Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Днес стартира първото дигитално издание на международния театрален фестивал "Варненско лято"

ТЕАТЪРЪТ ОНЛАЙН

Днес стартира първото дигитално издание на международния театрален фестивал "Варненско лято"

10 продукции от световната сцена и специална програма с големи личности на българския театър ще са достъпни онлайн от 25 ноември до 6 декември 2020

Световната пандемия отмени традиционното провеждане на най-мащабното международно театрално събитие в България в началото на юни. Но неговите организатори са решени да запазят връзката на публиката с големите постижения на театъра.

Затова между 25 ноември и 6 декември 2020 фестивалът ще проведе своето 28-мо издание, но за първи път неговата сцена ще е интернет пространството със специална международната селекция. Достъпът е свободен на viafest.org, а пълната програма можете да видите - ТУК

Неин фокус е европейската класика в интерпретацията на водещи режисьори, с голяма част от които българският зрител ще се запознае за първи път.

За да можете да гледате излъчванията на спектаклите, ви е нужна добра интернет връзка. Разгледайте програмата и ще видите, че под всяко заглавие е посочен точният период от 72 часа, в който то може да се гледа онлайн. В този период на съответната страница на всяко представление ще ви очаква прозорец с видеото, което трябва само да пуснете.

Субтитрите са вградени и тръгват автоматично. Ако желаете да гледате на цял екран, натиснете клавиш F от клавиатурата (за връщане го натиснете отново) или използвайте бутона в самия прозорец горе вдясно. Достъпът до излъчванията е безплатен.

Изданието се открива с онлайн излъчване на завладяващия фламенко балет "4 жени 4" на младия танцьор и хореограф Мануел Рамирес, посветен на борбата за правата на жените в Испания. Спектакълът ще бъде достъпен за гледане от 25.11. от 19.00 до 28.11. от 19.00 ч.

На 26.11. от 19:00 ч. до 29.11. от 19:00 ч. ще можете да гледате превърналия се в любимец на публиката Тимофей Кулябин и неговия спектакъл "Коварство и любов (KILL)" от Фридрих Шилер, осигурил му големия пробив в съвременния театър.

Дигиталното издание представя и изключително нашумелия в момента Кирил Серебренников със запис на постановката му по една от най-енигматичните пиеси в европейската драматургия - "Войцек" от Георг Бюхнер. Реализирана с Латвийския национален театър в Рига, тя е номинирана за националната театрална награда на сезон 2011/2012 за най-добра постановка. Спектакълът ще бъде достъпен от 1.12. от 19:00 ч. до 4.12. от 19:00 ч.

И още едно заглавие от голямата немска класика е част от дигиталната селекция - "Натан мъдрецът" от Лесинг, в постановка на Андреас Кригенбург, един от водещите немски режисьори днес, на сцената на престижния Дойчес театър в Берлин. Дали във времена на фундаментализъм и изострящи се конфликти тази притча за религиозна толерантност вече е само една измислена приказка? А. Кригенбург чете "Натан мъдрецът" като архаична комедия, в чието начало е Човекът, направен от пръст. Датите, в които можете да гледате постановката, са 29.11. - 2.12. от 19:00 ч.

Необичаен "Макбет" по Шекспир представя специално филмираната версия на един от най-забележителните спектакли в полския театър през последните години с режисьор Гжегож Яжина. Действието в знаменитата Шекспирова пиеса е разположено в американска военна база в днешен Ирак, а Макбет е ръководител на дръзка военна операция, подстрекаван от безмилостната си съпруга и безкрайните си амбиции. Известната британска критичка Лин Гарднър оприличава спектакъла на "холивудски филм, в който обаче няма герои". Дигиталната селекция на фестивала включва и още едно заглавие от Шекспир - "Зимна приказка", в спектакъл на един от най-големите познавачи на театъра на английския бард - Деклан Донелан и неговата компания "Чийк бай джаул". Спектакълът ще бъде достъпен между 3.12. и 6.12. от 19.00.

