Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" блестят в "Травиата" в Бургас

ОПЕРНИ ПРАЗНИЦИ

Лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" блестят в "Травиата" в Бургас

Диригент е маестро Иван Кожухаров, в ролята на Алфред Жермон дебютира младият тенор Андрея Мирчев

Сцена от операта "Травиата" (Източник: Държавна опера - Бургас)

Още

Йоана Железчева с дебют на бургаска сцена като Тоска

Йоана Железчева с дебют на бургаска сцена като Тоска

Едно от най-популярните оперни заглавия - Вердиевата "Травиата", ще бъде ярък акцент в програма на Държавна опера - Бургас в последния ден на м. февруари.

Под палката на именития маестро Иван Кожухаров, почетен гражданин на Бургас, на сцената на Бургаската опера на 28 февруари, вторник, от 19 часа излиза цяла плеяда прекрасни млади оперни артисти, за да разкажат трагичната история за една красива любов, подчинена на чисти сърдечни пориви, но помрачена от предразсъдъци и съдбовната неумолимост.

Държавна опера - Бургас

В емблематичната за оперното творчество роля на Виолета Валери, разкъсвана от сърдечни драми с трагичен оттенък, влиза красивото младо сопраното Виктория Мелник, лауреат на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов" /17-21 октомври, в залата на Държавна опера - Бургас/. Виктория заслужи правото си да участва в спектакъл на Бургаската опера, като носител на втора награда при жените от конкурса, в който взеха участие над 50 певци от 8 държави.

Дебют в ролята на Алфред Жермон прави младият многообещаващ тенор, който отскоро е солист на Бургаската опера и вече има няколко запомнящи се изяви - Андрея Мирчев.

Андрея Мирчев (Източник: Държавна опера - Бургас)

В образа на Жорж Жермон влиза лауреатът на Първия конкурс "Стоян Попов" - баритонът Матеуш Михаловски, Полша, носител на първа награда при мъжете.

Матеуш Михаловски (Източник: Държавна опера - Бургас)

Купи билетВ ролята на Флора Бервоа, която, заедно с Виолета Валери, блести в светското общество на Париж от средата на XIX век, влиза мецосопраното Йоана Кадийска, лауреат на Първия конкурс "Стоян Попов, носител на първа награда при жените. Наскоро бургаската публика имаше привилегията да гледа и слуша красивата млада певица в комичната опера "Хубавата Елена" от Жак Офенбах - в ролята, която напълно отговаря на нейното амплоа - Елена, царица на Спарта, и в романтичния концерт, посветен на Деня на влюбените - "Любовна история", на която звуча музика от класическото френско кино. Басът Костадин Мечков ще бъде Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков - Маркиз д"Обини, Дарина Запрянова - Анина, Милен Динолов - Виконт Гастон дьо Леторие, Диман Панчев - Доктор Гренвил, Мирослав Димитров - Жозеф и Николай Николов - Слуга на Флора.

Йоана Кадийска (Източник: Държавна опера - Бургас)

Великолепната режисура на "Травиата" е на доц. д-р Александър Текелиев и съчетава оригинални похвати и нестандартен подход към изграждането на образите в драматичния сюжет по романа на Александър Дюма - син "La Dame aux Camélias" /"Дамата с камелиите"/.

Още

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

"Трубадур" с великолепен артистичен каст и гост-диригент от Румъния в Опера Бургас

Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се използват огледалните образи - като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния облик на една личност. Великолепна спойка между музика, драматургични послания, огледални ефекти на оригиналните сценографски решения, които отразяват сякаш вътрешния свят и противоречия в плоскостта на различни ракурси, разкриващи неподозирани истини - за хора, отношения и взаимозависимости.

Визуално-смисловият лайтмотив на камелиите, синхронично с литературния първоизточник, преминава през цялото действие - като символ на светския разкош и фриволност, както и като погубените надежди, смачкани от решенията на Съдбата - под формата на захвърлените по огледалния под неизпратени писма до любимия.

В атрактивния спектакъл вземат участие артистичните състави на оркестър - с концертмайстор Христо Белчев, хор - с диригент Невена Михайлова, и балет - хореография - Галина Калчева, репетитор Марина Змеева. Помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева.

