Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В очакване на Годо

ПРЕМИЕРА

В очакване на Годо

Спектакалът е режисьорски дебют на актьора Деян Донков

Деян Донков и Иван Бърнев в "В очакване на Годо"

Днес от 19.30 часа в обновения театър "Азарян" Деян Донков прави дебюта си като режисьор с пиесата на Самюъл Бекет "В очакване на Годо". Освен, че ще режисира, той и ще играе една от ролите.

Деян Донков посвещава представлението на своя учител и вдъхновител Крикор Азарян.

"Всъщност, Коко беше човек, който не оставяше без отговор нито едно "Защо". А може би в световната драматургия няма друга пиеса с повече "Защо"-та, споделя Донков.

Деян Донков и Иван Бърнев в "В очакване на Годо"

Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

В представлението участват Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от композитора Калин Николов.

"В очакване на Годо"

Ето какво казва Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян:

"Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде.

Спектакълът "В очакване на Годо" е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа."

Следващите дати, на които можете да гледате представлението са 6 и 24 април в Театър "Азарян".


С вечерта за проф. Крикор Азарян театърът, който носи неговото име, възобнови дейността си след ремонта

На 16 март, ден след рождената дата на маестрото, Театър "Азарян" посрещна негови ученици, колеги, приятели и почитатели. Специалната вечер, посветена на рождения ден на професора, беше отбелязана с моноспектакъла на Мариус Куркински "Черното пиле" по разказите на Николай Хайтов "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле". Музиката е на Емилиан Гацов-Елби. Много аплодисменти и емоции съпътстваха представлението на един от най-талантливите и забележителни ученици на Азарян.

"Черното пиле"

"Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват", казва Мариус Куркински.

Театър "Азарян" ще бъде част от Националната културна програма на Българското председателството на Съвета на ЕС. Довършителните ремонтни дейности през последните няколко месеца в театъра са съобразени изцяло с изискванията и нормите на преустройството и адаптация на сградата на НДК във връзка с предстоящото председателство.

Забележителната концепция на фоайето и залата на театъра е дело на известния сценограф Никола Тороманов.

"Всички хора, които правят театрално изкуство в България, както и всички софиянци заслужават този театър. Вярвам, че проф. Азарян ни гледа отгоре и се усмихва", отбелязва изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.


"Корабът "Нощ"

Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова отново са на сцената в спектакъл по Маргьорит Дюрас

На 4 и 11 април от 19.30 ч. публиката ще се срещне отново с Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова. Четирите забележителни актриси за първи път са заедно на театралната сцена - през текстовете на Маргьорит Дюрас, една от най-значимите фигури на френската литература.

Медитативна визия от светлини и сенки потапя зрителя в света на Дюрас в театралното преживяване "Корабът Нощ" на режисьора Стилиян Петров - автор на сценичната версия заедно с Яна Борисова. Сценографията е на Венелин Шурелов.

Актрисите четат текста, въпреки че го знаят наизуст. Изискването е на режисьора, който следва препоръките на Дюрас - произведенията й да не се играят, а да се четат, да се визуализират през гласа, артистът - "захласнат" по думите, да извлича закодираната в тях енергия, без да влиза в образ.

Да създаде сенки на думите в текста, с малко да каже много - това е главното предизвикателство за композитора Иван Шопов, който пише музика за балет и съвременен танц, а сега дебютира в театъра.

По думите на Яна Борисова "Корабът Нощ" е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея.

"Корабът Нощ" е поклон към великите, обречени любовни истории, благодарение на които са родени произведения, направили света по-красив", допълва драматургът.

През 1978 г. Маргьорит Дюрас публикува краткия текст "Корабът "Нощ". Година по-късно със същото заглавие се появяват пиеса и филм, чийто режисьор и сценарист е писателката. Текстът е от дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана й от близък приятел. Изследователи на творчеството й обаче откриват много автобиографични съвпадения.

Това произведение е основата, която Стилиян Петров избира за своя спектакъл. Двамата с Яна Борисова добавят още няколко текста на Дюрас, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в нейния енигматичен свят.


 

"За теб"

Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов играят в смешно-тъжната пиеса "За теб", написана специално за тях

Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов играят "За теб" в Театър "Азарян" на 7 април. Двамата актьори са братя в спектакъла по пиесата на Яна Борисова, написана специално за тях. Режисьор е Петър Кауков, сценограф - Никола Тороманов.

По думите на авторката, пиесата е "ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна, това е написан специално за тези актьори пъзел от думи, тайни и преживявания, вдъхновен от истинския им живот".

Между тъмното и страшното, посред нощ, двамата братя Емил и Виктор успяват да изрекат онези неща, които всички ние някога сме искали да кажем на близките си, но сме премълчавали от липса на смелост или на точните думи. Изплашени от едно нещастие, влюбени в едно и също момиче и изгубили смисъла на живеенето, братята се преоткриват един друг, преминавайки през емоционални тресавища и океани.

Пиесата има номинация за "Икар-2015" за драматургичен текст и за "Аскеер-2015" за съвременна българска драматургия.


"Аз, Сизиф"

"Аз, Сизиф" на Веселка Кунчева, с международно признание от много фестивали, може да се види на 10 април

"Аз, Сизиф", режисура и драматургия на Веселка Кунчева, може да се види на 10 април. В ролята е Стоян Дойчев, а гласът, който зрителите ще чуят, е на Леонид Йовчев. Сценографията и куклите са на Мариета Голомехова, музиката - на Христо Намлиев, хореографията - на Мария Димитрова.

Красивият, оригинален и въздействащ спектакъл получи международно признание на много фестивали.

"Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение" - този цитат от "Митът за Сизиф" на Албер Камю е своеобразно мото на представлението.

"В спектакъла изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот", коментира Веселка Кунчева. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Невероятната инсталация "Стоманена трева" за първи път извън Франция на SOFIA LIGHTS

Четвъртото издание на фестивала за имерсивни арт инсталации ще се проведе между 25 и 28 юли 2024 (включително) в парк-музей "Врана"

Веско Ешкенази и оркестъра на FAME`S institute изправи на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт

Незрящи актьори играят "сляпа" "Чайка" на Чехов на фестивала в Авиньон

"Незрящата" версия на "Чайка" ще се играе от днес на фестивала в Авиньон

Мащабен спектакъл на "Корсар" очаква почитателите на балета в понеделник

Впечатляващ е постановъчният екип на най-новото заглавие на Бургаската опера: режисурата е на Галина Калчева, сценографията - на Иван Токаджиев

Cavalera приближават България!

Ще слушаме Cavalera на 15 юли 2024 г., в топ лятната локация - клуб "Маймунарника" в Борисовата градина, София.