Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарният Театър Младинско от Словения идва у нас за Нощта на театрите

БАЛКАНСКИ ТВОРЦИ

Легендарният Театър Младинско от Словения идва у нас за Нощта на театрите

Култовият спектакъл "Проклет да е предателят на отечеството" на "лошото момче" на Балканите, режисьора Оливер Фърлич, ще се играе в две поредни вечери на 22 и 23 ноември в "Топлоцентрала"

Сцена от "Проклет да е предателят на отечеството", реж. Оливер Фърлич (Източник: Нощ на театрите)

 

Още

През девет нощи в десетата Нощ на театрите

През девет нощи в десетата Нощ на театрите

У нас "Проклет да е предателят на отечеството" ще бъде представен в две поредни вечери, на 22 и 23 ноември, в столичното арт пространство "Топлоцентрала", като специално за българската публика са подготвени субтитри.

В емблематичното си представление Фърлич третира любовта и омразата към театъра, рамката, в която той поставя под въпрос границите на артистичната и гражданската свобода, фрагменти от историята на разпадането на Югославия - едно символично пространство, обитавано от актьори, поставени пред дилеми, с които всички се сблъскваме, но за които често доброволно си затваряме очите.

През годините универсалността на спектакъла се потвърждава с редица успешни представяния на големите световни фестивали. За него френският Le Figaro пише: "...всички са съгласни, че представлението ни удря силно, и то умишлено. Тези актьори вярват в силата на театъра, който свързва, просвещава, действа. В нашето разглезено общество, в което сцените са наситени с "културни продукти" без вкус, това представление е истинско събитие".

Сцена от "Проклет да е предателят на отечеството", реж. Оливер Фърлич (Източник: Нощ на театрите)

Спектакълът вълнува и провокира в еднаква степен както публиката в над 30 държави от 4 континента, където е гастролирал до момента, така и критиците. Още след премиерата си през 2010 г. в Любляна "Проклет да е предателят на отечеството" е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е "истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем", по думите на "Радио Београд".

Полското издание за култура Wywrota пък отбелязва, че осмиването на национализма с помощта на откровена пародия изглежда много по-лесно, отколкото ескалирането в тревога, патос. "И ако това ни разсмива, ние се смеем с натежало сърце. Елементите на гротеската в пиесата са близки до съвършенството. Подобен художествен ефект се среща рядко и изисква наистина изключителна смелост."

Словенското издание Večer пише: "Не историческото събитие на Югославската война е в основата на тази силна и блестяща пиеса, в която цинично се споменава югославският политически театър и неговите герои, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче. Затова бързайте към театъра, който отново е политически, вълнуващ и възпитателен. В края на спектакъла след това отново ще размените съюзнически погледи, пречистени от сълзи и смях."

Още

Live Cam събира актьори и режисьори в Осмата Нощ на театрите

Live Cam събира актьори и режисьори в Осмата Нощ на театрите

"Проклет да е предателят на отечеството" ще се играе за първи път на българска сцена на 22 и 23 ноември, от 19:30 ч. в Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала. Билети за представлението може да се закупят онлайн 

Гостуването на представлението в България се осъществява от РКЦИ Топлоцентрала, Таймлайн Продакшънс и Фондация Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ съвместно с РЦСИ ТОПЛОЦЕНТРАЛА представят:

Театър Словенско Младинско / Slovensko mladinsko gledališče
Проклет да е предателят на отечеството!

Сцена от "Проклет да е предателят на отечеството", реж. Оливер Фърлич (Източник: Нощ на театрите)

Творчески екип:

Режисьор: Оливер Фърлич
Драматургия: Борут Шепарович, Томаж Топоришич
Сценография и костюми, подбор на музика: Оливер Фърлич
Асистент-режисьор и консултант по движенията: Матиаж Фарич
Звуков дизайн: Силво Жупанчич
Дизайн на осветлението: проф: Оливер Фърлич, Томаж Щруцл

Ръководство на продукцията: Тина Малич
Сценичен мениджър: Урша Черв / Лиъм Хлед
Превод от сръбски/английски/словенски: Стефан А. Щерев
Субтитри: Timeline Productions

С участието на: Примож Безяк, Олга Град, Урош Каурин, Борис Кос, Урош Мачек, Драга Поточняк, Матей Речер, Романа Шалехар, Дарио Варга, Матия Вастл

За Театър Младинско Словения

Slovensko mladinsko gledališče - което в буквален превод означава Словенски младежки театър - Младински театър. Той носи своята история в името си. И в същото време я надминава.

Още

Над 170 събития в седмата Нощ на театрите в България

Над 170 събития в седмата Нощ на театрите в България

МЛАДИНСКО. За или на младежта. Театърът е създаден през 1955 г. като първия професионален театър за деца и младежи в Словения. През първите двадесет и пет години той твори за тях. Но никога не е подценявал младата си публика. Още от самото начало той се занимава с тежки теми като Холокоста, съзряването, любовта по време на революция ... А около 1980 г. направи нова крачка и съзнателно разшири програмата си, в която свърза - и продължава да свързва - политическата критика и провокативността с новаторски перформативни процедури и свежа поетика, за да привлече публиката от всички възрасти. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО ЗА МЛАДИТЕ.

СЛОВЕНСКИ. Домът на Младинско е в Любляна. Къщата, в която замисляме, създаваме, учим, играем, е тук. И все пак ние сме организъм в постоянно движение, тъй като значителна част от представленията ни се играят на турнета. Още от самото начало в Словения и (тогавашна) Югославия, но поне от началото на 80-те години на миналия век, ние сме здраво вписани в театралния пейзаж на Европа, а от 90-те години на миналия век - и на Южна Америка и други континенти.

В повече от четиридесет страни по света нашият многофункционален ансамбъл, способен на необикновени трансформации, е оставил незаличими впечатления, тъй като е пълен с актьори, които могат да се справят с музика, хореография или психологически предизвикателства и не се подчиняват на йерархия или звездна система, а се подкрепят взаимно, за да се превърнат в едно добре настроено цяло. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО СЛОВЕНСКО.

ТЕАТЪР. Ние сме театър. Но очакваме от нашите зрители нещо повече от просто "гледане", опитваме се да ги въвлечем в диалог и да ги направим активни участници. Ние създаваме представления. Но не творим във вакуум. Критично наблюдаваме нашето общество, коментираме го и се стремим да го формираме. Младинско е театрален организъм, който се опитва да проникне в публичното пространство от сцената, така че за нас публичното пространство да се превърне в равностойно пространство за представление. МЛАДИНСКО Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕАТЪР.

Артистичен директор; Горан Иняц

Още

Нощ на театрите в Софийската опера и балет

Нощ на театрите в Софийската опера и балет

Още

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

Още

Специалните проекти на седмата Нощ на театрите в България

Специалните проекти на седмата Нощ на театрите в България

Още

"Ти промeняш играта. Играта променя теб" - актьори и творци в седмата Нощ на театрите

"Ти промeняш играта. Играта променя теб" - актьори и творци в седмата Нощ на театрите

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

На 10 октомври спектакълът на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда "Премио" за 2017 г. Йерней Лоренци ще бъде представен на фестивала

Стоян Радев поставя за първи път у нас пиеса на Тед Чанг за замисления поглед на Вселената

Моноспектакълът "Издишване" е вдъхновен, обнадеждаващ разказ в джобен формат и епични мащаби, а премиерата е на 27 септември в Театър 199

При пълна зала премина гостуването на Театър "Отражение", Торонто

Постановката "Вавилонци" е по истории от сборника на Станислав Стратиев "Вавилонска хроника"

24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември

Първото по рода си събитие в града се организира от "Малка театрална компания" по случай 10-годишния ѝ юбилей

"Цари Мали град" отбеляза 10 години от откриването си с музикалната поема "Рилският пустинник" на Софийската опера

Маестро Пламен Карталов изрази задоволство да поздрави всички гости в "този истински античен вид"

НАТФИЗ открива театралния си сезон с три премиери в три поредни дни

На 28 септември ще се играе първото заглавие - "Дон Жуан се връща от война" с режисьор Крис Шарков, "Одисея" е втората премиера - на 29 септември, премиерата на танцовия спектакъл "Just say it" е на 30 септември