Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изкуство в ТЕЦ-а

ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ С НОВО ЛИЦЕ

Изкуство в ТЕЦ-а

Започва строежът на стария ТЕЦ в Южния парк в София, ще бъде Център за съвременни изкуства

Снимка: Toplocentralata.com

На 4 и 5 юли пък можете да посетите Топлоцентрала Фест, с който да подгреете за бъдещите приложения на мястото или да получите информация за проекта и какво предстои да се случва.

Снимка: БТА

Минавайки често през изоставената от години сграда в Южен парк II, зад музея "Земята и хората", наскоро се питах какво се случи и защо идеята за този изглеждащ страхотно проект така и не се реализира в предварително обявения срок. Веднага реших, че най-вероятно и там ще изникне поредната офис сграда или нов мол. 

Още

Художник превръща изоставена фабрика в мистичен "мавзолей на гигантите"

Художник превръща изоставена фабрика в мистичен "мавзолей на гигантите"

Точно, когато ми минаваха тези въпросителни през ума докато прехвърчам с колело през индустриалната постройка, столичният кмет Йорданка Фандъкова заедно със заместник кмета по култура Тодор Чобанов са обявили началото на строителството на дългоочаквания проект за център за съвременни изкуства, наречен "Топлоцентрала". По думите им той трябва да бъде готов до 2022 г.

Снимка: БТА

Идеята за този проект далеч не е нова. Инициативата започна през 2014 г. от Асоциация за независими артисти "Топлоцентрала", които започват да обсъждат с Общината възможностите тази пустееща постройка да заживее нов и функционален живот в градското пространство - и то като място за изкуство, а не като поредното апетитно парче торта, захапано от алчен частен бизнес предприемач.

Веселин Димов е режисьор и представител на Асоциацията за независими артисти "Топлоцентрала", един от инициаторите на идеята в самия ѝ зародиш. Той сподели, че към имота е имало такива интереси:

"Имаше моменти, в които имаше и борба. Макар нашият проект да беше готов, имаше интерес от частници. Винаги е имало доста големи интереси към този имот. Той е на разкошно място."

През 2017 г. Общината проведе международен архитектурен конкурс, на който се явиха близо 60 организации. С жури бяха избрани трите най-добри, а първото място беше присъдено на българското проектантско студио, което е създало настоящия проект - Обединение "Колев-Сърбова".

Снимка: Toplocentralata.com

Още

Пространство и симетрия в съвременната градска среда

Пространство и симетрия в съвременната градска среда

Все пак не стана ясно защо строежът на сградата се забави и откъде идва трудността в трансформирането на подобни промишлени пространства - дали са прекалено сложни за реализация на страна като България, в която нямаме такъв солиден опит или се намесват различни интереси на власт и пари.

Ето какво отговори режисьорът Веселин Димов:

"Явно с такава скорост традиционно вървят нещата в града със сградите. Преди години, през 2014 г., когато започнахме този проект, един архитект ни беше казал: заредете се с търпение, след 7 години може би ще стане."

"Първо, целият този процес се прави за пръв път в България. Това е много занемарена сграда и направата на център за изкуства в нея изисква страхотни усилия. Второто е, че това е един от първите проекти, които се правят, както е редно: публично, на всеки един етап е имало публични дискусии, имало е консултации с хора, които вече са правили подобни неща в други страни. Освен това имаше голям архитектурен конкурс, който беше мждународен. Самата подготовка на архитектурния проект отнема много дълго време. По-късно имаше обжалване на архитектурния конкурс, което също го забави с половин година."

Снимка: БТА

Още

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

Каква е утопичната ваканция на австрийския автор Флориан Ланг?

3,7 млн.лв. е стойността на строителството на центъра за изкуство, финансирането е от бюджета на Столичната община. Предстои да бъде обявен конкурс за оборудване на мястото, за което общината ще кандидатства по Норвежкия фондов механизъм.

Най-вероятно за това ще са нужни още близо 3 млн. лв., тъй като по преценка на едната авторка на проекта - Мариана Сърбова, общата стойност за осъществяването на проекта с включено оборудване възлиза на 5.5 млн. лв.

Снимка: БТА

Още

Невъобразимо гмуркане с Густав Климт в най-големия дигитален културен център в света

Невъобразимо гмуркане с Густав Климт в най-големия дигитален културен център в света

Предвижда се максимално запазване на индустриалния вид на сградата и изграждане на голяма зала и две по-малки, топла връзка и кафене на терасата. Външното пространство е изградено така, че да има връзка с парковата среда.

