Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Клавирно дуо "Атмосфери" и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

КУЛТУРНИ ПЕРСПЕКТИВИ

Клавирно дуо "Атмосфери" и Венелин Шурелов с общ музикално-визуален пърформанс

"Маргинали" е първото събитие от фестивал CULTURAMA 2023

Зад поетичното име "Атмосфери" стоят личностите на две млади пианистки - Мила Михова и Александра Дичева (Източник: Фестивал CULTURAMA)

Съвместен музикално-визуален пърформанс на клавирно дуо "Атмосфери" и визуалния артист Венелин Шурелов ще се проведе на 18 януари в софийския център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Проектът с интригуващото име "МАРГИНАЛИ" е първото събитие от фестивал CULTURAMA за 2023 година.

Творческата идея на проекта е на двете млади пианистки Мила Михова и Александра Дичева, които спечелиха Национална стипендия "С усилия към звездите" в област "Музика" за 2021/2022 г. "МАРГИНАЛИ" е резултат от работата на двете стипендиантки през обучителната година и е израз на техните музикални и творчески търсения и вдъхновения.

"Маргинали" - музикално-визуалният пърформанс на клавирно дуо "Атмосфери" и визуалния артист Венелин Шурелов ще се проведе на 18 януари в софийския център за съвременни изкуства Топлоцентрала (Източник: Фестивал CULTURAMA)

Още

Фондация "Културни перспективи" с подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството

Фондация "Културни перспективи" с подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството

В тази първа изява пред публика с проект, подкрепен от Стипендията, те избраха да представят съвместен пърформанс с визуалния артист, сценограф и автор на интерактивни инсталации Венелин Шурелов.

Концертът на дуо "Атмосфери" ще представи естонския композитор Яан Раатс с 24 маргиналии за две пиана op.68 (1982) и соната за две пиана op.82 (1990). В контекста на музикалната програма, маргиналиите са 24 кратки пиеси без общо драматургично развитие и наратив.

Всеки маргиналий въплъщава различно гранично състояние - първична агресия, медитативна съзерцателност, непоклатима решителност, остър сарказъм и др. В маргиналиите липсва кулминационна точка, те са като своеобразен прелюд към сонатата.

Нейната по-крупна форма, бидейки една от най-устойчивите музикални форми въобще, контрастира на минималистичните кратки маргиналии. В сонатната форма музиката на Яан Раатс има пространството да претърпи развитие и да акумулира енергия, за да достигне до своя катарзис в последната част, която е и връхната точка в програмата.

"Естонският композитор Яан Раатс култивира свой ярък музикален език, който следва импулсите на неговата интуиция. Самият той казва, че не обича да ограничава композициите си в контекста на конкретна композиционна техника, а да използва средствата на музиката в помощ на своето въображение. Музиката на Раатс е като мозайка от тонална хармония и модернистични клъстери, полифоничен релеф и фолклорна мелодика, непоклатима монотонност и хумористична игривост и самоирония.

Абстрактната природа на музиката на Яан Раатс е стимул за асоциативната мисъл. Това позволява широка художествена и мисловна свобода за изпълнителя и слушателя. Така и двамата влизат в ролята на интерпретатор.", разказват момичетата от клавирно дуо "Атмосфери".

Венелин Шурелов (Източник: Фестивал CULTURAMA)

Още

Спектакълът "Кастор. Портрети на неизвестното" ще има софийска премиера на 29 и 30 декември

Спектакълът "Кастор. Портрети на неизвестното" ще има софийска премиера на 29 и 30 декември

"Чуя ли "маргинал", откликвам. Привлича ме страничното, граничното, периферното. Мила Михова и Александра Дичева предлагат да се разходим в сложната и асоциативна музика на Яан Раатс. Не очаквайте от мен попътни абстрактни визуализации.

Ще ви покажа две тела. Съвсем случайно Таня Неделчева и Ралица Георгиева откриха своите в почти танц. По стечение на обстоятелствата хореографски ги моделира Теодора Попова.

