Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Два концерта с вход свободен на музикалното "Варненско лято"

"ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2019

Два концерта с вход свободен на музикалното "Варненско лято"

Публиката на Варна ще види Нан Джоу Лий - Корея, Мария-Десислава Стойчева и ученици от Майсторския клас на проф. Минчо Минчев

Снимка: ММФ "Варненско лято"

Още

Започна Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Започна Международният музикален фестивал "Варненско лято"

На 11 юли в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" на Варна ще се изявят носителките на първи награди от Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" Шумен 2019 - Нан Джоу Лий и Мария-Десислава Стойчева. На 12 юли сутринта започва годишното състезание на Фонд "Цигулките на проф. Минчев", а вечерта пред фестивалната публика ще излязат учениците от майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев

В модула "Лятна академия" на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2019 предстоят два очарователни концерта, които ще покажат бъдещето на изпълнителското изкуство. Организаторите на фестивала са осигурили вход свободен за тях, за да могат повече приятели на музиката да насърчат изявите на младите таланти. И двата концерта са в Градската художествена галерия на Варна.

На 11 юли на фестивалния подиум ще се качат двете победителки от тазгодишното издание на Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" Шумен 2019 - Нан Джоу Лий и Мария-Десислава Стойчева.

Нан Джоу Лий, цигулка (Корея) (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Цигуларката Нан Джоу Лий от Корея ще изпълни "Ръченица" от Панчо Владигеров и Соната за цигулка от Григ, а Мария-Десислава Стойчева ще чуем с "Меланхолия" на Владигеров, "Фантастичен краковяк" от Падеревски, два прелюда от Ревуцки,- етюд от Шопен и няколко от Владигеровите "Епизоди". Двете призьорки заедно ще представят Фантазия Кармен за цигулка и пиано на унгарския композитор Еньо Хубай.

Нан Джоу Лий е родена през 1995 г. в Сеул, Южна Корея, където завършва училище по изкуствата и университет, сега продължава обучението си в Folkwang University of Arts в Есен, Германия. Има редица солови концерти Сеул и други големи културни центрове в Корея, носител на награди от международни конкурси в Азия, Америка и Европа.

Мария-Десислава Стойчева, пиано - част от програмата в първия концерт (Снимка: ММФ "Варненско лято")

Мария-Десислава Стойчева е родена през 1997 г. в Пловдив. През 2016 г. се дипломира с отличие от Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", а от 2013 г. е младши студент на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари на изтъкнати български и чуждестранни пианисти, сред които: Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Дмитри Рацер, Иван Дреников, Борислава Танева, Боян Воденичаров, Атанас Куртев, Мишел Бурдонкъл, Филип Раскин, Силвиян Деферн, Тамара Поддубная, Владимир Валяриевич и др.

Концертира в рамките на фестивалите "Софийски музикални седмици" в зала "България", "Мартенски музикални дни"- Русе, "Варненско лято", "Великденски музикален фестивал" - Варна. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в курса по камерна музика "Musica Mundi" в Белгия, където работи с множество известни музиканти. Участва в концерт - представяне на млади таланти в рамките на петото издание на фестивала "Пиано Екстраваганца" в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016г. младата пианистка печели престижната награда "Млад музикант на годината 2015", след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването "Алегро Виваче" по програма "Хоризонт" на БНР. През същата година тя печели Първа и Специална награда в първото издание на конкурса "Стелла Ослекова" и става първият български участник в конкурса за млади пианисти "Владимир Хоровиц" в Киев, Украйна, където в неговото 10-то издание получава лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение. Мария-Десислава се класира сред финалистите на Моцартовия конкурс в Джухай, Китай (2017), Конкурса "Йоханес Брамс" в Пьорчах, Австрия (2018), Шопеновия конкурс в Будапеща, Унгария (2018) и Шопеновия конкурс в Ню Йорк, САЩ (2019). През пролетта на 2019г. става носител на Първа и Специална награда за най-добро изпълнение на произведенията на Панчо Владигеров в Международния конкурс за пианисти и цигулари в Шумен.

Още

Минчо Минчев и Николай Минчев с коронния си концерт от Бах на музикалното "Варненско лято"

Минчо Минчев и Николай Минчев с коронния си концерт от Бах на музикалното "Варненско лято"

Повече за концерта на призьорите на конкурса "Панчо Владигеров" можете да откриете тук: https://web.facebook.com/events/841318322881565/

На 12 юли сутринта отново в Градската галерия започва годишното състезание на Фонд "Цигулките на проф. Минчев", което ще определи кой ще свири тази година с инструмент от колекцията на уважавания професор. Конкурсът се провежда за седми път, целта на състезанието е да се стимулира развитието на млади таланти, като им се дава право да ползват майсторски инструменти от фонда на проф. Минчо Минчев в рамките на една година. Изключително стимулиращо за младите таланти, състезанието привлича най-добрите надежди на цигулката у нас. Вечерта пред фестивалната публика ще излязат победителите в конкурса и учениците от майсторския клас по цигулка на проф. Минчо Минчев, за да демонстрират наученото в дните на Лятната академия.

Пълната програма на ММФ "Варненско лято" 2019 можете да видите в сайта на фестивала: www.varnasummerfest.org
Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято" 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за "Опера в Летния театър" - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

Още

Първият тромпетист на "Концертгебау" с концерт на "Варненско лято"

Първият тромпетист на "Концертгебау" с концерт на "Варненско лято"

ММФ "Варненско лято" е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ ("Европа за фестивалите, фестивалите за Европа") за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 

ММФ "Варненско лято" 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов" и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят "Солвей Соди", "Кока-Кола България", "А1", "Фрапорт", Пежо - Франс Ауто, KLM, AGBU, Grand Mall, клуб "Ментол", пиво "Гларус", винарна и хотелски комплекс "Шато де Берже", хотелите "Капитол", "Черно море", "Модус" и "Плаза", Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Водещият на "100% будни" по БНТ Стефан А. Щерев с награда "ИКАР 2023"

Актьорът е отличен за съвременен танц и пърформанс

Вижте Моменти и настроения на Велислава Гечева

Изложбата е от 27 март до 11 април 2023 в Галерия "Стубел"

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема "Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще"

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България

Бляскав юбилей ще отпразнува Биг бендът на националното радио

На този празник - 80-годишния юбилей на Янко Миладинов - Биг бендът ще посвети един от най-обичаните си проекти "Биг бенд джаз академия", даващ път на млади и изявени музиканти и певци на сцената

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"