Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

Ще гостуват спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - на 4 юни в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов"

LIFE IS A DREAM MAIN PHOTO (Източник: 17 Световен театър в София)

Още

"Мъртвият идва за любимата си" на Йерней Лоренци гостува тази вечер на "Световен театър в София"

"Мъртвият идва за любимата си" на Йерней Лоренци гостува тази вечер на "Световен театър в София"

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ото издание на "Световен театър в София".

Предвидени са гостувания на спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - на 4 юни в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов".

"Животът е сън" и "Любов" са най-новите сценични творби на Деклан Донелан (Великобритания) и Пипо Делбоно (Италия), а продукциите ще гостуват в София веднага след участия на международни театрални фестивали и форуми.

17 Световен театър в София

"Българската публика вече познава и тримата режисьори, техните гостувания са оставили значими следи в театралния живот. Първата ѝ среща с вълнуващия документален театър на Раби Мруе е през 2010 г. със спектакъла "В търсене на изчезналия служител".

Оттогава насам световната кариера на базирания в Берлин ливански режисьор стремглаво се развива, той представя свои работи в сферата на театъра и визуалните изкуства на водещи сцени и музеи по света като Музея за съвременно изкуство МоМа в Ню Йорк, Център Помпиду в Париж, Тейт Модерн в Лондон, бил е асоцииран режисьор на престижния германски театър "Мюнхнер камершпиле", разказват организаторите пред БТА.

В основата на "Да яздиш облак" е историята на собствения му брат Ясер Мруе, който излиза на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан.

Още

Ян Фабър с изненадваща визита на фестивала "Световен театър в София"

Ян Фабър с изненадваща визита на фестивала "Световен театър в София"

След първата среща на българската публика с Пипо Делбоно през 2015 г., с "Орхидеи", "Световен театър в София" отново представя един от най-необичайните италиански режисьори, носител на европейската награда "Нови театрални реалности". Неговият спектакъл "Любов" вече жъне успехи по международните сцени.

"Любов" е покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия - страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота.

AMORE Photo Del Pia web (Източник: 17 Световен театър в София)

Въздействащото звучене на португалското фадо експлодира в енергичните изблици на певците, а хипнотичният глас на Делбоно изпълнява стихове на един от най-големите поети на ХХ в. (Карлус Друмонд ди Андради, Жак Превер, Райнер Мария Рилке и др).

Спектакъл, възпяващ любовта като изживяване, което кара струните на сърцето да вибрират и при най-малкото докосване", разказват от "Световен театър в София""

Още

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

Най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод "Животът е сън" е реализирана съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Веднага след гостуването си на Световен театър в София, "Живоът е сън" ще бъде представен на един от най-големите театрални фестивали, този в Единбург.

Българската публика познава вече техни постановки, постигнали широко признание заради своите проникновени съвременни интерпретации на класическата драматургия и високо актьорско майсторство. Първото им гостуване в София е през 1987 г. с "Дванайсета нощ" от Уилям Шекспир, а след това през 1994 г. - с "Както ви харесва", представен на сцената на Народния театър. През 2008 г.

Международният театрален фестивал "Варненско лято" и платформата "Световен театър в София" показаха френската постановка на "Андромаха" от Расин, създадена в театъра на Питър Брук "Буф дю Нор" в Париж.

Този път те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17-и век, наричан още "испанския златен век", със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Още

31-ият Международен джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли

31-ият Международен джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли

Още

31-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" с най-доброто от българската сцена

31-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" с най-доброто от българската сцена

Още

Международният театрален фестивал "Варненско лято" отбелязва своята 30-годишнина

Международният театрален фестивал "Варненско лято" отбелязва своята 30-годишнина

Още

Днес стартира първото дигитално издание на международния театрален фестивал "Варненско лято"

Днес стартира първото дигитално издание на международния театрален фестивал "Варненско лято"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел

Дара Екимова, Нети Добрева, Асен Блатечки, Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на SoFest Spring

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публиката аплодира дълго Емил Марков и Керана на премиерата на пиесата "Всяка първа сряда"

Неочакваният тандем на театралната сцена се оказа очаквано добра комбинация в спектакъла на драматурга Щефан Фьогел