"Травиата" е опера, която всеки меломан би трябвало да е гледал в няколко сценични версии - за да открие, чрез собствения си вкус и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии - и като естетика, и като визия, и като начин на предаване на вечните послания на класиката в един осъвременен вид, в който резонират актуалните въпроси на днешния ден.

Купи билетОпределено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността.

И най-вече - апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения.

И обединител на всички послания на "Травиата" - вечната музика на Верди.

По романа на Александър Дюма - син "La Dame aux Camélias" ("Дамата с камелиите")

Билети за спектакъла - на касата на Операта, каса "Часовника" /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo и Eventim 

За диригента:

Иван Кожухаров - главен диригент на Държавна опера - Бургас

Диригенът Иван Кожухаров (Източник: Държавна опера - Бургас)

Купи билетРоден през 1950 г. в гр. Трявна. Деветгодишен започва да свири на цигулка. По-късно преминава на виола, понеже иска да сформира квартет, а в града никой не владее този инструмент. Със специалност "виола" завършва Средното музикално училище "Проф. Веселин Стоянов" в Русе. Две години следва в Българската държавна консерватория /днес Нaционална музикална академия - София/ - теоретичен факултет, виола - при проф. Александър Нейнски и хорово дирижиране - при проф. Васил Арнаудов. От 1971 г. изучава Оперно-симфонично дирижиране, като ученик на професорите: Шерман, Робинович, Арвид и Марис Янсонс, в Държавната консерватория "Николай Римски-Корсаков", Санкт Петербург, Русия, която завършва през 1976 г. като първенец на випуска.

Дипломният му спектакъл на операта "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е заснет от Съветската телевизия - Москва.

По време на следването си работи един сезон в Ленинградския театър за музикална комедия - оперетният театър, с който гастролира в градове на Русия и Естония, и преподава в Института за театър, музика и кино. Военната си служба отбива в ШПЗО - Враца, а след това - като диригент на Представителния ансамбъл на БНА - София. Още като войник, започва работа в Държавна опера - Бургас, където е назначен, след уволнението си от армията, през 1978 г. Там поставя оперите: "Вълшебната флейта" и "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, "Риголето" и "Отело" от Верди, "Порги и Бес" от Гершуин, "Селска чест" от Маскани, и балетите: "Тривърхата шапка" от Мануел Де Файя и "Ромео и Жулиета" от Сергей Прокофиев.

Още

 Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

През 1985 г. преминава в Държавна филхармония - Бургас, където е, последователно - диригент, главен художествен ръководител и директор. Обогатява репертоара на оркестъра с произведения на: Брукнер, Малер /всички симфонии, включително грандиозната Осма симфония - с два оркестъра, пет хора и осем солисти - над 320 души/, Онегер, Барток, Стравински, Прокофиев и други. При създаването на ОФД, през 1999 г. е негов музикален директор, а след разтурването и преобразуването му, през 2008 г. - диригент е главен диригент на Операта. За кратко работи в ОФД - Русе.

През 1979 г. е полуфиналист на конкурса на фондация "Херберт фон Караян" в Западен Берлин, а през 1980 г. лауреат и носител на Grande Prix на името на Бела Барток от Третия международен конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. На следващата година участва във филма, посветен на 100-годишния юбилей на композитора, произведен от телевизия на САЩ, Канада и Унгария.

Лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" (Източник: Държавна опера - Бургас)

Дирижирал е всички български оперни театри и симфонични оркестри /без Пазарджик/, всички унгарски симфонични оркестри, както и такива в Германия, Чехия, Полша, Румъния, Сърбия. Работи в Националните оперни театри в София, Прага, Будапеща, Белград и Скопие, а също и с Националните симфоничен оркестри и филхармонии в София, Братислава /Словакия/, Кайро /Египет/, Хавана /Куба/, Никозия /Кипър/, Оркестъра на Чешкото радио в Прага, Президентския оркестър в Анкара /Турция/, Държавния оркестър в Солун /Гърция/. От 1999 г. до 2001 г. е диригент на Държавната опера в Измир /Турция/, с която участва във фестивала в Аспендос. По същото време дирижира и Операта в Мерсин. През 2005 г. работи в оркестъра Prima La Musica в Гент /Белгия/, с която участва във Фландърския фестивал.

