Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Световен театър в София" ще има своето дигитално издание от днес до 24 ноември

ОНЛАЙН В СВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ТЕАТЪР

"Световен театър в София" ще има своето дигитално издание от днес до 24 ноември

Зрителите ще имат напълно свободен достъп до всички излъчвания от начално обявената дата в рамките на три дни

Платформата Световен театър в София предстои за 14-а поредна година от 13-и до 24-и ноември, но този път с изцяло дигитално издание.

Тази година платформата Световен театър в София 2020 предлага дигитална селекция на театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия.

Зрителите ще имат напълно свободен достъп до всички излъчвания от начално обявената дата в рамките на три дни. Всички спектакли са достъпни на цялата територия на България, със субтитри на български език и могат да бъдат гледани единствено на viafest.org

Платформата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година.

В специалното дигитално издание тази година има продукции и на български творци, работили в чужбина - "Дом №13" на режисьора Теди Москов със Самуел Финци в Талия театър - Хамбург, или "Лебедово езеро" на Норвежката национална опера и балет с участието на българския балетист Калоян Бояджиев. Програмата завършва с In memoriam за Димитър Гочев, поставил "Хамлетмашина" от Хайнер Мюлер през 2007 г. и участвал като актьор в този спектакъл на Дойчес театър.

Още

Ян Фабър с изненадваща визита на фестивала "Световен театър в София"

Ян Фабър с изненадваща визита на фестивала "Световен театър в София"

Трите знаменити пиеси на Чехов, на когото тази година честваме 160 г. от неговото раждане - "Чайка", "Три сестри" и "Вишнева градина", ще бъдат показани в силни сценични интерпретации от германска, румънска и белгийска продукции.

В програмата се показват различните лица на театъра днес - и спектакли върху класически и съвременни текстове, и театралната антропология на Еуженио Барба, и политическият театър на Мило Рау, и разширяващите се територии на театралността при съвременния балет, а също при съвременния цирк.

Първото заглавие от програмата с начална дата 13 ноември от 19.00 часа - "Чайка" е от последните постановки на големия немски режисьор Юрген Гош с премиера през 2009 г. Във всички отзиви за нея се изтъкват първокласната актьорска игра на водещи в трупата на Дойчес театър актьори, сред които известната театрална и филмова актриса Корина Харфух и младата звезда Александър Куон.

На 14-и от ноември ще бъде излъчен документален филм за спектакъла "Истината" (La Verita) на една от компаниите-емблеми в съвременния цирк - "Финци Паска". Той е вдъхновен от картината "Безумният Тристан"на Салвадор Дали - от състоянието на съноподобно будуване, което тя внушава. Артистите в спектакъла - едновременно акробати, танцьори, актьори и певци, преминават през сюрреалистична поредица от образи.

Още

Спектакъл на Ян Фабър ще видим на "Световен театър в София"

Спектакъл на Ян Фабър ще видим на "Световен театър в София"

Спектакълът "Дом №13", който ще е достъпен от 15-и ноември, ни връща към 1990-те години и към изявите на режисьора Стефан Москов в Германия, когато той печели немската критика и публика със своя игрови театър. Той поставя през 1997 г. в "Талия театър" - Хамбург тази забавна гротеска по текстовете на Чехов с трима страхотни актьори, с три стола и няколко подвижни стени, както и с джаз музика от Антони Дончев. В него блести и младият Самуел Финци с изключителната си артистичност, енергичност и импровизационен талант.

16-и ноември е датата на началното излъчване на "Три сестри" от А. П. Чехов в постановка на един от водещите румънски режисьори - Габор Томпа, носител на румънската театрална награда UNITER за най-добър спектакъл за 2008 г. и за режисура. Той създава една поетична театрална история за търсене на спасение и изкупление с въздействаща визуалност и мощни актьорски изпълнения.

За първи път българската публика ще може да се запознае и с острия политически театър на световноизвестния режисьор Мило Рау. На 17 ноември от 19 ч. стартира изръчването на филм "Радио на омразата" за едноименния му документален спектакъл, посветен на геноцида на Руанда и пропагандната роля на местна радио-станция.

"Лебедово езеро" на Норвежка национална опера и балет - Осло ще бъде излъчен на 18-и ноември. Александър Екман е от майсторите на съвременната хореография. Той получава световно признание с неговите мащабни, изпълнени с хумор и находчивост танцови спектакли, в които съчетава класика и съвременност. Заедно с шведския композитор Микаел Карлсон той създава изобретателна и оригинална интерпретация на най-известния балет на всички времена.

