Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

И УТРЕ ЩЕ ИМА НОЩ

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България

Над 1500 творци от различни театрални стилове ще представят своите продукции в над 80 локации

Владимир Карамазов и Владимир Карамазов (Снимка: Диляна Флорентин)

Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България, която ще е "двойна" - на 4 и 5 ноември, съобщават от екипа пред БТА.

В програмата са представления, пърформанси, изложби, "отворени врати" и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, театрална дискусия и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Смолян, Симитли и Димитровград.

Над 1500 творци от различни театрални стилове ще представят своите продукции в над 80 локации (театрални зали, галерии, кина, клубове).

Театрите и залите в градовете-участници ще бъдат домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 9-годишната традиция на много европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в няколко часа. Инициативата няма аналог в България и това я прави изпълнена с мистичност и много интересна за почитателите на Мелпомена.

Ще има и прояви, продуцирани специално за Нощта, някои от които вече са традиция, като проекта "Нощни персонажи" с фотографии на Диляна Флорентин и дискусия "И утре ще има Театър" (в Народния театър "Иван Вазов" на 1 ноември от 19.00 ч.) с участието на Галин Стоев, Христо Мутафчиев, Владо Карамазов, Юлиан Вергов и Гергана Иванова (The Smarts).

Луиза Григорова и Луиза Григорова (Снимка: Диляна Флорентин)

Деян Донков и Деян Донков (Снимка: Диляна Флорентин)

Ованес Торосян подготвя авторски моноспектакъл - "Harlem Shake", който ще има премиера в Пловдив на 3 ноември (в Народната библиотека "Иван Вазов" от 19.00 ч.) и в София на 5 ноември (в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" от 15.00 и 17.00 ч.). Японският формат Pecha Kucha night ще предизвика Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Весела Бабинова, Деян Ангелов и Ива Дойчинова да разкажат за "Моите 5" в рамките на 400 секунди (в клуб "Ялта" на 2 ноември от 19.30 ч.).

Посланици на петата Нощ на театрите са актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Бърнев, Деян Донков, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Елена Телбис и диригентът Максим Ешкенази. Всички те са "двойни" в специалната фотосесия "Нощни персонажи", заснета от Диляна Флорентин. Снимките са в Народния театър, Националната библиотека, Пловдивския театър и в Mall Plovdiv.

Теодора Духовникова и Теодора Духовникова (Снимка: Диляна Флорентин)

Весела Бабинова и Весела Бабинова (Снимка: Диляна Флорентин)

Цялата програма на инициативата е в сайта theatresnight.org, Фб страницата и в безплатното мобилно приложение на Theatres night.

Организатори са фондациите "Арт проджектс" и "Асоциация Информбюро". Нощ на театрите - 2017, е в Културния календар на Столичната община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Съюза на артистите и спонсори. Международен партньор е асоциацията "Европейска нощ на театъра".

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

След премиерата, предстоят следващите дати на спектакъла - 12-ти и 20-ти април от 19:00 ч. и 30-ти април от 21:00 ч.

Американската балерина Кира Никълс ще обучава младежи в танцова работилница в София

Работилницата ще е своеобразен конкурс за стипендии за летни програми в САЩ, като част от участниците ще получат възможност да се обучават в Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Kansas City Ballet и Ballet Chicago през това лято

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април