Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Драматичен театър Ловеч с две премиери в театър "Азарян" през ноември

НОВИ СПЕКТАКЛИ

Драматичен театър Ловеч с две премиери в театър "Азарян" през ноември

За първи път софийската публика ще може да види спектаклите "Духът на Гогол" - по текстове на големия руски и украински писател Николай Василиевич Гогол, и "Мяра за Мяра" от Уилям Шекспир

Спектакълът "Мяра за мяра" на Драматичен театър Ловеч с режисьор Крис Шарков (Снимка: "Алекс Фото")

Драматичен театър Ловеч ще представи през ноември за първи път пред софийска публика две от най-новите постановки в репертоара си - "Духът на Гогол", с режисьор Биляна Петрова, и Шекспировата пиеса "Мяра за мяра", под режисурата на Крис Шарков.

Още

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Момичето от София, което изправи ловешкия театър на крака

Представленията ще се играят на сцената на театър "Азарян" на 18 и 19 ноември от 19.00 часа

"Столицата предлага голяма трибуна, от която можем да заявим какво ни вълнува в тези особени времена. И двете представления ще провокират зрителите да отправят поглед към себе си", казва директорът на Драматичен театър Ловеч Биляна Петрова.

Спектакълът "Духът на Гогол" на Драматичен театър Ловеч с режисьор Биляна Петрова (Снимка: Изабела Манолова)

Още

Животът на Гогол бил истински кошмар

Животът на Гогол бил истински кошмар

Идеята за "Духът на Гогол" се повява години преди неговото реализиране. Биляна Петрова, която е негов автор, се връща към тази идея и решава да я осъществи с помощта на актьора и режисьор Дамян Тенев.

По един ретроспективен и динамичен начин драматургията разкрива историята за живота на големия руски и украински писател Николай Гогол. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини.

Също така, една от основните действащи нишки в спектакъла, е гласът на самия Гогол, който засилва въздействието на образа му. С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване "Гласът на България" Тино, станал известен със специфичния си плътен глас.

Спектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.

Спектакълът "Духът на Гогол" на Драматичен театър Ловеч с режисьор Биляна Петрова (Снимка: Изабела Манолова)

"В един момент за мен стана важно да изследваме гения като човешко същество, а не да се дивим на палитрата му от образи. Започнахме да се ровим за факти от живота на Гогол, само и само да достигнем до тази така интересна мистериозна битка с дявола и призива към божественото.

Монолитен образ на дявола в историята на литературата изкристализира за първи път именно при Гогол, който го описва подробно в човешки образ и нарича Басаврюк - от бяс и човек в едно", обяснява Петрова за постановката.

"Духът на Гогол" е и сценографски дебют на Изабела Манолова, която е и автор на костюмите. В работата по проекта се включват и Цветина Генева, Ивана Топалова и Десислава Латинова - студенти от катедра "Резба" на Националната художествена академия, с преподавател доц. Роберт Цанев, който и до момента е зам.-ректор на Академията.

"За мен "Духът на Гогол" беше един старт и огромно художествено предизвикателство. С директора на Драматичен театър Ловеч и режисьор на спектакъла - Биляна Петрова, отделихме може би повече от месец за така наречената "суха подготовка", търсейки точния характер на представлението и визуалната му композиция.

Радвам се, че постигнахме точно това, на което зрителите ще станат свидетели", споделя Изабела Манолова.

В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Ива Кирова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

Плакат: Изабела Манолова

Премиерата в София ще се състои на 18 ноември от 19.00 часа

Следете събитието "Духът на Гогол" във Facebook - ТУК

Следващото представление, с което Драматичен театър Ловеч ще гостува на театър "Азарян", е Шекспировата пиеса "Мяра за мяра", под режисурата на Крис Шарков. Тя имаше своята премиера на 7 октомври тази година, откривайки дванадесетото издание на фестивала "Младите в театъра" - значимо културно събитие за Ловеч, зад чиято организация стои отново Ловешкият театър.

Така, с тази постановка, творчеството на Уилям Шекспир се завръща в репертоара на театъра след 30-годишно отсъствие.

Спектакълът "Мяра за мяра" на Драматичен театър Ловеч под режисурата на Крис Шарков (Снимка: "Алекс Фото")

Още

Между отвращението и бунта: Крис Шарков поставя "Серотонин" по Мишел Уелбек

Между отвращението и бунта: Крис Шарков поставя "Серотонин" по Мишел Уелбек

Въпреки че "Мяра за мяра" не е сред най-известните пиеси на английския драматург, режисьорът и директорът се спират на нея заради това, че изглежда актуална на фона на ситуацията, която в момента вълнува всички - новите мерки и глобалната промяна в света.

Режисурата на Крис Шарков предлага съвременна интерпретация на Шекспир, придържайки се към класическата Шекспирова история. "Мяра за мяра" е определяна и като трагикомедия, и като част от така наречените "проблемни" негови пиеси, които разискват заплетени казуси, и са близки до съвременни жанрове като съдебния трилър.

Спектакълът обръща погледа към вечните дилеми между лицемерието и справедливостта, престъплението и възмездието, и насочва вниманието на зрителите към съществуващите морални ценности.

"Мяра за мяра" е интригуваща история за перформативността на властта, за наблюдението и за емоционалната манипулация. "Мяра за мяра" изпитва и изследва границите на човешкото, преоткрива мястото на прошката, милостта и любовта в един проблемен и разпуснат свят", споделя Крис Шарков.

Преводът на пиесата е дело на Валери Петров, а сценографията и костюмите - на Кирил Наумов. Консултант по Шекспировата реч е Сава Драгунчев, музиката е на китариста и композитор Георги Георгиев от група "Остава", хореографията - на Илона Маринова, и плакатът - на Изабела Манолова.

В ролята на Княза ще видите Явор Бахаров, в тази на Анджело - Павел Емилов, на Изабела - Боряна Бабанова, на Клавдио - Любомир Ковачев, на Лучио - Георги Грозев, на Мариана - Ива Кирова, на Ескала - Силвия Чобанова, на Тъмничарят - Явор Костов - Яша и на Мадам Свръхврът - Марина Георгиева.

Плакат: Изабела Манолова

Премиерата в София ще се състои на 19 ноември от 19.00 часа

Следете събитието "Мяра за мяра" във Facebook - ТУК

Билетите и за двата спектакъла са в продажба в Билетния център на НДК, както и онлайн ТУК и ТУК

Още

Две седмици до "Бурята" на сезона в Народния

Две седмици до "Бурята" на сезона в Народния

Още

Подарете си Бергман: Сашка Братанова в "Болки на душата"

Подарете си Бергман: Сашка Братанова в "Болки на душата"

Още

"Демони" - дебютният проект на Театрално сдружение Enso

"Демони" - дебютният проект на Театрално сдружение Enso

Още

Касиел Ноа Ашер на 50: Аз съм на 17 – глупава, бясна и имам още много хубави неща да свърша

Касиел Ноа Ашер на 50: Аз съм на 17глупава, бясна и имам още много хубави неща да свърша

Още

Диана Димитрова: След Ирина и "Тютюн" вече не съм същата

Диана Димитрова: След Ирина и "Тютюн" вече не съм същата

Още

Гости и приятели на автора се събраха на представянето на книгата "Милен Миланов: Градината с кринове"

Гости и приятели на автора се събраха на представянето на книгата "Милен Миланов: Градината с кринове"

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"