"Има и една топла връзка между двете сгради - едното ниво е фоайе, а второто ниво е социално място тип бар, който също ще има малка сцена. От този бар се излиза на покрива на втората сграда, който ще бъде дървен декинг, което е най-красивото място в имота, защото там има гледка към Витоша и към града. Същевременно от върха на втората сграда директно по хълма може да се слезе в парка. Своеобразна Хундертвасер тип архитектура - от покрива можеш да слезеш долу по трева."

Сградата ще има и помещения за резидентен престой, така че като идват чужди артисти по различни програми, ще могат да живеят и работят в центъра.

"Това е нещо, което ми се струва уникално за този център. В България няма културен център, който да съдържа в случая 4 двойни стаи, малко студио и два балкона, където могат да гостуват чуждестранни артисти, които да работят с български и да показват резултатите" допълни Веселин Димов от Асоциация за независими артисти "Топлоцентрала".

Идейният проект за преустройство на сградата в Центъра за изкуства и култура (Снимка: Toplocentralata.com)

Ще бъде ли достатъчно демократично място, имам предвид гъвкаво, което да привлича наистина различни артисти?

"Искаме да е максимално включващо. По проект има една голяма мултифункционална зала, която е 400кв.м., тя има 250 места, които са т.нар. convertible seats, електронно се пускат и електронно се събират. Така ще може залата да се използва за конференции, за кино, за театър, за танц, за партита...Отделно има т.нар. black box, което е за експериментални танцови пърформанси и театрални неща. Друга зала е т.нар. white box, която е изцяло бяла, тя е предназначена за визуални проекти и изкуства, видео арт и т.н. Има две студиа, които могат да се ползват и отделно, и заедно, чрез подвижна обща стена."

Идейният проект за преустройство на сградата в Центъра за изкуства и култура (Снимка: Toplocentralata.com)

Още

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

FLUCA: Артисти провокират социален диалог в градска среда

"Топлоцентрала" ще функционира като общински културен институт. От Асоциация за независими артисти "Топлоцентрала" се надяват той да се включи и към управлението на Министерството на културата.

Не е маловажен конкурсът за директор, който предстои да бъде проведен, защото бъдещето на мястото и влизането му в живота на града зависи най-вече от това с какви умения и способности то ще бъде управлявано.

За да разберете повече за локацията и да опознаете идеята на проекта, на 4 и 5 юли в градинката зад "Хилтън", точно до хълма, където се намира сградата на ТЕЦ-а, може да се включите в Топлоцентрала Фест, където ще има музика и различни изкуства. Повече за програмата ТУК.

Още

Черната кутия - пространство на красота и съвършенство

Черната кутия - пространство на красота и съвършенство

Още

НДК с единственото в София външно покрито пространство за провеждането на събития

НДК с единственото в София външно покрито пространство за провеждането на събития

Още

Посланията  на градското пространство в Квебек

Посланията на градското пространство в Квебек

Още

Превръщат подводна база от Втората световна война в най-големия център за цифрово изкуство

Превръщат подводна база от Втората световна война в най-големия център за цифрово изкуство

Още

Пространство и симетрия в съвременната градска среда

Пространство и симетрия в съвременната градска среда

Още

Модерно архитектурно пространство под земята, разположено на 70 кв. м

Модерно архитектурно пространство под земята, разположено на 70 кв. м

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Властите в Ирак показаха официално 2800-годишна каменна клинописна плоча, върната от Италия

Усилията на Багдад са насочени към възстановяването на собствеността на антики, откраднати от територията на страната

Баварците разделени в мненията за влизането на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО

Жителите на баварския град Швангау гласуват за включването на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово стартира програмата си с дискусия във Венеция

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово обяви първото си публично събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция

Каменна скулптура на над 2000 години бе върната на Мексико от САЩ

Творбата е изнесена от Мексико вероятно през 60-те години на миналия век, била е притежание на частни колекционери и е показвана публично, преди да бъде конфискувана по разпореждане на прокуратурата в Ню Йорк

Българският павилион във Венеция е в топ 10 на впечатляващите експозиции в архитектурното изложение

Селекцията е на престижното издание Artribune и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва

Екоактивисти отново оскверниха паметник на германската конституция в Берлин

Активистите от групата "Последно поколение" издигнаха плакат с надпис: "Това правителство унищожава основите на нашия живот"