Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

ОПЕРНИ ПРАЗНИЦИ

Анелия Димитрова блести като Китри в "Дон Кихот" в Летния театър в Бургас

На 15-и август от 20.30 часа в главната мъжка роля ще бъде премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

Още

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" представя премиерния балетен спектакъл "Хиляда и една нощ"

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" представя премиерния балетен спектакъл "Хиляда и една нощ"

Почитателите на изящното балетно изкуство ще имат възможност да се насладят отново на една от най-мащабните балетни постановки - "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус - на 15-и август от 20.30 часа на сцената на Летен театър - Бургас.

Спектакълът е поредният от календара на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2022, реализирани от Държавна опера - Бургас, с партньорството на Община Бургас.

Държавна опера - Бургас

Премиерното представление на балета "Дон Кихот", по музика на Лудвиг Минкус - на 7-и юни в Летен театър - Бургас, премина с очакван успех. Със спектакъла, в който гостува примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, в блестящо партньорство с премиер-балетиста на Софийската и Бургаската опера Емил Йорданов, официално бяха открити Бургаските музикални празници.

Още

Белоградчик посреща седмото издание на "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

Белоградчик посреща седмото издание на "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

оследва отново успешен спектакъл на пищната балетна постановка - със солистката на Софийската опера и балет Кристина Чочанова и Емил Йорданов в главните роли - на 28 юни, също на откритата сцена в Морската градина на Бургас.

Купи билетВ спектакъла на 15-и август в главните роли на очарователните Китри и Базил ще бъдат Анелия Димитрова, примабалерина на Държавна опера - Стара Загора, и премиер-балетистът на Бургаската опера - Даниел Тичков, Примата на Старозагорската опера гостува за трети път през настоящия Сезон 2021/2022 на бургаска сцена. Тя бе великолепна темпераментна Пахита в едноименния балет от Лудвиг Минкус - през м. април, и затрогваща със силата на предаваните емоции и послания Никия - в "Баядерка", също по музика от Минкус - през м. май, на сцената на Бургаската опера, както и при гостуването на бургаската трупа с "Баядерка" в Драматичен театър "Стефан Киров" - гр. Сливен.

Премиер-балетистът на Държавна опера - Бургас Даниел Тичков е добре познат на бургаската публика, очаква се сценичното му партньорство с примабалерината Анелия Димитрова да подари на публиката в Летния театър букет от вихрени съпреживявания, представени с майсторство, професионализъм и силен емоционален заряд.

Държавна опера - Бургас

Купи билет

Чудесната постановка на "Дон Кихот" е на Галина Калчева - режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски. Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев. Напълно съответстващите с идеята на декорите ярки и атрактивни костюми са дело на талантливата млада художничка Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на Бургаската опера.

Асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева. Високо е и нивото на техническо обезпечаване на спектакъла - декорите и специалните ефекти са впечатляващи и съобразени със съвременните световни тенденции в сценичното изкуство.

Всеобщото мнение за новата постановка е, че е постигнато възхитително съчетание на ритми, обагрени от страст и вихър от емоции. "Дон Кихот" има цялостен облик, синхронизирал идея, музика, художествени послания и вдъхновено изпълнение - под знака на истинско майсторство. От всички изпълнители се излъчват флуиди, съчетaващи красота, динамика, южна страст.

Още

Прочутият бас Юлиан Константинов: Такава опера харeсвам

Прочутият бас Юлиан Константинов: Такава опера харeсвам

Разноцветното пиршество за сетивата ще изградят десетките изпълнители в понеделник вечерта на откритата сцена в Приморския парк. Цялостната многобагрена феерия на сцената на Летния театър на спектакъла на 15-и август ще бъде сътворена - чрез динамика на движенията и умело предаване на емоционалните послания. Освен атрактивните солисти - Анелия Димитрова и Даниел Тичков, в ролите в спектакъла на 15-и август публиката в Летния театър на Бургас ще има удоволствието да види блестящ каст от артисти.

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

В характерните роли, изискващи актьорски умения, на емблематичната двойка от романа на Мигел де Сервантес - Дон Кихот и Санчо Панса, влизат: Петър Тихолов - в образа на Рицаря на печалния образ, в ролята на неговия верен сподвижник в рицарските дела - Санчо Панса, ще бъде Яни Ангелов. Бургаската публика ще види Теодор Цаков и Натали Иванова /дебют/ - като Еспада и Мерседес.

Държавна опера - Бургас

Купи билетДвамата атрактивни балетисти ще пресъздадат умело испанския темперамент - чрез разнообразните вихрени танци. Като Повелителката на дриадите - въздействаща, стилна, убедителна, респектираща, ще бъде отново младата балерина, носителка на многобройни национални и международни отличия, която вече има няколко успешни роли в спектакли на Държавна опера - Бургас - Емона Георгиева.

Тя танцува и на премиерния спектакъл, както и на представлението на 28-и юни. С нежно и феерично сценично присъствие и артистичност отново ще се отличи на сцената в Летния театър и Събина Косева - като Амур, също за трети път в ролята. Динамични и очарователни ще бъдат на сцената на Летния театър Даниела Туртуманова-Стоянова и Яна Бердута /дебют/ - като Приятелките на Китри.

