Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарният Театър Младинско от Словения идва у нас за Нощта на театрите

БАЛКАНСКИ ТВОРЦИ

Легендарният Театър Младинско от Словения идва у нас за Нощта на театрите

Култовият спектакъл "Проклет да е предателят на отечеството" на "лошото момче" на Балканите, режисьора Оливер Фърлич, ще се играе в две поредни вечери на 22 и 23 ноември в "Топлоцентрала"

Сцена от "Проклет да е предателят на отечеството", реж. Оливер Фърлич (Източник: Нощ на театрите)

 

Още

През девет нощи в десетата Нощ на театрите

През девет нощи в десетата Нощ на театрите

У нас "Проклет да е предателят на отечеството" ще бъде представен в две поредни вечери, на 22 и 23 ноември, в столичното арт пространство "Топлоцентрала", като специално за българската публика са подготвени субтитри.

В емблематичното си представление Фърлич третира любовта и омразата към театъра, рамката, в която той поставя под въпрос границите на артистичната и гражданската свобода, фрагменти от историята на разпадането на Югославия - едно символично пространство, обитавано от актьори, поставени пред дилеми, с които всички се сблъскваме, но за които често доброволно си затваряме очите.

През годините универсалността на спектакъла се потвърждава с редица успешни представяния на големите световни фестивали. За него френският Le Figaro пише: "...всички са съгласни, че представлението ни удря силно, и то умишлено. Тези актьори вярват в силата на театъра, който свързва, просвещава, действа. В нашето разглезено общество, в което сцените са наситени с "културни продукти" без вкус, това представление е истинско събитие".

Сцена от "Проклет да е предателят на отечеството", реж. Оливер Фърлич (Източник: Нощ на театрите)

Спектакълът вълнува и провокира в еднаква степен както публиката в над 30 държави от 4 континента, където е гастролирал до момента, така и критиците. Още след премиерата си през 2010 г. в Любляна "Проклет да е предателят на отечеството" е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е "истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем", по думите на "Радио Београд".

Полското издание за култура Wywrota пък отбелязва, че осмиването на национализма с помощта на откровена пародия изглежда много по-лесно, отколкото ескалирането в тревога, патос. "И ако това ни разсмива, ние се смеем с натежало сърце. Елементите на гротеската в пиесата са близки до съвършенството. Подобен художествен ефект се среща рядко и изисква наистина изключителна смелост."

Словенското издание Večer пише: "Не историческото събитие на Югославската война е в основата на тази силна и блестяща пиеса, в която цинично се споменава югославският политически театър и неговите герои, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче. Затова бързайте към театъра, който отново е политически, вълнуващ и възпитателен. В края на спектакъла след това отново ще размените съюзнически погледи, пречистени от сълзи и смях."

Още

Live Cam събира актьори и режисьори в Осмата Нощ на театрите

Live Cam събира актьори и режисьори в Осмата Нощ на театрите

"Проклет да е предателят на отечеството" ще се играе за първи път на българска сцена на 22 и 23 ноември, от 19:30 ч. в Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала. Билети за представлението може да се закупят онлайн 

Гостуването на представлението в България се осъществява от РКЦИ Топлоцентрала, Таймлайн Продакшънс и Фондация Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ съвместно с РЦСИ ТОПЛОЦЕНТРАЛА представят:

Театър Словенско Младинско / Slovensko mladinsko gledališče
Проклет да е предателят на отечеството!

Сцена от "Проклет да е предателят на отечеството", реж. Оливер Фърлич (Източник: Нощ на театрите)

Творчески екип:

Режисьор: Оливер Фърлич
Драматургия: Борут Шепарович, Томаж Топоришич
Сценография и костюми, подбор на музика: Оливер Фърлич
Асистент-режисьор и консултант по движенията: Матиаж Фарич
Звуков дизайн: Силво Жупанчич
Дизайн на осветлението: проф: Оливер Фърлич, Томаж Щруцл

Ръководство на продукцията: Тина Малич
Сценичен мениджър: Урша Черв / Лиъм Хлед
Превод от сръбски/английски/словенски: Стефан А. Щерев
Субтитри: Timeline Productions

С участието на: Примож Безяк, Олга Град, Урош Каурин, Борис Кос, Урош Мачек, Драга Поточняк, Матей Речер, Романа Шалехар, Дарио Варга, Матия Вастл

За Театър Младинско Словения

Slovensko mladinsko gledališče - което в буквален превод означава Словенски младежки театър - Младински театър. Той носи своята история в името си. И в същото време я надминава.

Още

Над 170 събития в седмата Нощ на театрите в България

Над 170 събития в седмата Нощ на театрите в България

МЛАДИНСКО. За или на младежта. Театърът е създаден през 1955 г. като първия професионален театър за деца и младежи в Словения. През първите двадесет и пет години той твори за тях. Но никога не е подценявал младата си публика. Още от самото начало той се занимава с тежки теми като Холокоста, съзряването, любовта по време на революция ... А около 1980 г. направи нова крачка и съзнателно разшири програмата си, в която свърза - и продължава да свързва - политическата критика и провокативността с новаторски перформативни процедури и свежа поетика, за да привлече публиката от всички възрасти. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО ЗА МЛАДИТЕ.

СЛОВЕНСКИ. Домът на Младинско е в Любляна. Къщата, в която замисляме, създаваме, учим, играем, е тук. И все пак ние сме организъм в постоянно движение, тъй като значителна част от представленията ни се играят на турнета. Още от самото начало в Словения и (тогавашна) Югославия, но поне от началото на 80-те години на миналия век, ние сме здраво вписани в театралния пейзаж на Европа, а от 90-те години на миналия век - и на Южна Америка и други континенти.

В повече от четиридесет страни по света нашият многофункционален ансамбъл, способен на необикновени трансформации, е оставил незаличими впечатления, тъй като е пълен с актьори, които могат да се справят с музика, хореография или психологически предизвикателства и не се подчиняват на йерархия или звездна система, а се подкрепят взаимно, за да се превърнат в едно добре настроено цяло. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО СЛОВЕНСКО.

ТЕАТЪР. Ние сме театър. Но очакваме от нашите зрители нещо повече от просто "гледане", опитваме се да ги въвлечем в диалог и да ги направим активни участници. Ние създаваме представления. Но не творим във вакуум. Критично наблюдаваме нашето общество, коментираме го и се стремим да го формираме. Младинско е театрален организъм, който се опитва да проникне в публичното пространство от сцената, така че за нас публичното пространство да се превърне в равностойно пространство за представление. МЛАДИНСКО Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕАТЪР.

Артистичен директор; Горан Иняц

Още

Нощ на театрите в Софийската опера и балет

Нощ на театрите в Софийската опера и балет

Още

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

Още

Специалните проекти на седмата Нощ на театрите в България

Специалните проекти на седмата Нощ на театрите в България

Още

"Ти промeняш играта. Играта променя теб" - актьори и творци в седмата Нощ на театрите

"Ти промeняш играта. Играта променя теб" - актьори и творци в седмата Нощ на театрите

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

"Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей, след като от 70 години се играе на лондонска сцена

Датският кралски балет прекратява работата си с Джон Нойнмайер заради "расистко" представление

Хореографът защити позицията си, като обясни: "Въпреки че разбирам възраженията срещу рисуването върху тялото на танцьор, за да влезе в роля, не вярвам в цензурирането на хореографията заради отрицателно погрешно тълкуване на един човек"

"Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" в VII Международен балетен форум - Варна 2022

"Хореографията на Мариус Петипа и Юрий Григорович е в основата на нашия спектакъл. Запазил съм изцяло тяхната съвършена хореография" споделя хореографът Йордан Кръстев

Миланската "Ла Скала" се защити от обвиненията в пропаганда заради руската опера "Борис Годунов"

Оперният театър "Ла Скала" в Милано е далеч от "пропагандни действия" в услуга на руския президент Владимир Путин, увери днес неговият директор Доминик Мейер

За първи път у нас фолклорен мюзикъл – "Готови Ѝ" на 29 ноември в зала 1 на НДК с ансамбъл "Чинари"

В ролите на пеещи танцьори и танцуващи певци и музиканти ще бъдат великолепните артисти от ансамбъл "Чинари", трио "Булгарина", група "Етнотикс" и формация "Българи"

In Hell with Jesus: Антимюзикъл, вечерно шоу или поредният експеримент на Иво Димчев

Българската премиера на In Hell with Jesus е на 25 ноември в Топлоцентрала