Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

ТЕАТРАЛНИ ПРЕМИЕРИ

Състуденти от класа на проф. Пламен Марков в спектакъла "Разбиване" от Нийл Лабют

Това е първото представление на SPAM studios за 2022 г.

Плакат "Разбиване", художник - Христо Христов

Още

"Споделени представления" ще ни покаже "Ревизор" на режисьора Пламен Марков

"Споделени представления" ще ни покаже "Ревизор" на режисьора Пламен Марков

След успешно реализираната творческа работилници с Деян Дуковски, SPAM се фокусират върху театрален старт. Надя Панчева, Климентина Фърцова, Владимир Солаков, Мартин Димиев и Теона Димова - състуденти от класа на Пламен Марков 2021 се събират за първи път след завършването си на професионалната сцена.

Дебютът на младите артисти в независимия сектор е със заглавие "Разбиване", а текстът е на американския драматург Нийл Лабют.

Владимир Солаков (Снимка Беатрис Бочева)

Премиерата на изградения на документален принцип спектакъл е на 11 април от 19.30 ч. в малкото креативно пространство I Am Studio.

Проектът е първото представление от едногодишния гранд на SPAM studios.

Знаковата пиеса "Разбиване" засяга съществени теми, които са актуални и важни. Пиесата се състои от три миниатюри, очертаващи лицата на злото, прикритата жестокост и тоталното отсъствие на човещина и съпричастност. Авторът засилва ужаса от престъпленията, като го рамкира в истории, в които липсва изкупление и катарзис. Всеки монолог е свидетелство за отблъскващия начин, по който убиецът продължава живота си сякаш нищо не е станало. Текстът е интересен и със своята актуалност и заради това, че публиката в залата става свидетел на един оригинален и необичаен подход към драматургията, който ще подложи актьорския състав в крайност от емоции.

Климентина Фърцова (Снимка Беатрис Бочева)

Още

Режисьорът Пламен Марков: Нашата работа е свързана с доста егоцентризъм

Режисьорът Пламен Марков: Нашата работа е свързана с доста егоцентризъм

"Разбиване" от Нийл Лабют е пиеса-триптих, в която се разгръщат три, независими една от друга, човешки истории, разкриващи баналността на злото в ежедневието ни и механизмите ни на справяне с насилието и жестокостта в нас. Фрагментите са вдъхновени от гръцката митология и евангелието, но познатите архетипи са издигнати до нашето съвремие така че зрителят да се припознае максимално в Мъжът, Жената, Джон и Сю.

Историите са изградени на документален принцип, а вътрешните конфликти, които движат действието, са с брутални мащаби, което изгражда един уникален свят на постановката, който се движи между припознаването и шока от това припознаване." - добавя Надя Панчева, режисьор на спектакъла.

Едно от многото неща, което обединява екипа, е няколкото дебютанти на независимата сцена. Те не работят за първи път заедно по текста на "Разбиване", още във втори курс в Академията, Надя среща част от тях с пиесата и образите. Актьорите, които участват в "Разбиване" са Климентина Фърцова, Владимир Солаков, Мартин Демирев и Теона Димова. Режисьор е Надя Панчева, позната от работата си в НАТФИЗ и ДТ-Казанлък. Сценограф е Ирина Цапрева, а преводът е на Любов Костова. Плакат - Христо Христов.

Теона Димова (Снимка Беатрис Бочева)

*Проектът е част от едногодишната програма на SPAM studios, финансирана от Национален фонд "Култура".

НАДЯ ПАНЧЕВА завършва бакалавър в НАТФИЗ, специалност режисура за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков. Дипломира се с представлението "Едмънт" от Дейвид Мамет. Участва във "Фестивал на младите", Ловеч, а заедно с друга млада режисьорка поставят "Балконът" към програмата на Фестивал-лаборатория "NEDrama", 2021. През януари излиза първият ѝ самостоятелен режисьорски дебют на професионалната сцена с представлението "Олеана" от Д. Мамет, Театър "Любомир Кабакчиев".

Още

Лутащи се между мрак и светлина - "Обсадно положение" по Албер Камю в НАТФИЗ

Лутащи се между мрак и светлина - "Обсадно положение" по Албер Камю в НАТФИЗ

ВЛАДИМИР СОЛАКОВ също завършва класа на проф. Пламен Марков, випуск 2021. Както колегите си, той участва в дипломното "ЕДМЪНД" от Дейвид Мамет (реж. Надя Панчева), а тази година зрителите могат да го видят и в ролята на Любен Каравелов във филма "БОТЕВ" от режисьора Максим Генчев. В "Разбиване" Влади влиза в ролята на Мъжът, който разкрива тъмните страни на кариерното оцеляване в корпоративния бизнес, както и войната между половете на работното място. Мъжът обаче няма намерение да се предава. Защото "съществува ред, който трябва да се опази" и в това няма нищо лично.

Мартин Дeмирев (Снимка Беатрис Бочева)

ТЕОНА ДИМОВА е родена в Щип (Македония), но завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков (2021).

Играе в "Кукли сме ние" (реж. Елица Йовчева), както и в "Едмънд" (реж. Надя Панчева) в Театър Натфиз, a наскоро беше и премиера ѝ на спектакъла "Олеанна" от Дейвид Мамет. Тя работи в трети проект с този режисьор и е неин първи дебют на независимата сцена. Теона се превъплъщава в ролята на млада жена, която разкрива шокиращите обстоятелства около трагичните си и интимни отношения с гимназиален учител.

Надя Панчева ( Снимка Личен архив)

Още

Последният клас на проф. Снежина Танковска с премиера на "Бесове" - в НАТФИЗ

Последният клас на проф. Снежина Танковска с премиера на "Бесове" - в НАТФИЗ

КЛИМЕНТИНА ФЪРЦОВА завършва актьорско майсторство през 2021 в класа на проф. Пламен Марков.

Участва в представления на Театър София, Драматичен театър-Пловдив и НАТФИЗ. Взима участие във филма "Голата истина за група жигули", както и в сериала "Белези" по BTV. Смело момиче с добър стар в кариерата и хубави възможности за изява, това е Климентина. Тя ще влезе в ролята на Сю в "РАЗБИВАНЕ" - мацката, която разбира, че гаджето ѝ е убил хомосексуален мъж в Сентрал Парк.

МАРТИН ДЕМИРЕВ се присъединява малко по-късно към екипа, като Надя споделя, че са работили заедно по ролите на Джери в "Случка в зоопарка" от Едуард Олби и Едмънд в "Едмънд" от Дейвид Мамет, а сега му е поверила задачата да съживи персонажа на Джон от пиесата "Разбиване".

Как ще завърши тяхната история? Разберете на 11 и 29 април от 19.30 ч.

Още

Дипломант на НАТФИЗ е в селекцията на "Берлинале 2021"

Дипломант на НАТФИЗ е в селекцията на "Берлинале 2021"

Още

"Посещението на старата дама" от Фридрих Дюренмат - в НАТФИЗ

"Посещението на старата дама" от Фридрих Дюренмат - в НАТФИЗ

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев