Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

И УТРЕ ЩЕ ИМА НОЩ

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

Над 1500 творци от различни театрални стилове ще представят своите продукции в над 80 локации

Владимир Карамазов и Владимир Карамазов (Снимка: Диляна Флорентин)

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България, която ще е "двойна" - на 4 и 5 ноември, съобщават от екипа пред БТА.

В програмата са представления, пърформанси, изложби, "отворени врати" и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, театрална дискусия и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Смолян, Симитли и Димитровград.

Над 1500 творци от различни театрални стилове ще представят своите продукции в над 80 локации (театрални зали, галерии, кина, клубове).

Театрите и залите в градовете-участници ще бъдат домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 9-годишната традиция на много европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в няколко часа. Инициативата няма аналог в България и това я прави изпълнена с мистичност и много интересна за почитателите на Мелпомена.

Ще има и прояви, продуцирани специално за Нощта, някои от които вече са традиция, като проекта "Нощни персонажи" с фотографии на Диляна Флорентин и дискусия "И утре ще има Театър" (в Народния театър "Иван Вазов" на 1 ноември от 19.00 ч.) с участието на Галин Стоев, Христо Мутафчиев, Владо Карамазов, Юлиан Вергов и Гергана Иванова (The Smarts).

Луиза Григорова и Луиза Григорова (Снимка: Диляна Флорентин)

Деян Донков и Деян Донков (Снимка: Диляна Флорентин)

Ованес Торосян подготвя авторски моноспектакъл - "Harlem Shake", който ще има премиера в Пловдив на 3 ноември (в Народната библиотека "Иван Вазов" от 19.00 ч.) и в София на 5 ноември (в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" от 15.00 и 17.00 ч.). Японският формат Pecha Kucha night ще предизвика Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Весела Бабинова, Деян Ангелов и Ива Дойчинова да разкажат за "Моите 5" в рамките на 400 секунди (в клуб "Ялта" на 2 ноември от 19.30 ч.).

Посланици на петата Нощ на театрите са актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Бърнев, Деян Донков, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Елена Телбис и диригентът Максим Ешкенази. Всички те са "двойни" в специалната фотосесия "Нощни персонажи", заснета от Диляна Флорентин. Снимките са в Народния театър, Националната библиотека, Пловдивския театър и в Mall Plovdiv.

Теодора Духовникова и Теодора Духовникова (Снимка: Диляна Флорентин)

Весела Бабинова и Весела Бабинова (Снимка: Диляна Флорентин)

Цялата програма на инициативата е в сайта theatresnight.org, Фб страницата и в безплатното мобилно приложение на Theatres night.

Организатори са фондациите "Арт проджектс" и "Асоциация Информбюро". Нощ на театрите - 2017, е в Културния календар на Столичната община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Съюза на артистите и спонсори. Международен партньор е асоциацията "Европейска нощ на театъра".

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Явор Гърдев започна репетициите на "Венецианският търговец" от Уилям Шекспир в Народния театър

От Германия, където живее и работи, за специално участие в проекта е поканен актьорът Самуел Финци. Премиерата ще бъде на 12 и 13 май на Голяма сцена

"Джобове, пълни с хляб" от Матей Вишниек с премиера на 26 февруари в Националния студентски дом

Проектът включва още четирима млади артисти - Теодор Кисьов и Йоан Попов (актьори) и Калоян Вешков и Кая Иванова (сценографи)

Мариус Куркински започва национално турне с "Нашенец"

Актьорът подготвя гастроли в САЩ и Канада

Новият спектакъл на Яница Атанасова с премиера на One Dance Festival

Продукция на One Dance и РЦСИ Топлоцентрала, "Шило" ще бъде представен на 24 май в Драматичен театър, Пловдив

Започнаха репетициите на спектакъла "Елементарните частици" на режисьора Крис Шарков по романа на Мишел Уелбек

Премиерата ще бъде на 21 април на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"