Още

 Стартът на "Световен театър в София" -  сред акцентите в НДК тази седмица

Стартът на "Световен театър в София" - сред акцентите в НДК тази седмица

"Наблюдатели" е съвременен документален театър на режисьора Крищоф Келемен, който се превръща в голям хит в Унгария и получава наградата на театралните критици за най-добра пиеса и най-добра независима продукция. Той пренася в Унгария през 1960-те години. Около историята за студента по филмова режисура Майкъл Безенчи, заподозрян че работи за британското разузнаване, се разнищва цялата мрежа от наблюдение, следене и изнудване, поддържана от тайните служби по това време. Спектакълът ще бъде достъпен от 19-и ноември с подкрепата и на Унгарския културен институт в София.

20-и ноeмври е датата на излъчването на друга съвременна интерпретация по Чехов - "Вишнева градина" на белгийската театралната компания tg STAN. Това е една от най-актуалните театрални компании в Европа, сформирана от група актьори в края на 1980-те в Антверпен, Белгия.

Още

Самуел Финци гостува с германския спектакъл "Власт и съпротива" в София

Самуел Финци гостува с германския спектакъл "Власт и съпротива" в София

"Сънят на Андерсен" (2004) е спектакъл на една от водещите театрални лаборатории в света - "Один театър" и на едно от най-важните имена в съвременния театър Еуженио Барба. Той е създаден върху приказки от Ханс Кристиан Андерсен и импровизации на актьорите. С разнообразни средства, съчетаващи физически, куклен и визуален театър, спектакълът се развива като калейдоскоп на фантазията, като съчетание на реални събития и приказни мотиви, наподобявайки сън, нахлуващ в съзнанието на Андерсен. Излъчването ще бъде на 21-и ноември от 19.00 ч.

На 22-и ноември ще бъде излъчен in memoriam спектакъл на Димитър Гочев - - "Хамлетмашина" Връзката на режисьора Димитър Гочев с личността и текстовете на германския драматург Хайнер Мюлер е легендарна. Тя започва от 1960-те години, когато Гочев е асистент на големия режисьор Бено Бесон в Германия. В него ще видим Гочев и като актьор, който с безкраен респект произнася текста на Мюлер.

Платформата Световен театър в София ще даде възможност за интересно дигитално пътешествие в света на европейския театър!
Световен театър в София 2020 се осъществява и с подкрепата на Първа инвестиционна банка.

Пълната програма, както и всички излъчвания можете да проследите на http://viafest.org/ със свободен достъп.

Още

"Поразените" от Теодора Димова ще има премиера в Младежкия театър

"Поразените" от Теодора Димова ще има премиера в Младежкия театър

Още

"Момче и вятър" в НАТФИЗ: Добрият изход е постижим, само чрез добрата воля и усилия на всички

"Момче и вятър" в НАТФИЗ: Добрият изход е постижим, само чрез добрата воля и усилия на всички

Още

Йосиф Сърчаджиев представя с ловешката трупа "Шеги на любовта"

Йосиф Сърчаджиев представя с ловешката трупа "Шеги на любовта"

Още

Явор Гърдев: Недостигът на витамин D в организма ще бъде политически фактор

Явор Гърдев: Недостигът на витамин D в организма ще бъде политически фактор

Още

Народният театър с проект за модерно арт пространство на открито

Народният театър с проект за модерно арт пространство на открито

Още

Специалното издание на Старозагорската опера "Зад кулисите" в "Нощта на театрите"

Специалното издание на Старозагорската опера "Зад кулисите" в "Нощта на театрите"

Още

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Оле Фрам от артистичния колектив LIGNA: Бузлуджа поставя под съмнение нашето настояще

Още

Хайде, Отело, да заспиваме вече: Дим, барабани и Боян Арсов x 2

Хайде, Отело, да заспиваме вече: Дим, барабани и Боян Арсов x 2

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Загадъчна лаборатория в Париж кара произведенията на изкуството да говорят

Строго охраняваният Център за изследване и реставрация на музеите на Франция (C2RMF) се намира под градините Тюйлери в Париж, зад блиндирана врата на 17 метра под земята и се простира на площ от 5900 квадратни метра

"Не казвай сбогом тази нощ" - Орлин Горанов с нова песен и видео към нея

Режисьорът на видеото Jeason Brad Lewis е избрал актрисата и модел Диляна Попова в ролята на Мечтанието

Йълдъз Ибрахимова в концерт "Балканика" - неповторимо музикално пътешествие из ритмите на балканския фолклор

На 12 юни в зала "България" ще звучат популярни песни от българския, сръбския, турския и румънския фолклор в шеметна симфонична обработка

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди

Калин Врачански: Лесното те прави по-слаб

"Провалът може да бъде градивен и така трябва да го мислиш", категоричен е актьорът

Националният музей на Монголия "Чингис Хан" показва нови находки

Сред тях има необичайни експонати като седло, изобразяващо два феникса, бронзово огледало и сребърни съдове, използвани от аристокрацията в периода между XIII-XIV век

Виж всички

Календар