Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Един ден, в който има всичко" - нуждае ли се театърът от конфликт

ДЕН НА ЧУДЕСА

"Един ден, в който има всичко" - нуждае ли се театърът от конфликт

Представление, специално създадено, за да бъде гледано не на живо, а във видео формат от "Метеор"

На 30 ноември от 19:30 ще се състои онлайн премиерата на "Един ден, в който има всичко" - театрално представление във видео формат на Метеор, в платформата fanstream.

"Един ден, в който има всичко" Режисьор: Ани Васева, Теория: Боян Манчев, Музика: Кристоф Печанац / Klimperei, Апарати и дигитални програми: Стефан Дончев, Костюми: Ани Васева, Изработка костюми: Дарина Стоименова,

Изработка плетени костюми: Илга Медарска, Видеозаснемане: Иван Николов / opnn, Асистент-режисьор: Михаил Жекунов, Асистент: Наталия Вълкова

С участието на: Леонид Йовчев, Грета Гичева, Катрин Методиева, Моника Вакарелова, Елина Карастоянова, Будин Карастоянов и Даяна.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Представлението е част от проекта Ex corpore, осъществен с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична Община и Министерство на културата и със съдействието на Swimming Pool, галерия "Етюд", "ХаХаХа импро", АртФест, Дом на киното и ДНК. Част от снимачния процес на представлението е осъществен в пространството на Swimming Pool.

Проектът е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Един ден, в който има всичко.

"Това би могло да бъде един съвсем обикновен ден. Разтеглен, бавен следобед, в който може да се наблюдава играта на светлини и сенки, да се пие чай, да се чете. Това е и ден на чудеса - една малка случка произвежда поредица от неочаквани събития.

И в тези събития основното е радостта. Радостта, че усещаш как времето тече, радостта, че светът с баналността и бруталността си временно се е оттеглил и се разтваря възможността за свобода, за нехайство, за игра. Ден на безгрижие и дълбочина, ден на лекота и сериозност. Ето в такива дни е чудесно да си жив.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

"Един ден, в който има всичко. Един ден, в който може да се случи всичко" - така описва Боян Манчев съвършения ден. Това е ден, в който възможността е отворена. Ден, който има всичко, без да е завършен или свършен, без да умира. Ден, в който без големи катаклизми животът се усеща пълноценно. Ден на радост.

Има време, наситено с много събития, време, което не разбираш как отлита, време, в което нещата се трупат едно върху друго и ти просто някак се оправяш с тях. А има и време, което ти позволява да го усещаш, да го мислиш. Течащо бавно време. Затворено в самото себе си време.

Време без нужда от външни стимули, когато сетивата сами се изострят и настръхват, готови да поемат света. Това време е достатъчно, в него има всичко. Такива са утринните моменти на тишина, когато сенките бавно се придвижват по стената и пода. Това са следобедните моменти на безделие. В тях радостта и желанието възникват изневиделица.

Театърът е изкуство на митовете. Един от големите митове в театъра е, че театърът се основава на конфликта. Театърът обаче има свободата да бъде всичко, което пожелае, стига желаещите да желаят достатъчно силно. А нашето желание е безгранично и ние сме готови да го следваме там, където ни отведе.

Затова и решихме да направим театрално представление, което не се основава на конфликта, в което конфликтът не е центростремителна сила, а ако изобщо го има, функцията му е второстепенна. Закони в изкуството няма, тъй като то е територия на свободата. Ние се възползваме от тази свобода докрай. И чудното, чудесното е, че театърът пак е театър - едни хора правят неща на сцена за други хора и това може да достави удоволствие и на едните, и на другите. А ние обичаме удоволствието. И театъра.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

"Един ден, в който има всичко" е театрално представление, специално създадено, за да бъде гледано не на живо, а във видео формат. Взехме решение да не правим просто видео-запис на представление, тъй като записите на представления имат по-скоро архивна стойност: с липсата на живото присъствие в залата изчезва и поне половината от въздействието. Затова "Един ден, в който има всичко" е измислен така, че да се възползва в най-висока степен от възможностите на видео медията, вместо да страда от недостатъците на представлението на живо, което трябва да се гледа на запис."

Ани Васева

ЗА ЕКИПА 

Ани Васева е сред сериозните и забележителни присъствия на българската съвременна театрална сцена. С дългогодишна работа си изгражда разпознаваем профил на режисьор, който неотклонно и безкомпромисно следва естетическите си желания, успявайки да създаде впечатляващи, едновременно задълбочени и динамични, изненадващи, хипнотизиращи спектакли. Постановките й, които имат дългогодишен и интензивен живот, могат да бъдат гледани както в по-интимни пространства като ДНК, така и в големи зали като тази на Дом на киното.