Селекцията включва още документалния филм "Време за действие" (2.-5.12. от 19:00) за представлението на хореографката Маги Марен "Може би" (May B) от 1981 г. Вдъхновено от света на големия драматург и писател Самюъл Бекет, то се превръща в един от най-емблематичните танцови спектакли на френска сцена през последните десетилетия.

Между 28.11. и 2.12. зрителите ще могат да се насладят от екрана и на изящната хореографска интерпретация на музиката на Й. С. Бах в "Шест бранденбургски концерта" в изпълнение на знаменитата компания "Rosas" на Анне Тереза де Кеерсмакер от Белгия. Тя си сътрудничи с престижния B"Rock Orchestra, който изпълнява музиката на живо под диригентството на Амандин Бейер. Спектакълът е носител на немската театрална награда "Фауст" 2019 за най-добра хореография.

А между 30.11. и 3.12. "13 езика" на знаковата тайванска компания "Глауд гейт" осигурява истински празник за очите със зрелищен танц, съчетаващ традицията на Азия със съвременни техники.

Още

Режисьорът Галин Стоев: Когато "всичко това" свърши, никога вече няма да сме същите

Режисьорът Галин Стоев: Когато "всичко това" свърши, никога вече няма да сме същите

Финалът на международната селекция между 4.12. и 7.12 е с българско участие - режисьорът Галин Стоев подготви специален кратък филм "14 минути Непостоянство" за своята постановка "Двойното непостоянство" от Пиер дьо Мариво за театъра в Тулуза, на който той е и директор. Съвсем наскоро постановката получи четири номинации за Наградата на френските театрални критици 2020, сред които и за спектакъл на годината.

Във филма, който Галин Стоев създаде заедно с Арие ван Егмонд по повод дигиталното издание на "Варненско лято", творческият екип подвига въпроси, които вълнуват всички любители на театъра в настоящата ситуация: "Как би могло да се сподели театралното преживяване на екран? Как да уловим емоцията от представлението, без да сме в залата?"

28-мият международен театрален фестивал "Варненско лято" кани публиката на силни театрални срещи в интернет пространството, като всеки спектакъл е със свободен достъп за 72 часа от началните дати и час, обявени в подстраницата на фестивала на www.viafest.org.

Те могат да се гледат със субтитри на български единствено от нея и на територията на страната.

Следете всичко на www.viafest.org, за да видитe и съпътстващата програма на фестивала, както и специалните материали, които съпровождат излъчванията на спектаклите.

Дигиталното издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" 2020 се осъществява с подкрепата на Община Варна и на Министерството на културата.

Още

ДНК представя  премиерния спектакъл WO MAN

ДНК представя премиерния спектакъл WO MAN

Още

"Световен театър в София" ще има своето дигитално издание от днес до 24 ноември

"Световен театър в София" ще има своето дигитално издание от днес до 24 ноември

Още

"Мишеловката" - фантазма по единствената репетиция на Хамлет - в "Сфумато"

"Мишеловката" - фантазма по единствената репетиция на Хамлет - в "Сфумато"

Още

Танцов спектакъл представя антиутопичен поглед върху Земята

Танцов спектакъл представя антиутопичен поглед върху Земята

Още

"Един ден, в който има всичко" - нуждае ли се театърът от конфликт

"Един ден, в който има всичко" - нуждае ли се театърът от конфликт

Още

"Панаир на суетата" - дългоочакваната премиера на Драматичния театър в Благоевград

"Панаир на суетата" - дългоочакваната премиера на Драматичния театър в Благоевград

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Отиде си художничката Ивана Енева - първата жена професор по керамика в България

"За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба", казваше именитият ни творец

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Спечели двойна покана за филма "Рицари на справедливостта" с Мадс Микелсен

Филмът на датския режисьор и носител на "Оскар" Андерс Томас Йенсен тръгва по кината на 17 юни

Фолклор в класически аранжимент - Зорница Иларионова и Стойчо Стоянов представят "Йовано, Йованке"

Чуйте необикновената, стилна и въздействаща продукция на една от емблематичните народни песни "Йовано, Йованке" в акустично класическо звучене

Виж всички

Календар