Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Yalta Art Room с нов сезон - 4 премиери и кампанията "Представленията, които ни създадоха"

ПРЕМИЕРА

Yalta Art Room с нов сезон - 4 премиери и кампанията "Представленията, които ни създадоха"

Ретроспективни срещи ни връщат към най-емблематичните заглавия от българския театър в поредица дискусии с техните създатели от февруари до декември 2024

Yalta Art Room с нов сезон - 4 премиери и кампанията "Представленията, които ни създадоха"

До началото на лятото сцената на Ялта Арт ще стане още по-цветна и жива, защото към репертоара на независимото пространство ще се добавят още четири премиерни заглавия - "Behind you" на хореографа Филип Миланов - солов танцов пърформанс на Елизабет Якимова, "Пет лесбийки ядат киш" от Андрю Хобгууд и Еван Линде с участието на третокурснички от класа на проф. Ивайло Христов, постановка Ованес Торосян, "Рубаят" по Омар Хаям на режисьора Боян Крачолов и П.О.Р.Н.О. по авторски скечове от Ханох Левин с режисьор Веселин Петров.

Филип Миланов (Източник: Личен архив)

 

Още

За "язовините" в душите през погледа на Бойко Илиев

За "язовините" в душите през погледа на Бойко Илиев

Освен това основен акцент на дейността на Ялта Арт през новата година ще бъде серия дискусии с безплатен достъп "ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА". В тях участие ще вземат емблематични творци, свързани с театралното изкуство в България.

Модератор на срещите е Василена Винченцо-Коломоец, а сценарист - Васил Дуев-Тайг - двамата създатели на пространството за култура. Гост в първата среща ще бъде режисьорът Явор Гърдев.

Ежемесечните събития целят да организират серия от срещи с екипите на паметни спектакли от последните десетилетия на ХХ век и тези от началото на XXI век и разговори с доказани режисьори като Явор Гърдев, Стефан Москов, Лилия Абаджиева и др. Те започват на 24 февруари, като в поредица от седем такива, ще се случат до 10 декември.

Боян Крачолов (Личен архив)

Предвижда се да бъдат прожектирани откъси от представленията, при желание на участниците да възстановят на живо някои от сцените, да се създадат условия за открита дискусия - с въпроси от зрителната зала така, че ролята на слушателя да се превърне в такава на съучастник в това пътуване във времето. Всичко това е с цел да се изгради мост между поколенията театрали и любителите на това изкуство.

Създателите на сдружение "Партизан" и Ялта Арт споделят повече за проекта:

Още

10-ото юбилейно издание на конкурса "Орфееви таланти"

10-ото юбилейно издание на конкурса "Орфееви таланти"

"ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА" е мечта на Сдружение "Партизан" от зародиша на Yalta Art Room.

Гледаме на това приключение като образователен жест, обърнат към всички поколения артисти и любители на театралното изкуство.

Ето защо избираме тези събития да имат безплатен достъп, за да може знанието да бъде доставено до всички, които имат нужда от него. Другата мисия, която си поставя сдружение "Партизан", чрез тези дискусии, е обединяването на съсловието, от което артистите имат нужда, защото изкуството не бива да бъде място за състезание, завист и конкуренция. Самото естество на творческото поприще трябва да е друго.

Веселин Петров (Снимка: Петър Недялков)

Ние искрено изповядваме тази идея." - споделят Василена Винченцо-Коломоец и Васил Дуев-Тайг.

"ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА" са с вход свободен и ще бъдат излъчвани Live Stream в онлайн каналите на пространството, където зрителите от цял свят ще могат също да изказват своите мнения и да се включват в дискусиите.

"Behind you" - солов танцов пърформанс на хореографа Филип Миланов и артиста Елизабет Якимова в главната роля, ще борави с езика и средствата на съвременния танц и театър, за да създаде мултижанров моноспектакъл. Той ще изследва сложността и постоянно променящата се концепция за идентичността. Костюмограф е Яел Дуев-Тайг.

Още

Новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис става част от One Dance 2024

Новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис става част от One Dance 2024

"Behind you" ще застъпи темите за конформизма, себеприемането, разнообразието и овластяването в съвременния свят, като в крайна сметка цели да остави впечатление и усещане за приобщаване, единство и надежда за едно по-добро бъдеще. Премиерата е през февруари.

"Пет лесбийки ядат киш" от Андрю Хобгууд и Еван Линде с участието на студентки от класа на проф. Ивайло Христов, НАТФИЗ, ще има своето премиерно представление през март. Режисьор е Ованес Торосян. Това е втори дипломно представление и първо изцяло на женски състав от класа им.

Пиесата е американска комедия - абсурд. Участват: Милвана Христова, Люба Димитрова, Алена Вергова, Мартина Георгиева, Александра Свиленова, Моника Динова, Мелани Младенова, Диана Минчева, Натали Никова.

"Рубаят" по Омар Хаям в сценична версия и режисура на Боян Крачолов и с участието на актьора Васил Дуев-Тайг ще се "срещне" с публиката през април. Костюмограф на представлението е Яел Дуев-Тайг. Светът на енциклопедичния Омар Хаям до ден днешен продължава да е забулен в мистерия за българския читател и зрител.

Още

"Есенна градина" в Малък градски театър "Зад канала" - за един недовършен семеен портрет

"Есенна градина" в Малък градски театър "Зад канала" - за един недовършен семеен портрет

Безсмъртните четиристишия, алгебричните теории, теософските и философските му текстове, както и астралните му открития са вплетени по академичен маниер в сценичната версия на Боян Крачолов. В България досега не е правен спектакъл по текстовете на ученика на Авицена, затова Yalta Art Room ще е първата сцена дала поле това да се случи.

П.О.Р.Н.О. по авторски скечове на Ханох Левин с режисьор Веселин Петров е второ заглавие на продуцентската къща "Гръм и Тряс", които в ко-продукция с Ялта Арт ще представят заглавието на сцена през май. Участват актьорите: Майа Тинкова, Боян Петров, Василена Кънева и Йордан Върбанов.

Представленията "Behind you", "Рубаят" и серията дискусии се реализират с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Още

Премиера на "Слугините" от Жан Жьоне в Yalta Art Room

Премиера на "Слугините" от Жан Жьоне в Yalta Art Room

Още

Yalta Art Room открива трети сезон като независима сцена за млади артисти

Yalta Art Room открива трети сезон като независима сцена за млади артисти

Още

Танцьори с премиера на сцената на Yalta Art Room

Танцьори с премиера на сцената на Yalta Art Room

Още

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Танцовата драма "Нестинарка" - 96 години български професионален балет

Обичаният и емблематичен танцов спектакъл се показва в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари от балетната трупа на Старозагорската опера

Народният театър посреща над 50 гости от цяла Европа за първото издание на формата "НТ Мини"

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" - умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра

Театър "Българска армия" ни кани на сватба с "Пет жени в еднакви рокли"

Режисьор е Атанас Атаносв , а авторът на пиесата Алън Бол е носител на "Оскар" за сценария на "Американски прелести"

"Behind you" с премиера на 1 март на сцената на Yalta Art Room

Филип Миланов и Елизабет Якимова представят солов танцов пърформанс

В Дeня на българския балет - балетна гала във Варна

Спектакълът е на 22 февруари 2024, 19.00, Държавна опера Варна

"Цигулар на покрива" се завръща в Музикалния театър

Поради големия зрителски интерес ще има две представления - на 24 и 25 февруари 2024 г.