Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мощна женска трупа се качва на сцената на Yalta Art Room

ПРЕМИЕРА

Мощна женска трупа се качва на сцената на Yalta Art Room

Таланти от класа на проф. Ивайлов Христов с първа премиера на независимата сцена на 11 и 12 март - "Недовършена пиеса за механичен нож"

Мощна женска трупа се качва на сцената на Yalta Art Room (Снимки: Цветан Игнатовски)

Още

"Behind you" с премиера на 1 март на сцената на Yalta Art Room

"Behind you" с премиера на 1 март на сцената на Yalta Art Room

В месеца на жените следващата премиера на Yalta Art Room е поверена на изцяло на женски състав. Младите, красиви и талантливи дами - студентки от класа на проф. Ивайло Христов, III курс АДТ НАТФИЗ, са режисирани от Ованес Торосян в авторския спектакъл "НЕДОВЪРШЕНА ПИЕСА ЗА МЕХАНИЧЕН НОЖ" - една илюзия в 17 сцени.

Премиерните дати са 11 и 12 март от 19.30 ч. на сцената на Yalta Art Room. Актрисите, които ще вземат участие, са Александра Свиленова, Алена Вергова, Диана Минчева, Люба Димитрова, Мартина Георгиева, Мелани Младенова, Милвана Христова, Моника Динова и Натали Никова. Сценограф и костюмограф e Ирена Дойчевa, а сценичната адаптация на текста е дело на Ованес Торосян. Актьорите в представлението ще играят на два състава.

Автор: Стефан Панеков

"Какво е "Фемина тера"?

Годината е 1952-ра. Героините се намират на остров, отдалечен от познатите човешки пространства. Минали са знатни събития, които играят важна роля, като атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, Студената война вече е започнала, а всеки детайл в действията на всяка страна е изключително важен - това поставя началото на нов световен ред и нови условия за преговори. Светът е влязъл в нова ера. Всяка една дама има своя идеология.

А заедно действат като джазов оркестър - всички свирят различно, но пеят заедно. Адамовият свят, довел до разруха, принуждава група знакови жени да създадат организация като алтернатива с крайна цел - замяна на основните лостове на световната власт и конструирането на нов модел на света, с кодово име "Фемина тера". Но, дали това е възможно? Каква ще бъде цената? Защо Каин убива Авел...предстои да разберем. Една илюзия в 17 сцени." - споделят от екипа на спектакъла.

Ованес Торосян (Снимка: Личен архив)

Създаването и оформянето на сценичния вариант на текста на "Недовършена пиеса за механичен нож" е дело на режисьора Ованес Торосян и младите актриси, които заедно с него работят в творчески колектив.

Ованес Торосян е познат най-вече от малкия и големия екран като талантлив актьор и от прекрасните образи, които изгражда в театъра. В последните години активно поставя като режисьор. Участва в множество постановки из цяла България, независими продукции и продукции на ДКТ "Иван Радоев"-Плевен като "Опашката" от Захари Карабашлиев и "Антигона" с режисьор Александър Морфов; моноспектакъла му "Тигър и дракон" в Театър 199 и др. Част е от независимата организация "Театър Реплика".

Сцени от репетиците (Снимки: Личен архив)

Сцени от репетиците (Снимки: Личен архив)

Сцени от репетиците (Снимки: Личен архив)

Има вече няколко спектакъла като режисьор и драматург - "Януари" (2017-2018, НАТФИЗ), "Малкият пучи", "Тъпа пиеса" и др. Номиниран е неколкократно за награда "Икар", има две награди "Златна роза", участва в множество филми като "Тилт", "Каръци", "Източни пиеси" и др. Работи за първи път със студентите на проф. Ивайло Христов, випуск 2025.

ЗА МОМИЧЕТАТА:

Още

Yalta Art Room с нов сезон - 4 премиери и кампанията "Представленията, които ни създадоха"

Yalta Art Room с нов сезон - 4 премиери и кампанията "Представленията, които ни създадоха"

"Ние сме студенти в трети курс в НАТФИЗ от класа на проф. д-р Ивайло Христов, с асистенти Кристина Янева, доц. Мирослава Гоговска и д-р Мартин Киселов. Вече имаме реализиран първия ни дипломен спектакъл "Диканка - резултати от уъркшоп" - представление с лични истории на актьорите по мотиви от разкази на Гогол, с реж. Мартин Киселов и Ева Данаилова.

Трупата ни се състои от 9 момичета, сред които: Алена Вергова (участва в пълнометражния филм "Петя на моята Петя"; в няколко късометражни като "Ретрограден Меркурий" и др.; има роли в сериали като "Откраднат живот" и "Ефектът на Доминос"; в представленията "Ревизор", Народен театър "Иван Вазов"; "Без асансьор" в МГТ "Зад канала"; води рубрика в предаването "Преди обед"; Александра Свиленова (снима главна роля във филма "Гунди - легенда за любовта" (2025 г.) и в късометражни филми; играе главна роля в постановката "Опасни връзки'' в Младежки театър "Николай Бинев"); Мелани Младенова играе в главна роля в представлението "Опасни връзки"в Младежкия театър "Николай Бинев"; участва в сериала "С река на сърцето" и в "Революция Z");

Сцени от репетиците (Снимки: Личен архив)

Люба Димитрова (многократно награждаван студент - печели тазгодишната стипендия на фонд "Васил Самарски" за подкрепа на млади актьори, както и беше част от уъркшопа на холивудското "Actors Studio" на Лий Страсбърг в България през 2022 г.); Натали Никова (главна роля в дипломен спектакъл на магистър режисьор на Учебен театър НАТФИЗ в представлението "Женитба", свири на пиано); Диана Минчева (играе в представленията "27 товара памук" и "Престъплението на острова на козите", също в Учебен театър НАТФИЗ); Милвана Христова, Мартина Георгиева и Моника Динова (участват в късометражни филми, Мартина свири на пиано и трите имат умения във вокалното майсторство).

Ирена Дойчева (Снимка: Георги Сиркатов)

Всички ние пеем, танцуваме и свирим на инструменти, владеем бойни техники и акробатика. Обичаме работата си и всячески се опитваме да я развиваме. Ще се радваме да се видим с Вас на сцената на Yalta Art Room в първия ни независим спектакъл под режисурата на Ованес Торосян и сценичната среда на Ирена Дойчева. Очакваме Ви!"

Мощна женска трупа се качва на сцената на Yalta Art Room (Снимки: Цветан Игнатовски)

Представлението се осъществява с подкрепата на детска кухня "Българче", "Milano Group" и Domino"s Pizza.

Още

Премиера на "Слугините" от Жан Жьоне в Yalta Art Room

Премиера на "Слугините" от Жан Жьоне в Yalta Art Room

Още

Yalta Art Room открива трети сезон като независима сцена за млади артисти

Yalta Art Room открива трети сезон като независима сцена за млади артисти

Още

Танцьори с премиера на сцената на Yalta Art Room

Танцьори с премиера на сцената на Yalta Art Room

Още

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

Още

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

Още

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел

Дара Екимова, Нети Добрева, Асен Блатечки, Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на SoFest Spring

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публиката аплодира дълго Емил Марков и Керана на премиерата на пиесата "Всяка първа сряда"

Неочакваният тандем на театралната сцена се оказа очаквано добра комбинация в спектакъла на драматурга Щефан Фьогел