Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Леонид Йовчев и Ованес Торосян са тайно влюбени в красиви съседки в кратки филми на млади режисьори

КЪСОМЕТРАЖНО КИНО

Леонид Йовчев и Ованес Торосян са тайно влюбени в красиви съседки в кратки филми на млади режисьори

Послание за любов "изпраща" 14-ият Фестивал на късометражното кино "В Двореца"

Ованес Торосян в "Как да надебелем здравословно" на Кеворк Асланян

Леонид Йовчев и Ованес Торосян са тайно влюбени в красиви съседки в кратки филми на млади режисьори - "Чело" на Николас Акрабов и "Как да надебелем здравословно" на Кеворк Асланян.

Двете продукции са представяни с успех на много фестивали, а сега са в националния конкурс на 14-ия Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" - Балчик.

Леонид Йовчев е Александър - любител фотограф и музикант, обсебен от челото, което идентифицира и с Жената. Когато тя се появява в реалността - като негова привлекателна съседка, героят отшелник е още по-плах и непохватен в опитите за контакт. А после стига до агресия и дори "се лее кръв" - дали това са негови бълнувания и съновидения, или реалност, решава зрителят.

Леонид Йовчев в "Чело" на Николас Акрабов

По думите на продуцента и съсценарист Любо Йончев, режисьорът, вдъхновен от Тим Бъртън, е искал да направи трилър, но се е получила черна комедия.

Слабичкият юноша Константин на Ованес Торосян в комедията "Как да надебелем здравословно" е "затворник" в семейния апартамент - не може да напусне дома си, защото в света във филма, в който почти няма гравитация, слабите хора отлитат в небето.

"Приятно закръглената" красива стюардеса, която се нанася в съседния блок обаче, коренно променя живота на младежа - той се решава да наруши "правилата за безопасност", рискува и . . . печели.

Финалът е любимият момент от филма за режисьора, по собствените му думи, защото героят приема себе си такъв, какъвто е, както го приема и момичето - независимо от общоприетите стандарти и очаквания.

Ованес Торосян в "Как да надебелем здравословно" на Кеворк Асланян

Как късометражното кино може да стане водеща творческа индустрия обясняват експерти на фестивала "В Двореца"

Икономически модели и политики за превръщането на сектора на късометражното кино във водеща творческа индустрия ще представи на 14-ия Международен фестивал на късометражния филм "В Двореца" - Балчик, Якопо Кеса - директор на Италианския филмов център за късометражно кино, специален гост на фестивала.

Лекцията му е част от "Филмър фордж" - образователната програма на "В Двореца". В нея младите кинематографисти ще научат още как да представят успешно филмови проекти на сесии за субсидиране и какви са възможностите за участие в международни копродукции - чрез фондове и други източници. Аудиовизуалните произведения на изкуството като форма на общуване и на представяне на ценности също е сред темите в образователната програма.

Мартина Вачкова в "За какво служи хлябът" на Николай Стоичков

Между лекторите са членове на журитата на фестивала - Растко Чирич /Сърбия/, професор по илюстрация и анимация във Факултета по приложни изкуства в Белград, с повече от 70 награди в кариерата си, Файзал Куреши /Великобритания/ - утвърдил се във всякакви роли от сценарист до продуцент, с награда BAFTA за филма Four Lions, Дейвид Уилкинсън /Великобритания/ - създател на новаторското студио Guerilla Films, продуцент и филморазпространител, Мануела Чернат - филмов критик и сценарист от Румъния, доктор на философските науки, Агрон Доми - журналист и филмов деец от Албания, основател на Международния кинофестивал в Тирана.


 

Послание за любов "изпраща" 14-ият Фестивал на късометражното кино "В Двореца"

Послание за любов "изпраща" 14-ият Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" /In The Palace International Short Film Festival/. Големият финал - седмица с кино и музика на брега на морето, е от 24 юни до 1 юли в Балчик, съобщават организаторите.

Специални гости са проф. Емилия Стоева от НАТФИЗ и директорът на Италианския филмов център за късометражно кино Якопо Кеса. Той ще представи две програми от италиански късометражни филми - Rifugati, посветена на актуалната тема за бежанците, и Messagio D`Amore, в синхрон с мотото на 14-ия фестивал "В Двореца" - Sending a message of love.