Ани Васева (Снимка: Боряна Пандова)

Философът Боян Манчев е добре и на почитателите на съвременната философия, и на любителите по съвременните изкуства. Освен преподавател по философия и автор на петнайсет книги на български, френски, английски, италиански и японски език, издавани от някои от най-престижните хуманитарни издателства в чужбина, Манчев работи и в художествената сфера.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Драматургичната му работа с Метеор, както и с някои от водещите световни режисьори и хореографи, преподавателската му работа в Берлинския университет за изкуства, Международният философски колеж (Париж), Университета Холинс (Вирджиния), Нов български университет, както и изследванията му в областта на съвременните изкуства го превръщат в ключова фигура в полето на съвременните сценични изкуства. Повече информация ТУК 

Композиторът Кристоф Печанац е основната фигура в култовата френска група Klimperei, която в България е слабо позната, но пък феновете й са познавачи и страстни любители на сериозната музика. За сметка на това последователите на Klimperei и Печанац в Европа са множество, а групата на почитателите в Япония е огромна. Впечатляващата му дискография започва още от деветдесетте години, а в списъка му със сътрудничества са включени множество японски, френски, италиански и други артисти.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Работата на художника Стефан Дончев в сферата на дигиталните изкуства е уникална. От една страна той сам създава своите апарати - проектира ги, изработва хардуеъра и софтуеаъра, често сам прави платки и всички нужни елементи. От друга, апаратите му за сценична употреба нямат аналог у нас. Това са изработени от него машини, които се превръщат в активни партньори на сценичното действие.

Актьорът Леонид Йовчев е сред най-разпознаваемите имена в съвременния български театър. Забележителните му роли в киното и в театъра, по големите сцени на държавните театри и в някои от най-интересните заглавия извън традиционната театрална мрежа, са добре познати и обичани от публиката. Освен в множество постановки на "Метеор" и на театрите, в които е бил на щат, играе и в спектакли на МГТ "Зад канала", ТР "Сфумато", театър "Константин Величков" Пазарджик, театър "Възраждане", "Червената къща" и др. Пълен списък на ролите му в театъра и киното тук.

Леонид Йовчев във филма "Изпитания" на реж. Любомир Печев

Грета Гичева и Катрин Методиева са две съвсем млади актриси, които отсега впечатляват със сценичното си присъствие и чиито имена ще се чуват и занапред.

Още

Култовият "Малдорор" на "Метеор" и Леонид Йовчев с онлайн премиера

Култовият "Малдорор" на "Метеор" и Леонид Йовчев с онлайн премиера

Още

Ъндърграунд режисьорът Ани Васева: Надежда за света няма, но оттам се започва

Ъндърграунд режисьорът Ани Васева: Надежда за света няма, но оттам се започва

Още

Ексклузивна премиера на "Метеор": "Хиджиката и неговият двойник"

Ексклузивна премиера на "Метеор": "Хиджиката и неговият двойник"

Още

Леонид Йовчев и Ованес Торосян са тайно влюбени в красиви съседки в кратки филми на млади режисьори

Леонид Йовчев и Ованес Торосян са тайно влюбени в красиви съседки в кратки филми на млади режисьори

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Римейкът на филма "Дюн" предлага смайващ визуален спектакъл

Филмът на Дени Вилньов, който беше представен премиерно на кинофестивала във Венеция, спечели овациите на специалистите

Наближава неповторимият финал на благотворителното турне на "Шибил"

На 3, 4 и 5 септември предстоят три незабравими прожекции сред природата, където е родена и идеята за филма

Когато Мартин Скорсезе снима Чарли Уотс

По време на концерта Shine A Light на Ролинг Стоунс през 2008 г. в Beacon Theatre в Ню Йорк, част от турнето A Bigger Bang, Скорсезе снима с отделна камера изключителния Чарли Уотс, за да покаже света през неговата музика

Френският художник Сейпи нарисува монументална картина на алпийски връх

Творбата "Нов живот" на 32-годишния майстор е разположена върху 1500 квадратни метра и краси връх Молесон в западната част на швейцарските Алпи

Известният диригент Иван Фишер се ваксинира по време на концерт

Музикантите от престижния Будапещенски фестивален оркестър насърчиха публично ваксините срещу Ковид-19 на безплатен концерт

Виж всички

Календар