Сцена от операта "Травиата" (Източник: Държавна опера - Бургас)

От 1997 г. редовно дирижира двата оркестъра на Държавната филхармония "Д. Д. Шостакович" в Санкт Петербург, с които гастролира в различни градове в Русия. С Филхармонията на Бургас гостува във Франция и, многократно, в Италия и Испания, а с Операта - в Германия и Швейцария, с оперите "Трубадур", "Отело", "Фалстаф" и Quattro Pezzi Sacri от Верди, и на фестивала на остров Родос - Гърция, с Девета симфония на Бетовен и Реквием на Верди. В Испания гастролира и начело на Пловдивската филхармония, а в Италия - с Пловдивската опера /с "Аида" от Верди/. Съвместно с Arts Academy - Рим, провежда диригентски курсове в Бургас и Анцио, Италия.

Още

Аплодират "Травиата" в Софийската опера

Аплодират "Травиата" в Софийската опера

Дирижирал е Нов камерен ансамбъл в Camerata classica, София, с които записва поредица CD за DIVERRIMENTO - Виена. Записва филмова музика за SIF - 309 в Първи студио на БНР - София и за Digital Records - Рим, с Лондонския симфоничен оркестър в прочутото студио Abbey Road в Лондон. Носител на орден "Кирил и Методий" - II степен, три "Златни лири" и "Кристална лира" на CMTДБ за постановката на "Графиня Марица" в ДМТ "Стефан Македонски".

Почетен гражданин на Бургас.

Сцена от операта "Травиата" (Източник: Държавна опера - Бургас)

За солистите:

Виктория Мелник, Украйна, сопрано - в ролята на Виолета Валери, носител на II награда и право на участие в спектакъл на Държавна опера - Бургас на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов", 2022 г., Бургас, България; Родена е във Виница, Украйна. В периода 2010-2014 г. учи в Националния педагогически университет "Драгоманов" и завършва магистратура. Има квалификация учител по музика, вокал и художествена култура. От 2015-2021 г. учи в Националната музикална академия на името на Чайковски в Киев при проф. Александър Дяченко и получава диплома и квалификация на оперен певец.

Виктория Мелник (Източник: Държавна опера - Бургас)

През 2022 г. получава специална стипендия от президента на Украйна за подкрепа на млади и обещаващи творци. Подкрепяна е от фондация Fedir Shpyg, преди да започне войната, която е специализирана в подкрепа на спорта, науката и младите талантливи артисти в Украйна.

Виктория Мелник има в репертоара си следните роли: Михаела от операта "Кармен" на Ж. Бизе, Марфа от операта на М. Римски-Корсаков "Царската невеста", Виолета от операта "Травиата" на Дж. Верди, Мими от операта на Дж. Пучини "Бохеми"

Награди от конкурси:

Финалист в XXX състезание Iris Adami Corradetti в Падуа, Италия 2021 г.;

Носител на 1-ва награда в III Международен вокален конкурс "В памет на Муслим Магомаев" в Трускавец (Украйна), 2020 г.;
Финалист и носител на IV награда на Международния конкурс на оперни певци на името на Соломия Крушелницка в град Лвов (Украйна), 2019 г.;

Финалист на XX Международен конкурс на оперни певци в рамките на "Sarzana Opera Festival" в Сарцана, Италия 2019 г.;

Полуфиналист в международното вокално състезание в Болоня в Болоня, Италия 2019 г.;
Финалист на II международен конкурс на Антонина Кампи. Присъдена награда за "Най-добро изпълнение на песен от композитор на ХХ век". Люблин, Полша 2019 г.;

Купи билетНосител на II награда (първата не е присъдена) на "Третата международна музикална асамблея" в Харков (Украйна), 2018 г.;

През декември 2016 г. участва в проекта Ukrainian Art Song (UASP), ръководен от британския певец от украински произход Павло Хунка в Торонто, Канада, август 2017 г.;
Носител на II награда и носител на диплома за "Най-добро изпълнение на ария от украински композитор" във Всеукраинския конкурс на млади вокалисти на името на Васил Слипак, Лвов (Украйна), 2017 г.;

Сцена от операта "Травиата" (Източник: Държавна опера - Бургас)

Лауреат на първа награда от Първия всеукраински вокален конкурс "Пееща Украйна" в памет на Олга Благовидова, Одеса (Украйна), 2017 г.;

Майсторски класове: Виторио Григоло (тенор, Италия), Елио Орчиуоло (диригент, Италия), Емануеле Сервидио (тенор, Италия), Лоренцо Тазиери (диригент, Италия), Леонардо Кортелаци (тенор, Италия), Ерве Лакомб (музиколог, професор в университета Рен 2, специалист по музика на Франсис Пуленк и Жорж Бизе, Франция).

Maтеуш Михаловски, Полша, баритон, в ролята на Жорж Жермон.

Матеуш Михаловски е носител на I награда от Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов", 2022 г., Бургас, с право на участие в спектакъл на Държавна опера - Бургас.

Още

Маестро Давид Хименес дирижира "Травиата" на 29 февруари и на 1 март в Софийската опера

Маестро Давид Хименес дирижира "Травиата" на 29 февруари и на 1 март в Софийската опера

Студент е в магистърската програма в Музикален университет "Фредерик Шопен" във Варшава в класа на проф. Ewa Izzykowska-Lipińska, Ph.D. В ранните години е насочен към басовия глас, след това през разширяване на мащаба, е преобразуван в глас баритон с акцент върху драматичния репертоар. Играл е на следните сцени: Варминско-Мазурската филхармония, Подкарпатска филхармония или филхармония Зиелоногорска. През април 2022 г. той дебютира в операта на Джакомо Пучини "Джани Скики" , по съвместен проект на Университета и Големият театър на Националната опера. Като артист на Полската опера Królewska, той участва в постановките: "Дон Жуан", "Севилският бръснар", "Straszny Dwór". Сътрудничи и на Драматичния театър във Варшава в музикалното представление "Амадеуш", където изпълнява солови партии.

Йоана Кадийска, мецосопран, носител на I награда от Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов", 2022 г., Бургас, с право на участие в спектакъл на Държавна опера - Бургас - в ролята на Флора Бервоа

Йоана Кадийска, мецосопран, започва музикалната си кариера като солистка на Детски радиохор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там е забелязана от великата оперна прима Александрина Милчева, която става нейна вокална педагожка. Завършва оперно пеене в НМА "П. Владигеров", в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 г. получава своята диплома за магистър със специалност класическо пеене.

В момента е докторант в НМА "Панчо Владигеров". През 2011 г. печели ІІ награда на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс, Добрич-Албена, "Надежди, таланти майстори". Две години по- късно, през 2013 г. печели стипендия от Фондация "Борис Христов" за Оперна Студия в Национална Академия "Санта Чечилия" - Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон.

Сред постиженията й се нареждат още: ІІ награда на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и певци "Светослав Обретенов"; награда на публиката и награда за най-добра интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене "Розата на Евтерпа в Карлово"; III награда на Втори международен конкурс за оперни певци "Елена Николай"; ІІ награда на Х международен конкурс "Франц Шуберт" и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic.

Купи билетПрез годините посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци с международно признание, между които - Дарина Такова, Анна Томова - Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и др. През 2018 г. става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия.

Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ "Ст. Македонски", с ролята на Елена в постановката "Хубавата Елена" от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов. Йоана Кадийска е носител на първа награда от Първия национален конкурс с международно участие на името на големия български баритон със световна слава Стоян Попов, провел се от 17 до 21 октомври 2022 г., в залата на Държавна опера - Бургас.

Още

Нунция де Фалко e Виолета Валери  в "Травиата" в Софийската опера

Нунция де Фалко e Виолета Валери в "Травиата" в Софийската опера

Още

Мария Мудряк, вписана в "Гинес", ще пее в "Травиата" на 13 декември в Софийската опера

Мария Мудряк, вписана в "Гинес", ще пее в "Травиата" на 13 декември в Софийската опера

Още

Александрина Пендачанска като Виолета от "Травиата" на сцената на зала 1

Александрина Пендачанска като Виолета от "Травиата" на сцената на зала 1

Още

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)

"Риголето" с гост-диригент и забележителни солисти на бургаска сцена

Спектакълът ще бъде под палката на Матей Поп от Румъния

Документална изложба представя Апостол Карамитев пред Народния театър

До 2 април 28 табла разказват за живота и творческия път на големия актьор, който ще бъде запомнен както с големите си роли в киното, така и на театралната сцена

"Живакът" на Димитър Живков излиза като роман след 10 години и 250 представления

"Това е роман, от който ще се смеете с глас, който ще пречисти душата ви. И след който с усмивка ще си повтаряте "Я съм могу див!", разказва издателят Христо Блажев