Виктор Иванов в "Любов" на Боя Харизанова

След успешните три етапа на кинофорума - в София, Велико Търново и Варна, сега в Балчик In The Palace International Short Film Festival ще даде платформа за изява на стотици филмови творци, запознавайки публиката с най-актуалните и интересни продукции от страната и света.

Навръх Джулай морнинг е церемонията по награждаването на избраните победители от трите града, както и обявяването на най-добрите късометражни игрални, документални, анимационни и експериментални филми в селекцията.

В журито за международния конкурс са Мануела Чернат - филмов критик и сценарист от Румъния, доктор на философските науки, Рада Сесич от Хърватия - кинокритик, режисьор, лектор с особен интерес към азиатското и източноевропейското кино, и Агрон Доми - журналист и филмов деец от Албания, основател на Международния кинофестивал в Тирана.

Българските филми ще оценяват Файзал Куреши /Великобритания/ - утвърдил се във всякакви роли от сценарист до продуцент, с награда BAFTA за филма Four Lions, Дейвид Уилкинсън /Великобритания/ - създател на новаторското студио Guerilla Films, продуцент и филморазпространител, и Растко Чирич /Сърбия/ - професор по илюстрация и анимация във Факултета по приложни изкуства в Белград, с повече от 70 награди в кариерата си.

Предвидени са разговори с авторите на филмите, професионални срещи и пазар на филмовата индустрия, образователна програма за професионалисти "Филмър фордж", конкурсна сесия за финансиране на филмови проекти.

На разположение на участниците и гостите ще е видеобиблиотека. В паралелната програма са Детският фестивал "Уши филм фест" и Музикалният фестивал "В Двореца".

В селекциите European Film Awards посетителите ще се запознаят с най-високите постижения в съвременното европейско късометражно кино - филмите, номинирани за най-престижните отличия на нашия континент - Европейските филмови награди.

В две от фокусните програми - Academy Film Awards Animation и Аcademy Film Awards Live Action, ще бъдат прожектирани номинираните за "Оскар" късометражни анимационни и игрални филми, сред които "Сляпата Вайша", Asteria, Borrowed Time, Sing, Timecode.

Освен с разнообразна и качествена селекция от филми, фестивалът отново ще зарадва участниците и гостите с богата музикална програма всеки ден. За нея ще се погрижи Radio Nula - с уникална смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско, запазената марка на популярното словенско радио. Всичко започна на 24 юни, когато от Словения и Хърватия пристигнаха двама от резидентите на радиото - Woo D & Adrian Bijan. "Щафетата ще поемат" обичаните български селектори Ramsey Hercules, Funkusion, Peter Peterson и DJ Jijo, а финалът е на Джулай морнинг с още чуждестранни гости, които са изненада.

Прожекциите са безплатни. Купуват се само входни билети за "Двореца" и Ботаническата градина. Повече информация и подробна програма има ТУК

Луизабел Николова в "За Ева" на Кирил Тотев

Фестивалът се развива в инициативата "В Дворците" - на морската, старата и новата столица на България от 2014 г., когато започна като национална вълна от последователни филмови събития в страната. Инициативата е на общините Варна, София и Велико Търново - като паралелна на "Европейска столица на културата-2019" ос от културни събития и в подкрепа на "Европейска младежка столица - Варна-2017" и на Председателството на България на Съвета на Европа-2018, отбелязват от екипа.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ново признание за "Жените наистина плачат" - селекция за Европейските филмови награди

Българският филм е сред 30 изявени филмови творби, които Бордът на Европейската филмова академия избра за Селекцията за игрални филми на Академията за 2022 г.

Започва политическият трилър "Четвърта власт" по БНТ 1

12-серийният телевизионен филм е част от филмопроизводството на обществената телевизия

В БНР започнаха снимките на документално-игралния филм "Оцеляване"

Радиото е главен герой като пазител и разказвач на истории

Филмът "Правило 34" на Джулия Мурат получи "Златен леопард" на Кинофестивала в Локарно

С наградата за най-добра женска роля бе отличена костариканската актриса Даниела Марин Наваро, а за най-добър актьор бе определен Рейналдо Амиен Гутиерес, също от Коста Рика

Черна комедия за корупцията в румънско село е селектирана на кинофестивала в Сараево

"Oameni de treaba" ("Мъже на делата") e най-новият пълнометражен филм на режисьора Паул Негоеску

12 филма участват в конкурсната програма на 30-ия фестивал "Любовта е лудост"

Откриването ще бъде с френската драма "Млади завинаги" на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г.