Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

ПРЕМИЕРА

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

Класиката в модерен прочит пресъздава режисьорът Боян Крачолов

Режисьорът Боян Крачолов (Снимка: Константин Вълков)

Още

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

Сдружение "Конклав" и Yalta Art Room откриват своята 2023 с премиерата на спектакъла "Леонс и Лена" от Георг Бюхнер. Тя ще се състои на 7 и 8 януари от 19,30 ч. на сцената на пространството за младо изкуство. Млад е екипът - Боян Крачолов, режисьор, който прави изцяло собствен и различен прочит на текста.

В ролите на Леонс и Лена - Димитър Крумов и Симона Здравкова и останалата част от екипа - Васил Дуев-Тайг, Галя Костадинова, Иван Николов и Деница Даринова, актьори, Никол Трендафилова, костюмограф и Явор Милчев, композитор. Преводът на вечната класика е на Ирина Илиева.

Сайт-спесифик спектакълът на сдружение "Конклав" в YALTA ART ROOM

разказва един от най-хубавите и изключителни текстове, пълни с вечни истини и ирония на живота, писан още през 1836г. Темата му е насочена към човека, загубил интерес за съществуване и безпътието му. В ролите се превъплъщават едни от най-добрите млади независими артисти в България. Режисьорското решение е интересно и нестандартно не само за образите, а и за разположението на самото сценично простанство, което ограничава капацитетът на публиката.

Ето какво допълни режисьорът Боян Крачолов за спектакъла:

"Леонс и Лена" представлява своеобразен лакмус, с който да се осветят настоящите човешки проблематики. Би могло, може би, да се твърди, че всяко поколение има своите Леонс и Лена.

Макар често припознаван като приказно-фееричен (и комичен) текст, той всъщност носи съвсем друго усещане. Ако за секунда погледнем отвъд първосигналните наив и игровост на пиесата, ако за малко я сводим с актуалната реалност, а не я полагаме в някакъв имагинерен, абстрактно-захаросан контекст, то пред нас ще се разкрие агонизиращия образ на кралство в необратима политическа криза. На несъзрели управници, чиято основна цел е абдикацията от управление.

На властимащи, бягащи от реалността чрез конструирането на някаква псевдо-метафизика. На умора от властта, копнееща само за едно - за собствената си смърт.

Още

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Смразяваща е интуицията на Бюхнер за подобна ситуация. Защото, във време на такава криза, в което всички бягат от властта, тя ще дойде в ръцете на онзи, който я иска. Дори това да е кралският шут. А такова време, струва ми се, не е време за смях."

"Ако нещо може да помогне в наше време, това е насилието... Младите биват упреквани, че употребяват насилие. Но не сме ли в постоянно състояние на насилие? Тъй като сме родени и отраснали в затвор, вече не забелязваме, че сме заседнали в килия, с вериги на ръцете и краката ни и кърпи в устите ни.

Какво наричаме законна държава? Закон, който превръща огромни маси от хора в добитък, за да задоволи престорените нужди на едно незначително и упадъчно малцинство? И този закон, подкрепян от груба военна сила и глупавите интриги на агентите му, този закон е една вечна, недодялана сила, която атакува справедливостта и здравия разум. И аз ще се боря срещу него устно и физически навсякъде, където мога."

Георг Бюхнер, 05 април 1833 г.

Георг Бюхнер е роден на 17 октомври 1813 и умира от тиф на 19 февруари 1837 само на 23-годишна възраст. Бюхнер учи медицина в Страсбург и Гисен, също така участва в революционно републиканско движение.

За краткия си живот Георг Бюхнер е автор на четири пиеси, сред които "Смъртта на Дантон", "Войцек", "Леонс и Лена". Интересна е съдбата на четвъртата пиеса на Бюхнер, която е изгорена. И днес текстовете му продължават да са неизменна част от репертоара в най-добрите театри в Европа. Бюхнер е един от драматурзите, които прехвърлят своеобразен мост от периода на Романтизма към Модернизма.

На 20 и 21 януари т.г. в Дойчес театър-Берлин, "Леонс и Лена" има също своя премиера с млад екип под режисурата на Улрик Раше.

"Леонс и Лена"
от Георг Бюхнер

режисьор: Боян Крачолов
превод: Ирина Илиева
музика: Явор Милчев

плакат: Христо Христов

Участват актьорите: Васил Дуев-Тайг, Галя Костадинова, Деница Даринова, Димитър Крумов, Иван Николов, Симона Здравкова

Още

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

Още

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

Още

"Локдаун №5" - комедия за една пандемия

"Локдаун №5" - комедия за една пандемия

Още

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и Даниел Пеев влизат в оплетени истории в пиеса по текстове на П. Г. Удхаус

Премиерата на „Джийвс и Устър в Пределно неясно“ ще бъде в София на 22 февруари

Авторска музика, атрактивна хореография и нео-класика на 7 февруари в Дом на Културата

На 7 Февруари от 19 часа балетната трупа на Националната опера на Северна Македония, ще представи балет в 9 картини "Госпожиците от Авиньон", вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветен на неговите музи

"... Тук не е имало война твърде дълго време. Питам се откъде трябва да дойде моралът?"

По случай 125 години от рождението на германския драматург и поет, Бертолт Брехт, Гьоте-институт България представя прожекция на емблематичната му пиеса „Майка Кураж и нейните деца“

В огледалото се сливаме със себе си

На 10 февруари Балет "Арабеск" представя "Огледало на времето" - авторски спектакъл на Асен Наков - един от най-впечатляващите български съвременни хореографи

"Един кон влязъл в бар" - Самуел Финци в Народния театър през март

Спектакълът ще се играе два пъти, на 25 и 26 март 2023 г., в Народен театър "Иван Вазов".

Три визуално-танцови представления гостуват в Стара Загора

Компания Дерида идва в три поредни вечери на сцената на Държавна опера-Стара Загора, на която ще бъде разположена и публиката