Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Режисьорът Боян Крачолов с премиера на "Парче монолог/Не Аз" от Самюъл Бекет

ПРЕМИЕРА

Режисьорът Боян Крачолов с премиера на "Парче монолог/Не Аз" от Самюъл Бекет

Събитието е на 15 март в YALTA ART ROOM

Самюел Бекет (Снимка: Getty Images)

Още

Самюъл Бекет: Ти си на Земята. За това няма лек.

Самюъл Бекет: Ти си на Земята. За това няма лек.

Един от най-сложните текстове в световната драматургия - "Не Аз" на Самюел Бекет ще се срещне скоро с родната публика, а виновните затова са екип от млади артисти.

Премиерата ще бъде в YALTA ART ROOM на 15 март 2022 г. от 19.30 ч.

Режисьор на спектакъла е Боян Крачолов, който за пореден път се доверява на актрисата Симона Здравкова ("Мишеловката" - ТР "Сфумато") и на актьора Димитър Крумов ("Това не е Хамлет") в главните роли. Техническото оформление е на Георги Атанасов.

Боян Крачолов (Снимка: Констанин Вълков)

Боян Крачолов се обръща към текста на Бекет като докторант в катедра "Драматичен театър" на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Заглавието на дисертационния му труд е "Аристотеловите театрални кодове в "нетеатралната" драматургия на Самюел Бекет", с науч. р-л проф. Атанас Атанасов.

Самюел Бекет е автор, който е попадал под режисурата на едни от най-големите български театрали - "В очакване на Годо" - реж. Димитър Гочев "Дойчес театър", "Не Аз" - реж. Иван Добчев - ТР "Сфумато", "В очакване на Годо" - реж. Деян Донков, Театър "Азарян".

Още

"Мерсие и Камие", предтечата на "В очакване на Годо" от Бекет - в "Сфумато"

"Мерсие и Камие", предтечата на "В очакване на Годо" от Бекет - в "Сфумато"

"Съвремието ни все повече принуждава човешкото същество да се изправи срещу нищото. Не да се опита да наложи собственото си (краткотрайно) присъствие, не да се опита да го изпълни с безсмислени думи, не да се опита да си го обясни, като си го преведе към познати термини, а да се осмели да погледне в него. И единствено в настъпилата тишина може да успее да изрече някаква истина за себе си. В англоговорящия театрален свят съществува едно особено поверие.

То гласи, че нощем на сцената трябва да се оставя светната лампа, за да може призракът, който е "разпределен" в театъра (тъй като всеки театър си има и собствен призрак) също да получи възможност за изява. Зачудихме се ние какви ли биха били тези "призрачни" представления. И решихме да оставим една светната лампа на сцената, за да видим дали някой ще дойде..." - споделя режисьорът Боян Крачолов.

*Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи 2021 г."

Представлението е вдъхновено от ателие по Самюъл Бекет, проведено по проект "BECKETT-"22", финансиран от Национален фонд "Култура", програма "Творчески инициативи" и с партньорството на Studio Balkanji.

Творчески екип:

Симона Здравкова, актриса

Симона Здравкова (Снимка: Камен Ерханов)

Симона Здравкова завършва "Актьорство за драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Иван Добчев през 2019 г.
Участва в "Мишеловката" на ТР "Сфумато" и "Двама в Делириум" в YALTA ART ROOM.
През 2021 г. успешно защитава магистърската си теза в специалност "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ.

Димитър Крумов, актьор

Димитър Крумов (Снимка: Петър Недялков)

Още

Премиера на "Go-Do-t" по мотиви от "В очакване на Годо"

Премиера на "Go-Do-t" по мотиви от "В очакване на Годо"

Димитър Крумов завършва "Актьорство за драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Иван Добчев през 2016 г.

Взима участие в "Арабска нощ" на ТР "Сфумато", Програма "Ноев ковчег - Луда трева" и "Това Не е Хамлет" пак там, "Невидимите градове" - спектакъл на сдружение "Конклав" и Творчески колектив "Съпромат" и др. Награждаван е с АСКЕЕР 2017 за Изгряваща звезда заедно с режисьора.

Боян Крачолов, режисьор

Боян Крачолов (Снимка: Констанин Вълков)

Боян Крачолов защитава бакалавърска степен по специалност "Режисура за Драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и магистърска по специалност "Философия" в СУ "Св. Климент Охридски". Понастоящем е докторант в НАТФИЗ, катедра "Драматичен театър".

Има интереси в областа на драматургията и литературата - към момента в Младежки театър "Николай Бинев" се играе пиесата му "Монетата", а през 2017 излиза дебютната му книга с кратки прози - "Църква от сънища", от издателство "Ерго". Сред представленията му са "Невидимите градове" - номинация ИКАР 2022 за сценография, "Монетата", "Мишеловката", "Това НЕ Е Хамлет" - награда АСКЕЕР 2017 и др.

Още

Деян Донков гостува с постановката си "В очакване на Годо" в Пловдив

Деян Донков гостува с постановката си "В очакване на Годо" в Пловдив

Още

Уникален прочит на Шекспир в "Ако нямах лоши сънища", "В очакване на Годо" и измеренията на срама в "Shamebox" ви очакват до края на 2017

Уникален прочит на Шекспир в "Ако нямах лоши сънища", "В очакване на Годо" и измеренията на срама в "Shamebox" ви очакват до края на 2017

Още

В очакване на Годо

В очакване на Годо

Още

"В очакване на Годо" на Деян Донков гостува на Джихарханян в Москва

"В очакване на Годо" на Деян Донков гостува на Джихарханян в Москва

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кулминация на оперното лято във Варна ще бъде концертното изпълнение на Вердиевия шедьовър "Отело"

7 оперни премиери, 5 симфонични концерта , премиери на 3 балета и 2 мюзикъла от 11 юни до 29 август 2022 ще бъдат представени пред публиката

I’mpro Fest - фестивал на импровизационния театър с първо издание в София

Между 9 до 14 юни РЦСИ Топлоцентрала и Бар Синтезис ще обединят 6 импро групи в мащабна програма с много събития

Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

На 22 и 23 май ONE DANCE WEEK представя танцовата компания на Сао Пауло със зрелищен спектакъл

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

„IN C“ е по хореография на Саша Валц и музика наТери Райли. Пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк

"Една българка" на Снежина Петрова с награда за спектакъл на "Нова българска драма" в Шумен

Наградата за режисура бе присъдена на Ивайло Христов за постановката "Боклук" от Елена Телбис на Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Бащата" за 50-ти път в Народния! Да се взрем в крехкостта на съществуването

Представлението е на 22 май 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена