Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Yalta Art Room открива трети сезон като независима сцена за млади артисти

НОВИ ХОРИЗОНТИ

Yalta Art Room открива трети сезон като независима сцена за млади артисти

Няколко премиери на дебютанти и доказали се независими артисти очакват публиката през годината

Няколко премиери на дебютанти и доказали се независими артисти очакват публиката през годината (Източник: Yalta Art Room)

След много успешни два сезона "Yalta Art Room" се доказа като независимо и съвременно пространство за култура в София, където зрителите срещат най-новите поколения артисти.

За този период "сцената за младо изкуство" съучаства в създаването на повече от 16 различни заглавия в сферата на театъра, танца, изобразителното изкуство, киното и литературата, което я прави най-продуктивното сред независимите. За два сезона пространството е домакин на повече от 150 събития.

През ноември публиката очаква и първата премиера за сезона на спектакъла "Слугините" от Жан Жьоне под режисурата на Кристина Беломорска (Източник: Yalta Art Room)

Още

Танцьори с премиера на сцената на Yalta Art Room

Танцьори с премиера на сцената на Yalta Art Room

Наградите ИКАР И АСКЕЕР за 2022 и 2023 в категория "Дебют" и "Костюмография" отидоха именно при артисти, чиито проекти са част от програмата на Yalta Art Room. (Кристина Беломорска за "Морфин", Никол Трендафилова за костюмите на "Леонс и Лена" и Димитър Илиев за "Shopping and F***ing"), споделят Васил Дуев-Тайг и Василена Коломоец.

Сред младите режисьори, които показаха своя талант на сцената са Боян Крачолов, Кристина Беломорска, Петър Петров-Перо, Марион Дърова, Стоян Руменин, Дина Маркова, Елица Йовчева, Димитър Илиев и др. А сред авторите, чиито текстове срещна публиката са Бюхнер, Бекет, Булгаков, Жорди Галсеран, както и няколко авторски заглавия.

Акцентите в новата програма са: в края на октомври Фестивалът за свободен театър ACT включва в тазгодишното си издание и сцената на Yalta Art Room. Сред представленията от репертоара, които ще влязат в афиша на фестивала са "Морфин", WAR RAW FACES, "Леонс и Лена".

Още

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

"Леонс и Лена" от Бюхнер открива новата година в Yalta Art Room

През ноември публиката очаква и първата премиера за сезона на спектакъла "Слугините" от Жан Жьоне под режисурата на Кристина Беломорска.

Това е първи неин проект след като спечели ИКАР 2023 в категория "Изгряваща звезда" за "Морфин" (Yalta Art Room) и втори проект на независимата сцена. "Слугините" е една от най-известните и компрометирани пиеси на френския драматург и поет Жан Жьоне, като преводът е на Валентин Маринов-Пело, а в главните роли ще се превъплътят актрисите Аделина Желязкова, Ели Кирил Колева и Жана Рашева. Сценограф на представлението е Никол Трендафилова, композитор - Давид Кокончев, а видеото е дело на Венцислав Тодоров.

Марион Дърова (Източник: Yalta Art Room)

Още

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

"BURNOUT"-тът на младите в Yalta Art Room

След това, в края на ноември, публиката ще очаква новото премиерно заглавие "Описания" на пърформар артиста и философ Марион Дърова, която ще режисира и този път познати лица като Мартина Апостолова и Николай Колев, а към екипа на спектакъла ще се включат и Ралица Стамболска (психотерапевт) и Яница Атанасова (хореограф и танцьор).

Драматург е Стефан Иванов, композитор Александър Евтимов-Шаманчето, а костюмите са на Рая Кърпачева. Това е втори проект за екипа на сцената на Yalta Art Room след много успешния от пролетта на 2023 - "Списъци", който се игра пред разпродадени зали. "Описания" е представление за качествата на текстове, думи, хора, предмети, лица и ръце." - разказват създателите му. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

До края на годината е програмирана и премиерата на авторския спектакъл "Смит и Уесън като песен" - комедия ноар от Весела Василева, която ще е и режисьор на проекта. Участва младата актриса от Пазарджишкия театър Елена Дечева, музилното оформление е поверено на Ина Георгиева, а сценична среда на Борислав Тонев-Бъки. Логиката е най-важният източник на хумор в тази абсурдна ситуация, която представя сюжета, споделя авторката.

Още

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

Yalta Art Room започва своя втори сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

От новия сезон на сцената на Yalta Art Room ще се играе и вече създадения спектакъл "Страшни травми от детската площадка" от Раджив Джоузеф, продукция на Театър "Нокс".

Те са поредната независима организация, която се доверява на арт пространството. Участват Анатолий Ставрев и Мария Панайотова, а режисьор и преводач на текста е Стефан Зарев. "Спектакъл за онези срещи в живота, разпилени като пъзел в съзнанието ни. Пъзел, който би могъл да ни сглоби, да ни направи отново цели. Или да ни разкъса още повече, да остави неизличими белези, да пробие дупка - липса на някого, с когото можем да преживеем нещо изключително и истинско."

Активните заглавия, които публиката може да гледа в афиша и този сезон са: "Дакота", "Леонс и Лена", "Анархо-клоунада", "Мозъчен боклук", "Морфин", "Аутсайдер", "Списък на всички страхотни неща" "Burnout" и "War/Raw Faces"- танцов пърформанс, късометражно кино, съвместно с Международния филмов фестивал "На брега".

Още

Най-младият театър Yalta Art Room с три премиери през април

Най-младият театър Yalta Art Room с три премиери през април

Още

Авторката на пиесата "Хага" Саша Денисова пристига за постановката на Галин Стоев в Народния театър

Авторката на пиесата "Хага" Саша Денисова пристига за постановката на Галин Стоев в Народния театър

Още

Идва новият сезон на Театър 199

Идва новият сезон на Театър 199

Още

19 спектакъла от 5 държави и богата съпътстваща програма на 27-та "Сцена на кръстопът"

19 спектакъла от 5 държави и богата съпътстваща програма на 27-та "Сцена на кръстопът"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни

На 28 септември ще се играе първото заглавие - "Дон Жуан се връща от война" с режисьор Крис Шарков, "Одисея" е втората премиера - на 29 септември, премиерата на танцовия спектакъл "Just say it" е на 30 септември

Премиера на "Докато смъртта ме раздели" и Spam Studios на 5 години

На 1 октомври сдружението отбелязва своя пети рожден ден с наградената с ПУЛИЦЪР пиеса на Дъг Райт

Френската звезда Жад-Рос Паркер аплодира в София българския вариант на пиесата си "Моето мъжко момиче"

Комедията оживява на сцената през актьорите Мая Бежанска, Михаил Билалов, Теона Димова и Асен Данков

Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" гостува на сцената на Софийската опера и балет

На 29 септември, от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет Държавна опера-Стара Загора ще представи танцовата мистерия "Сънят на Пилат" от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев

Авторката на пиесата "Хага" - украинката Саша Денисова, ще присъства на премиерата на спектакъла тази вечер

Галин Стоев поставя първия спектакъл от новия сезон на Народния театър

Младежки театър с премиера на австрийската комедия "Малки негодници" - за първи път на българска сцена

На 20-и и 21-и септември пиесата ще бъде представена в превод на Владко Мурдаров и под режисурата на Атанас Атанасов