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

Истински южен полъх и темперамент обещават персонажите на Приятелите на Базил - Кирил Филипов и Антон Иванов. Като кълбо от чувственост и динамичност, в страстния Цигански танц пред публиката ще се представят Ива Овчарова и Кирил Филипов. Като бащата на Китри - Лоренцо, на сцената колоритно присъствие ще има Светлан Николов, в ролята на Кръчмарката ще бъде атрактивната София Ловджиева. Интригуващ е и образът на Гамаш, именитият самонадеян благородник, който неуспешно се бори за сърцето на красавицата Китри - в изпълнение на Даниел Димитров.

В "Сегидиля" в I картина на сцената на Летния театър на 15-и август излизат:

Ива Овчарова, Ивана Фиалковска, Патрисия Соарес, Симона Маринова, Елена Георгиева, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели, Гергана Георгиева, Кирил Филипов, Деян Добрев, Антон Иванов, Христо Добрев.

В атрактивния Танц на тореадорите /I картина/ южна страст и динамика внасят: Деян Добрев, Христо Добрев, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Антон Иванов, Анелия Иванова, Събина Косева, Теди Димитрова, Илина Константинова, Калина Неделчева.

В "Антре" /V картина/ участват: Ива Овчарова, Събина Косева, Илина Константинова, Емона Георгиева, Гергана Георгиева, Натали Георгиева;

в Испански танц - Анелия Иванова, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели, Патрисия Соарес, Елена Георгиева, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Деян Добрев, Антон Иванов, Христо Добрев.

Купи билет

Колоритно и свежо е присъствието в мащабния спектакъл на възпитаниците на балетните класове на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - гр. Бургас и Детски балетен театър "Капка", участващи - изключително отговорно и в синхрон с майсторството на останалите изпълнители, в красивите приказни сцени, в които властват дриадите - митичните горски създания, покровителки на дърветата.

В красивата динамична постановка на "Дон Кихот" традиционно високо изпълнителско ниво, отдаденост на сцената и забележителен синхрон постигат и артистите от ансамбъла на балета към Държавна опера - Бургас

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

Билети за "Дон Кихот" - на касата на Операта, каса "Часовника", на касата на Летния театър - преди събитието, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

За солистите:

Анелия Димитрова, примабалерина на Държавна опера - Стара Загора - в ролята на Китри

Анелия Димитрова е родена в град Стара Загора. Дългогодишна възпитаничка на балетната школа на Снежана Дескова към Читалище "Родина". Завършва класически балет в НУМСИ "Христина Морфова" - Стара Загора в класа на Алида Бонева. Танцува няколко години извън България. Присъединява се към балета на Държавна опера - Стара Загора през 2015 г., където танцува досега.

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

През 2017 година е назначена за примабалерина. Изпълнява ролите: Одета/Одилия - "Лебедово езеро", .музика - П.И.Чейковски, хореография - Мариус Петипа, постановка - Силвия Томова; Жулиета - "Ромео и Жулиета", музика - П. И. Чейковски, хореография - Силвия Томова (в премиерата в Стара Загора, ролята на Ромео изпълнява Даниел Тичков);

Нела - "Делвата" - Алфредо Казела; Китри - "Дон Кихот", хореография - Аршак Галумян, Берлин; Валс No7 в "Шопениана" - М.Фокин; Аврора - "Спящата красавица", постановка - Андрей Босов, Русия; Маргарита - "Майстора и Маргарита", хореография - Василий Медведев, Русия, музика - Стефан Димитров; Демна - "Нестинарка", хореография - Маргарита Арнаудова, музика - Марин Големинов; Маргарита - "Валпургиева нощ", хореография - Филип Миланов; Снежанка - "Снежанка и седемте джуджета", хореография - Силвия Томова, музика - Александър Йосифов и много други.

Даниел Тичков, премиер-балетист - в ролята на Базил

Още

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Учил в "Национално училище за танцово изкуство - София" /2004-2013 г./ Студент в "Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив" (АМТИИ). Гастролира в Южна Кореа, Италия, Оман, Тунис, Холандия, Австрия, Германия, Швейцария, Босна и Херцеговина, Македония.

Участия и награди: Второ отличие в младша възраст на ХV Национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" - Добрич 2012 г.

Купи билетМеждународен конкурс "Рози на Казакстан" 2019, гр. Астана, Казакстан - 1-во място - класически танц. Участие в програмите на Фондация "Танцово изкуство - Илиев" и стипендиант през 2012. Стипендията включва летни, интензивни, танцови курсове в Pacific Northwest Ballet School - Seattle.

Участие в спектаклите в Младежки театър "Николай Бинев" - София с мюзикъла "Оливър Туист" от 2008 г. до 2012 г. Участие в постановките на Държавна опера - Русе, Държавна опера - Бургас, Държавна опера - Пловдив, Държавна опера - Стара Загора с балетните спектакли:"Дон Кихот", "Лебедово езеро", "Жизел", "Ромео и Жулиета", "Лешникотрошачката", "Спящата красавица", "Баядерка" и др.

Сцена от постановката на "Дон Кихот" в Бургас (Държавна опера - Бургас)

Още

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

Истински фурор на рок-операта "Есмералда-Парижката Света Богородица“, изигран премиерно на български език в Стара Загора

Още

Знаменитият Хосе Кура представя "Ернани" на Верди в Зала 1 на НДК

Знаменитият Хосе Кура представя "Ернани" на Верди в Зала 1 на НДК

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев