Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Международният театрален фестивал "Варненско лято" отбелязва своята 30-годишнина

ЮБИЛЕЙНО

Международният театрален фестивал "Варненско лято" отбелязва своята 30-годишнина

Юбилейното издание е от 31 май до 10 юни

Източник: БТА

Международният театрален фестивал "Варненско лято" отбелязва своята 30-годишнина. Юбилейното издание е от 31 май до 10 юни, съобщава БТА.

Източник: БТА

По думите им тази година е предвидена богата програма, представяща селекция от едни от най-открояващите се спектакли от българския театрален афиш, ярки продукции от международната сцена, концерти и специални събития.

Още

"Мозайка" от форми и тенденции на "Варненско лято"

"Мозайка" от форми и тенденции на "Варненско лято"

Началото на фестивала ще сложи Народният театър "Иван Вазов" - на 31 май, на сцената на Драматичния театър във Варна със спектакъла "Бащата" от Флориан Зелер. Той носи награда "Аскеер" на режисьорката Диана Добрева. Участват Владимир Пенев, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков и Явор Вълканов.

Българската селекция включва още девет заглавия. "Опашката" от Захари Карабашлиев е в сценична версия на Явор Гърдев за Драматично-кукления театър в Плевен с Владимир Карамазов в главната роля, за която той получи "Икар".

"Майсторът и Маргарита" по романа на М. Булгаков с режисьор Николай Поляков (Младежки театър) е спектакълът с най-много номинации за националната театрална награда. "Пер Гюнт" по Ибсен на театър "София" е на режисьорската Катя Петрова с Александър Тонев и Ириней Константинов в главните роли.

Още

Енеску и Владигеров в програмата на музикалното "Варненско лято"

Енеску и Владигеров в програмата на музикалното "Варненско лято"

Ще гостува и Камен Донев като Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка на Стоян Радев за театър "Българска армия". Стоян Радев води и Валери Йорданов в моноспектакъла му "Караконджул" по Николай Хайтов (Народен театър). Актрисата Ива Тодорова представя "Ива е онлайн", а домакините от варненския театър участват с "Амадеус" под режисурата на Стайко Мурджев.

Специално за фестивалното издание Маргарита Младенова ще създаде поетична пауза в живота на града със спектакъла ѝ на открито "Мислещи тръстики", в който млади актьори от НАТФИЗ представят поезията на Миряна Башева.

Източник: БТА

Международната програма включва улично шоу от Нидерландия, прожекции на театрални спектакли от сцената на "Комеди Франсез" в Париж (Франция) и от Лондонския Уест енд (Великобритания),.

На 7 юни в Художествената галерия е предвидена среща с със словенския режисьор Йерней Лоренци. Той гостува с музикално-поетичния си спектакъл "Мъртвият идва за любимата си" по изпълнената с фолклорни мотиви пиеса на Светлана Макарович.

Фестивалният афиш е наситен и с паралелни събития, сред които улични спектакли, фотоизложби, представяния на книги и много други вълнуващи срещи с театъра, допълват организаторите.

Още

 Започва 28-ият джаз фестивал “Варненско лято“

Започва 28-ият джаз фестивал “Варненско лято“

За поредна година фестивалът си сътрудничи с международния музикален фестивал "Варненско лято" в рамките на програмата "Интермецо". Един от акцентите в предстоящото ѝ издание е гостуването на световните шампиони по брейк танц Flying Steps от Германия.

"Ако досега сме си мислели, че уличните танци и класическата музика взаимно се изключват, то мощният музикално-танцов и визуален спектакъл "Летящият Бах" напълно променя представите ни, уверяват организаторите. Събитието е на 20 август в Летния театър.

ИСТОРИЯТА

От началото на 30-годишната си история международният театрален фестивал "Варненско лято" е стигнал до над 300 000 зрители, пред които е представил над 800 събития от България и още 40 държави от цял свят.

Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др.

Носител е на лейбъла "Европейски фестивал" - европейски сертификат за качество, част от платформата "Европа за фестивалите - фестивалите за Европа", инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла "Забележителен фестивал" с номинация за наградата на платформата.

Още

Трибют на Вили Казасян на "Варненско лято"

Трибют на Вили Казасян на "Варненско лято"

Още

Софийската филхармония с почит към Владигеров на музикалното „Варненско лято“

Софийската филхармония с почит към Владигеров на музикалното „Варненско лято“

Още

Два концерта с вход свободен на музикалното "Варненско лято"

Два концерта с вход свободен на музикалното "Варненско лято"

Още

Минчо Минчев и Николай Минчев с коронния си концерт от Бах на музикалното "Варненско лято"

Минчо Минчев и Николай Минчев с коронния си концерт от Бах на музикалното "Варненско лято"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

"За някои слоеве в Америка картината "Sugar Shack" ("Бараката за захар") е по-известна от "Мона Лиза", коментира купувачът й Бил Пъркинс

Представят ретроспектива на Кристо и Жан Клод в Буенос Айрес

Изложбата на фондацията "Проа" показва основните концепции на тандема от втората половина на 20-и век

Пощенски марки за светите братя Кирил и Методий от Словакия представя Националната библиотека

"Ние подредихме една изложба, която документира завета на Кирил и Методий и в изкуството“, коментира посланикът на Словакия у нас Мануел Корчек

"Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба от 25 май до 14 юни 2022 г. Вернисаж 25 май от 17ч до 20 ч.

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години