Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

ПРЕМИЕРА

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

Втората премиера за сезона на арт пространството е и дебют за четиримата участници

По време на репетиции (Източник: Yalta Art Room, снимка: Асен Кралев)

Още

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Татяна Йолинска (автор и актриса), Ахмет Исмаил (режисьор), Доменика Тодорова (сценограф) и Преслава Божидарова (композитор) са четиримата дебютанти, участващи в екипа на спектакъла BURNOUT. Той е авторска монодрама, засягаща темата за границата на съзнанието, обществената и физическата, граница реално-нереално, живот-смърт.

Премиерата му е на 6 ноември от 19.30 ч. в младото пространство за култура Yalta Art Room.

Плакат на представлението (Източник: Yalta Art Room)

BURNOUT е авторски моноспектакъл, вдъхновен от лични истории. Сюжетът разказва за младо момиче, което се опитва да събере частите от себе си и да намери пътя си. Основните теми, които спектакълът засяга, са граница реално-нереално, живот-смърт, надежда-загуба. За основа на представлението се ползват текстове и на А. П. Чехов и Уилям Шекспир, които в хода на действието претърпяват тотална деформация.

Татяна Йолинска (Източник: Yalta Art Room)

Сюжетът показва четири основни персонажа, които са архетипни, обединяващи образи, а действието се развива в неопределено време - сега, преди и винаги. Проблемите им са проблеми на всеки един от нас. Минават през лутания, надежди, разочарования и изкупление. Жанрът на BURNOUT миксира сю-реалното, изкривеното, въображаемото. Музиката, използвна в спектакъла, е смесица между класическа цигулка, пиано и балкански мелодии със съвременна нотка.

Екипът на спектакъла включва младите дебютанти на профисионална независима сцена Татяна Йолинска - автор и актриса, Ахмет Исмаил - режисьор на BURNOUT, Доменика Тодорова - сценограф и Преслава Божидарова - композитор. Първите двама са състуденти от класа на проф. Ивайло Христов, випуск 2021г., както и спътници в живота. Именно между тях се заражда идеята за спектакъла, а след това към проекта се включват и другите две момичета.

По време на репетиции (Източник: Yalta Art Room, снимка: Асен Кралев)

Доменика Тодорова (Източник: Yalta Art Room)

"BURNOUT е спектакъл за истината. За нормалните етапи, през които всеки човек минава. За смелостта, която ни е нужна, за да бъдем хора. За силата, която всеки артист трябва да има, за да създава това, в което вярва. За бунта на младите артисти. За вечната битка между минало и бъдеще.", споделя авторката и актриса в представлението - Татяна Йолинска.

Още

Най-младият театър Yalta Art Room с три премиери през април

Най-младият театър Yalta Art Room с три премиери през април

Спектакълът е подкрепен от Министерство на Културата по програма "Творчески проекти в областта на сценичните изкуства", 2022. Проектът е на сдружение ПАРТИЗАН в партньорство с Yalta Art Room и сдружение СУМАТОХА 2021.

Татяна Йолинска завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Ивайло Христов през 2021. Работи като ръководител на проекти, предимно в независимия културен сектор, работи и с деца. Интересува се от художествено писане и фотография. Член на управителния съвет на сдружение СУМАТОХА 2021. BURNOUT е дебютното ѝ представление, с чийто текст участва в уъркшопа по драматургично писане на Деян Дуковски, 2022 г.

По време на репетиции (Източник: Yalta Art Room, снимка: Асен Кралев)

Преслава Божидарова (Източник: Yalta Art Room)

Ахмет Исмаил завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", клас проф. д-р Ивайло Христов, випуск 2021. Актьор в постановките "Въпреки живота- всичко е любов", "Суматоха" и др., част от сдружение СУМАТОХА 2021. Също така е вокалист и китарист в рок група "Мръсна Приказка". BURNOUT e дебютът му като режисьор.

Доменика Тодорова учи трета година графичен дизайн в Нов български университет. Занимава се с визуални изкуства. BURNOUT е дебютът ѝ като сценограф и художник.

Преслава Божидарова завършва бакалавърска степен "Приложна лингвистика" към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Към момента изучава образователни науки към СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се с музика, поезия, психология. Работи като копирайтър и преводач на свободна практика. BURNOUT е дебютът ѝ като композитор.

Още

"Слънчева линия" от Иван Вирипаев пристига с продуцентска компания KatlZ - Riga от Латвия

"Слънчева линия" от Иван Вирипаев пристига с продуцентска компания KatlZ - Riga от Латвия

Още

"Непознатата от банкнотата"  - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

"Непознатата от банкнотата" - Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков

Още

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

"Разбиване" на SPAM Studios с четири награди от международен фестивал

Още

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Празнично настроение в Бургаската опера с два спектакъла на "Лешникотрошачката"

Балетната феерия по музика на П. И. Чайковски и режисура на проф. Хикмет Мехмедов ще оживее на бургаска сцена на 9 декември от 16 часа и на 19 декември от 19 часа в залата на Операта

Три британски театрални спектакъла се прожектират в Дома на киното

Постановките са част от програмата National Theatre Live, ръководена от Кралския национален театър в Лондон

Постановката "Исус и Лазар" се завръща на театралната сцена в София

Една година след премиерата си театралните любители ще имат възможността да гледат отново постановката "Исус и Лазар" в арт пространството на I AM STUDIO на 6, 9 и 13 декември в столицата

"Описания. Преди да заспиш" – театрален пърформанс, с премиера на 10 декември

Марион Дърова, Стефан Иванов, Николай Колев и Мартина Апостолова с продължението на „Списъци“, но в увеличен екип на сцената на Yalta Art Room