спектакъл ще отвори новият център за съвременни изкуства Топлоцентрала.

Още

Вътрешно горене: Този ноември София е свободен театър

Вътрешно горене: Този ноември София е свободен театър

Силна селекция от български спектакли и пърформанси включва програмата на фестивала за свободен театър ACT, който този ноември се провежда за 11 поредна година. Българските заглавия, които ще видим на Сцена Дерида, в новия център за съвременни изкуства Топлоцентрала, в Сити МаркЦентър, театър Азарян и ДНК, бяха избрани от самата независима сцена у нас с демократичен и нов за театралната ни общност модел.

Освен богато локално съдържание, фестивалът за свободен театър ще покаже и големите чуждестранни артисти и техните трупи Саша Валц и гости (Германия), Мириам Енгел (Израел), Карин Пауър и Алдо Джаноти (Австрия), компания Сеньор Серано (Испания).

Програмата на ACT предвижда и уъркшопи както с всички чуждестранни артисти, така и с български специалисти, а също и кръгла маса, отворенa към местната театрална сцена и прилежащите й индустрии.

Паралелната образователна програма на фестивала има за цел да повиши капацитета на българската незвисима сцена и да надгради както професионалните й умения, така и нейната способност да маркетира успешно своя арт продукт.

Късометрежният танцов филм ВИК! на Катина Дишков (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival) (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival)

ACT 2021 ще бъде открит днес, 10 ноември, в 19:30 ч. на Сцена Дерида с късометрежния танцов филм ВИК! на родената в Белград Катина Дишков, която от 14 години работи у нас в сферата на съвременния танц, изпълнителски изкуства, видео танц и алтернативно образование.

След прожекцията ще се проведе разговор с екипа на филма, последван от парти в бара на Сцена Дерида с музикалния селектор Svetoslav, част от проекта с 13-годишна история Indioteque.

Common People на Василия Дребова (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival)

Още

Здрава Каменова: Няма кога и къде... Винаги и навсякъде!

Здрава Каменова: Няма кога и къде... Винаги и навсякъде!

Тази седмица в програмата на ACT ще гледаме още два български спектакъла - Common People на 11 ноември от 19:30 ч. на Сцена Дерида и "Машините са кучки" на 14 ноември от 19:30 ч. в Сити МаркЦентър.

Common People е документален движенчески спектакъл от Василия Дребова, а "Машините са кучки" - театрален спектакъл на организацията "36 маймуни" по текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова, която участва в предствалението.

Спектакълът "Машините са кучки" на Гергана Димитрова и Здрава Каменова (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival)

Останалите български заглавия в програмата на фестивала са Телепорт - копродукция между Studio Phorrmatik и Derida Dance Center, която изследва взаимодействието между танц и технологии, пренасяйки зрителя от сценичната среда към дигиталното пространство и обратно.

Телепорт - копродукция между Studio Phorrmatik и Derida Dance Center (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival)

Гледаме Телепорт на 20 ноември от 19:30 ч. на Сцена Дерида. Друг спектакъл с интерактивни елементи и игра с публиката е "Караоке нощ" на Паник Бутон Театър с режисьор Нейтън Купър и консултант режисьор Василена Радева.

Ще го видим отново на Сцена Дерида на 15 ноември от 19:30 ч.

"Ритуали на душата" на танцова компания ДЮН (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival)

Още

Ива Свещарова и Вили Прагер: Избираме теми, които са важни, дълбоки и провокират артистичния ни интерес

Ива Свещарова и Вили Прагер: Избираме теми, които са важни, дълбоки и провокират артистичния ни интерес

На следващия ден - 16 ноември, гледаме и "Ритуали на душата" - един спектакъл на танцова компания ДЮН по идея и хореографска концепция на Петя Стойкова.

"Преди края... (на света)" е най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер и тяхно сценично "откровение" за Апокалипсиса. Спектакълът ще се играе на 17 ноември от 19:30 ч. в ДНК.

На 18 ноември обратно на Сцена Дерида пък ще видим "Активно вещество" - интердисциплинарен пърформанс на Форсмажор Студио и Диа Мантова с режисьор Стефан Прохоров.

"Активно вещество" на на Форсмажор Студио и Диа Мантова, режисьор Стефан Прохоров (Източник: ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival)

Още

Хайде, Отело, да заспиваме вече: Дим, барабани и Боян Арсов x 2

Хайде, Отело, да заспиваме вече: Дим, барабани и Боян Арсов x 2

През декември в рамките на ACT от театър ЗОНГ гледаме и театралното представление "Отело - гибелта на идеалиста" по едноименната пиеса на Уилям Шекспир и в драматургичната версия на Дина Маркова.

Спектакълът ще се играе в театър Азарян на 14 декември от 18:30 ч. С хореография, физическа партитура, визуална среда и костюми от Боян Арсов и видео среда от Jason Brad Lewis.

6-те уъркшопи с български специалисти в програмата на ACT 2021 сa:

- "Управление на проектния цикъл" с Калина Вагенщайн - 13 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида
- Изкуството на pitch-инга с Димитър Узунов - 14 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида
- Еко?Логично! Изкуство с мисъл за природата с Мануела Саркисян - 17 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида
- Абсолютно начинаещи с Венелин Шурелов - 18 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида
- Включване - как да работим с хора от учзвимите групи с Василка Шишкова - 20 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида
- Ефективната комуникация - мисия възможна с Ружа Загорска - 20 ноември, 15:00 ч., Сцена Дерида

Още

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

За детайлна информация относно всички събития и продажбата на билети, следете фейсбук страницата на фестивала: ТУК

АСТ Фестивал за свободен театър 2021 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, Столична община, Гьоте-Институт България, Френски Институт България, DOTA Austria, Австрийско посолство София, Институт Сервантес, Израелско посолство, Институт Лист | Унгарски културен институт София и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала.

Асоциация за свободен театър и Театрална компания МОМО работят със структурната подкрепа на НФК.

Още

"Театро" представя "Крава" - модерен абсурдизъм от Мартин Карбовски

"Театро" представя "Крава" - модерен абсурдизъм от Мартин Карбовски

Още

Постапокалиптично бъдеще в премиерата на рок операта "Исус Христос Суперзвезда" в Пловдив

Постапокалиптично бъдеще в премиерата на рок операта "Исус Христос Суперзвезда" в Пловдив

Още

Кой ще бъде пощаден в "Хотел между тоя и оня свят"?

Кой ще бъде пощаден в "Хотел между тоя и оня свят"?

Още

Драматичен театър Ловеч с две премиери в театър "Азарян" през ноември

Драматичен театър Ловеч с две премиери в театър "Азарян" през ноември

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Йорданка Христова с голям концерт в Античния театър

Певицата се завръща в Пловдив, за да празнува 60 години на сцената на 12 август

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино

Съюзът на българските филмови дейци ще покаже всички номинирани филми за наградите "Васил Гендов" 2024 с вход свободен до 16 май в "Дом на киното"

Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева са "Семейство Едисън от 2-ро авеню"

Софийската премиера на спектакъла е на 26 и 30 април в Театър Азарян

От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

Гост-диригент ще е Любомир Денев, солист е Марио Ангелов

Филмаутор организира вечер на режисьора Бинка Желязкова с прожекция на филма "Басейнът"

Кино вечерта е днес от 18.00 в Одеон в рамките на фестивала за българско класическо кино "24 през 2024"

Квартет "Дестини" ще представи "Любов без граници" във Филхармонията в Скопие

В международния проект на квартет Дестини участва световноизвестният композитор Маурицио Абени, чийто е аранжиментът на произведенията, които ще бъдат представени