А между другото постоянно ми се върти фраза от финалния монолог на бащата във филма "Призови ме с твоето име" - "А що се отнася до тялото ви, идва момент, когато никой не го гледа, още по-малко иска да се доближи до него.", споделя Венелин Шурелов.


Маргинал - периферен, изхвърлен, на границата. Маргинален човек - който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми и ценности. Терминът идва от латинското marginalis и означава страничен текст, написан в полето на книгата, който съпътства основния текст (бележка под линия).

"МАРГИНАЛИ" е първото събитие от богатия календар на тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA 2023. Програмата на петото издание на фестивала ще срещне публиката с изключителни български и международни артисти от всички сфери на културата и изкуствата.

Билети могат да бъдат закупени на epaygo.bg, на касите на EasyPay и на място преди събитието.

Събитията се осъществяват от фондация "Културни перспективи" в партньорство с регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала и с подкрепата на Столична Община, Аксенчър България, Огилви, Портал "Култура", БНР и ArtLive.

Проектът "МАРГИНАЛИ" ще бъде заснет от екип на ArtLive и включен в програмата на изцяло обновената платформа - онлайн видео медия, отразяваща артистичния живот в България.

"Маргинали" - музикално-визуалният пърформанс на клавирно дуо "Атмосфери" и визуалния артист Венелин Шурелов ще се проведе на 18 януари в софийския център за съвременни изкуства Топлоцентрала (Източник: Фестивал CULTURAMA)

ЗА CULTURAMA

Още

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

CULTURAMA e платформа за идеи и сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. ФЕСТИВАЛ за сценични изкуства на фондация "Културни перспективи". Една възможност за млади артисти да представят гледната си точка пред публика и да оставят следа като автори. В основата на това петото издание на фестивала отново стои проектa Национална стипендия "С усилия към звездите", чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

ЗА КЛАВИРНО ДУО "АТМОСФЕРИ"

Още

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Зад поетичното име "Атмосфери" стоят личностите на две млади пианистки - Мила Михова и Александра Дичева. Различни като темперамент и натюрел, те успяват да създадат едно хармонично музикално цяло на сцената. Пътят им към музиката е различен. Мила Михова минава през всички обичайни етапи в изграждането на един музикант - учи в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в класа на Емилия Канева и след това прави естествената стъпка да продължи образованието си в Националната музикална академия "проф. Панчо Владигеров".

Александра Дичева завършва Езиковата гимназия "Васил Карагьозов" в родния си град Ямбол с отличието на Министерството на образованието и науката "Национална диплома", но след това вместо университет избира да кандидатства в Националната музикална академия "проф. Панчо Владигеров". Точно там, в класа на проф. д-р Борислава Танева, е първата среща на Мила и Александра.

Зад поетичното име "Атмосфери" стоят личностите на две млади пианистки - Мила Михова и Александра Дичева (Източник: Фестивал CULTURAMA)

Още

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

Дуо "Атмосфери" прави своя дебют през 2017 г. на юбилейното издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика "ppIANISSIMO" с премиерни творби на Пенка Кунева и Константин Илиевски. Следват поредица от значими творчески срещи с музиканти като Пламена Мангова, проф. Томислав Байнов, проф. Мая Райкович, проф. Аведис Куюмджан и проф. Алън Фрейзър, които шлифоват таланта на двете млади пианистки и разширяват професионалните им хоризонти.

От ключово значение за творческото развитие на клавирно дуо "Атмосфери" е тяхното участие през 2019 г. в Международната лятна академия "isa" към Университета за музика и изобразително изкуство "mdw" във Виена, където имат шанса да работят с берлинското клавирно дуо Силвър-Гарбург. През 2020 г. взимат участие и в първото по рода си дигитално издание "isa-digital". През август 2021 г. е третото им участие в Международната лятна академия "isa", подпомогнато от Национален фонд "Култура".

