Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Един ден, в който има всичко" - нуждае ли се театърът от конфликт

ДЕН НА ЧУДЕСА

"Един ден, в който има всичко" - нуждае ли се театърът от конфликт

Представление, специално създадено, за да бъде гледано не на живо, а във видео формат от "Метеор"

На 30 ноември от 19:30 ще се състои онлайн премиерата на "Един ден, в който има всичко" - театрално представление във видео формат на Метеор, в платформата fanstream.

"Един ден, в който има всичко" Режисьор: Ани Васева, Теория: Боян Манчев, Музика: Кристоф Печанац / Klimperei, Апарати и дигитални програми: Стефан Дончев, Костюми: Ани Васева, Изработка костюми: Дарина Стоименова,

Изработка плетени костюми: Илга Медарска, Видеозаснемане: Иван Николов / opnn, Асистент-режисьор: Михаил Жекунов, Асистент: Наталия Вълкова

С участието на: Леонид Йовчев, Грета Гичева, Катрин Методиева, Моника Вакарелова, Елина Карастоянова, Будин Карастоянов и Даяна.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Представлението е част от проекта Ex corpore, осъществен с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична Община и Министерство на културата и със съдействието на Swimming Pool, галерия "Етюд", "ХаХаХа импро", АртФест, Дом на киното и ДНК. Част от снимачния процес на представлението е осъществен в пространството на Swimming Pool.

Проектът е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Един ден, в който има всичко.

"Това би могло да бъде един съвсем обикновен ден. Разтеглен, бавен следобед, в който може да се наблюдава играта на светлини и сенки, да се пие чай, да се чете. Това е и ден на чудеса - една малка случка произвежда поредица от неочаквани събития.

И в тези събития основното е радостта. Радостта, че усещаш как времето тече, радостта, че светът с баналността и бруталността си временно се е оттеглил и се разтваря възможността за свобода, за нехайство, за игра. Ден на безгрижие и дълбочина, ден на лекота и сериозност. Ето в такива дни е чудесно да си жив.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

"Един ден, в който има всичко. Един ден, в който може да се случи всичко" - така описва Боян Манчев съвършения ден. Това е ден, в който възможността е отворена. Ден, който има всичко, без да е завършен или свършен, без да умира. Ден, в който без големи катаклизми животът се усеща пълноценно. Ден на радост.

Има време, наситено с много събития, време, което не разбираш как отлита, време, в което нещата се трупат едно върху друго и ти просто някак се оправяш с тях. А има и време, което ти позволява да го усещаш, да го мислиш. Течащо бавно време. Затворено в самото себе си време.

Време без нужда от външни стимули, когато сетивата сами се изострят и настръхват, готови да поемат света. Това време е достатъчно, в него има всичко. Такива са утринните моменти на тишина, когато сенките бавно се придвижват по стената и пода. Това са следобедните моменти на безделие. В тях радостта и желанието възникват изневиделица.

Театърът е изкуство на митовете. Един от големите митове в театъра е, че театърът се основава на конфликта. Театърът обаче има свободата да бъде всичко, което пожелае, стига желаещите да желаят достатъчно силно. А нашето желание е безгранично и ние сме готови да го следваме там, където ни отведе.

Затова и решихме да направим театрално представление, което не се основава на конфликта, в което конфликтът не е центростремителна сила, а ако изобщо го има, функцията му е второстепенна. Закони в изкуството няма, тъй като то е територия на свободата. Ние се възползваме от тази свобода докрай. И чудното, чудесното е, че театърът пак е театър - едни хора правят неща на сцена за други хора и това може да достави удоволствие и на едните, и на другите. А ние обичаме удоволствието. И театъра.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

"Един ден, в който има всичко" е театрално представление, специално създадено, за да бъде гледано не на живо, а във видео формат. Взехме решение да не правим просто видео-запис на представление, тъй като записите на представления имат по-скоро архивна стойност: с липсата на живото присъствие в залата изчезва и поне половината от въздействието. Затова "Един ден, в който има всичко" е измислен така, че да се възползва в най-висока степен от възможностите на видео медията, вместо да страда от недостатъците на представлението на живо, което трябва да се гледа на запис."

Ани Васева

ЗА ЕКИПА 

Ани Васева е сред сериозните и забележителни присъствия на българската съвременна театрална сцена. С дългогодишна работа си изгражда разпознаваем профил на режисьор, който неотклонно и безкомпромисно следва естетическите си желания, успявайки да създаде впечатляващи, едновременно задълбочени и динамични, изненадващи, хипнотизиращи спектакли. Постановките й, които имат дългогодишен и интензивен живот, могат да бъдат гледани както в по-интимни пространства като ДНК, така и в големи зали като тази на Дом на киното.

Ани Васева (Снимка: Боряна Пандова)

Философът Боян Манчев е добре и на почитателите на съвременната философия, и на любителите по съвременните изкуства. Освен преподавател по философия и автор на петнайсет книги на български, френски, английски, италиански и японски език, издавани от някои от най-престижните хуманитарни издателства в чужбина, Манчев работи и в художествената сфера.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Драматургичната му работа с Метеор, както и с някои от водещите световни режисьори и хореографи, преподавателската му работа в Берлинския университет за изкуства, Международният философски колеж (Париж), Университета Холинс (Вирджиния), Нов български университет, както и изследванията му в областта на съвременните изкуства го превръщат в ключова фигура в полето на съвременните сценични изкуства. Повече информация ТУК 

Композиторът Кристоф Печанац е основната фигура в култовата френска група Klimperei, която в България е слабо позната, но пък феновете й са познавачи и страстни любители на сериозната музика. За сметка на това последователите на Klimperei и Печанац в Европа са множество, а групата на почитателите в Япония е огромна. Впечатляващата му дискография започва още от деветдесетте години, а в списъка му със сътрудничества са включени множество японски, френски, италиански и други артисти.

Кадър от "Един ден, в който има всичко" (Източник: Метеор)

Работата на художника Стефан Дончев в сферата на дигиталните изкуства е уникална. От една страна той сам създава своите апарати - проектира ги, изработва хардуеъра и софтуеаъра, често сам прави платки и всички нужни елементи. От друга, апаратите му за сценична употреба нямат аналог у нас. Това са изработени от него машини, които се превръщат в активни партньори на сценичното действие.

Актьорът Леонид Йовчев е сред най-разпознаваемите имена в съвременния български театър. Забележителните му роли в киното и в театъра, по големите сцени на държавните театри и в някои от най-интересните заглавия извън традиционната театрална мрежа, са добре познати и обичани от публиката. Освен в множество постановки на "Метеор" и на театрите, в които е бил на щат, играе и в спектакли на МГТ "Зад канала", ТР "Сфумато", театър "Константин Величков" Пазарджик, театър "Възраждане", "Червената къща" и др. Пълен списък на ролите му в театъра и киното тук.

Леонид Йовчев във филма "Изпитания" на реж. Любомир Печев

Грета Гичева и Катрин Методиева са две съвсем млади актриси, които отсега впечатляват със сценичното си присъствие и чиито имена ще се чуват и занапред.

Още

Култовият "Малдорор" на "Метеор" и Леонид Йовчев с онлайн премиера

Култовият "Малдорор" на "Метеор" и Леонид Йовчев с онлайн премиера

Още

Ъндърграунд режисьорът Ани Васева: Надежда за света няма, но оттам се започва

Ъндърграунд режисьорът Ани Васева: Надежда за света няма, но оттам се започва

Още

Ексклузивна премиера на "Метеор": "Хиджиката и неговият двойник"

Ексклузивна премиера на "Метеор": "Хиджиката и неговият двойник"

Още

Леонид Йовчев и Ованес Торосян са тайно влюбени в красиви съседки в кратки филми на млади режисьори

Леонид Йовчев и Ованес Торосян са тайно влюбени в красиви съседки в кратки филми на млади режисьори

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

В навечерието на рождения си ден, Преслава Пейчева с ново парче

Песента се казва "Така добре" и е в стил клубен поп-денс

За виното от глухарчета и какво е да слушаш еротични романи

Вижте кои са най-горещите летни заглавия за слушане в Storytel

Отиде си художничката Ивана Енева - първата жена професор по керамика в България

"За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба", казваше именитият ни творец

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Виж всички

Календар