Носители са на първи награди от конкурсите JSFest Internatioinal Music Competition (Финландия) и Danubia Talents International Music Competition (Унгария). През май 2021 г. клавирно дуо "Атмосфери" става носител на приза "Олга Камбурова".

Мила Михова и Александра Дичева са стипендианти на Национална стипендия "С усилия към звездите" в област "Музика" за 2021/2022 г.

ЗА ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ

Още

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

Венелин Шурéлов е роден през 1977, в Бургас, България. Живее и работи в София. Завършил е "Сценография" в Национална художествена академия, България - PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА (2008). Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest - Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Основател на "SubHuman Theatre" (2004) и Арт група "Виа Понтика" (2002-2005).

Още

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Венелин Шурелов: Машината не осъжда несъвършенството, а се опитва да го поправи

Венелин Шурéлов е автор на различни интерактивни инсталации и пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Fantomat" (2008), "Orthoman" (2009) "Tabula Rasa" (2010), "Стрелбище" (2012), "Ротор" (2016) - представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер-лекцията "Man Ex Machina", а през 2016 г. поставя пърформанс-инсталацията "Post-Everything", като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни изложби и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

Още

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

Венелин Шурелов пред Impressio: Красивото не трябва да e знаме на рафинирано превъзходство

В творбите на Венелин Шурелов са обвързани теоретични търсения, различни дигитални технологии, интерактивни пърформанси и интерактивни инсталации, кибернетична лекция, театрални практики, улични акции, видео арт и видео инсталация, скулптура, електроника и рисунка.

Тази комплексна художествена дейност той подписва под името "SubHuman Theatre".

"SubHuman Theatre" се проявява като субпродукт на социалната, политическа, икономическа и културна ситуация. В тази концептуална рамка изследвам междинни състояния на човешкото тяло, фокусирайки се върху неговото маргинализиране. Тя се отнася до декодиране на езика на съвременните митове и кодирането им в нови създания в пресечната точка между човека и технологията.

Още

КОРЕКОМ се завръща!

КОРЕКОМ се завръща!

Още

 Иван Бърнев влиза в "Животът е прекрасен" в Народния театър

Иван Бърнев влиза в "Животът е прекрасен" в Народния театър

Още

Вик за помощ и вик на протест - "Пиеса за двама" от Тенеси Уилямс

Вик за помощ и вик на протест - "Пиеса за двама" от Тенеси Уилямс

Още

Една от най-известните пиеси на Ясмина Реза с премиера в Младежкия театър

Една от най-известните пиеси на Ясмина Реза с премиера в Младежкия театър

Още

"Юн Габриел Боркман" - гротеска  с привкус на антична драматургия във Варненския театър

"Юн Габриел Боркман" - гротеска с привкус на антична драматургия във Варненския театър

Още

Танцов театър от водещия съвременен хореограф Раду Поклитару на сцената на Народния театър

Танцов театър от водещия съвременен хореограф Раду Поклитару на сцената на Народния театър

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Явор Гърдев започна репетициите на "Венецианският търговец" от Уилям Шекспир в Народния театър

От Германия, където живее и работи, за специално участие в проекта е поканен актьорът Самуел Финци. Премиерата ще бъде на 12 и 13 май на Голяма сцена

"Джобове, пълни с хляб" от Матей Вишниек с премиера на 26 февруари в Националния студентски дом

Проектът включва още четирима млади артисти - Теодор Кисьов и Йоан Попов (актьори) и Калоян Вешков и Кая Иванова (сценографи)

Мариус Куркински започва национално турне с "Нашенец"

Актьорът подготвя гастроли в САЩ и Канада

Новият спектакъл на Яница Атанасова с премиера на One Dance Festival

Продукция на One Dance и РЦСИ Топлоцентрала, "Шило" ще бъде представен на 24 май в Драматичен театър, Пловдив

Започнаха репетициите на спектакъла "Елементарните частици" на режисьора Крис Шарков по романа на Мишел Уелбек

Премиерата ще бъде на 21 април на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"