Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Юн Габриел Боркман" - гротеска с привкус на антична драматургия във Варненския театър

ПРЕМИЕРА

"Юн Габриел Боркман" - гротеска с привкус на антична драматургия във Варненския театър

Премиерата е на 17 и 18 януари 2023 г. от 19 часа

Сценографката Мира Каланова, режиьорът Пламен Марков, Валентина Козарева - асистент режисьор (Източник: Варненски държавен театър "Стоян Бъчваров")

Още

Режисьорът Пламен Марков: Нашата работа е свързана с доста егоцентризъм

Режисьорът Пламен Марков: Нашата работа е свързана с доста егоцентризъм

На 17, 18 януари, 19.00, на Основна сцена, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна започва новата 2023 г. с премиерните спектакли на "Юн Габриел Боркман" от Хенрик Ибсен.

В България пиесата е играна за пръв път през 1905 г.

Постановката на "Юн Габриел Боркман" на варненска театрална сцена (2022/23) е седмият прочит на творба от Ибсен във Варна. Превод от английски и сценична редакция Пламен Марков, постановка Пламен Марков, сценография и костюми Мира Каланова, музика Калин Николов.

Варненски държавен театър "Стоян Бъчваров"

За ролята на бившия банкер Юн Габриел Боркман е поканен Николай Урумов; г-жа Гунхил Боркман, негова съпруга е Милена Кънева; Ерхарт Боркман, студент, техен син е Теодор Каракачанов (дебют). Образа на г-ца Ела Рентхайм, близначка на г-жа Боркман, пресъздава Биляна Стоева, а в г-жа Фани Уилтън се превъплъщава Христина Джурова.

В ролята на Вилхелм Фолдал, помощник-писар в правителствено учреждение, влиза доайенът на театъра Михаил Мутафов, а като Фрида Фолдал, негова дъщеря, ще видим за пръв път Мелин Ердинч (гост). Миглена Везирова е Малене, прислужница в семейство Боркман. Асистент режисьор на проф. Пламен Марков е Валентина Козарева.

Николай Урумов (Източник: Варненски държавен театър "Стоян Бъчваров")

"Юн Габриел Боркман"

В написаната през 1896 г. пиеса "Юн Габриел Боркман" (1896) великият норвежки драматург Хенрик Ибсен, прочут като "Фройд на севера", рисува в драматични краски социално-психологически портрет на обществото, подвластно на тотално разминаване.

Темата за разминаването, като следствие от различията в световъзприятието на героите и измамните цели, които те си поставят, е разгърната в блестяща драматургия с пълнокръвно изградени персонажи.

Още

Поставят "Тютюн" на Димитър Димов за 100 годишния юбилей на Варненския театър

Поставят "Тютюн" на Димитър Димов за 100 годишния юбилей на Варненския театър

Изборите преодпределят грешките, които отвеждат героите в различни посоки, подтикват ги към прошка или дори смърт. Катарзисът е задължителен. С думите на самия Ибсен: "Животът е битка с душевните тролове и чудовищата всъщност са вътре в самите нас."

"Ибсен е изключителен световен драматург. Известно е, че Шекспир, Чехов и Ибсен са категории в модерния театър. Сега ние ще се опитаме да го направим, освен всичко останало, и забавен, и интересен за гледане. "Юн Габриел Боркман" е от една от последните пиеси на Ибсен, в която той достига високо художествено ниво.

В нея има една гротеска, едно преувеличение с привкус на антична драматургия. Едновременно и трагическа, и комическа гротеска. Неслучайно съм взел за ролята на банкера Боркман комедиант като Николай Урумов, който обаче може да играе и трагически роли. Тук аз искам от него да намери една фина междинна степен между трагичната и комичната гротеска.

Декор на спектакъла (Източник: Варненски държавен театър "Стоян Бъчваров")

Още

Варненската постановка на "Поразените" от Теодора Димова - в София

Варненската постановка на "Поразените" от Теодора Димова - в София

Обичам смесването на жанровете, защото смятам, че чистите жанрове са отмрели и скучни за съвременния зрител. Да си припомним Брехт, който казва: "Театър, в който не се смеят, е театър, на който се смеят". От тази гледна точка вярвам, че смесицата на жанрове, когато не е спекулативна, представлява автентичен творчески акт.

Боркман ще бъде симпатичен на всички, които са познали крушения на амбициите в собствения си живот. По принцип в театъра трябва да почувстваш емпатия към героя и да пожелаеш да се идентифицираш с него, даже когато той пропада. Героят като проекция на някакъв твой проблем, може да предизвика разбиране и съчувствие.

Голямо майсторство и самочувствие е да работиш Ибсен. Страшно си е. Тук, както и във "Вампир" на Пловдивския театър, моята сценична редакция, която представя историята, линеарна по обстоятелства, е много по-мозаечна.

Ще се връщаме към стари и нови епизоди, ще ги смесваме, подреждаме и монтираме по начин, който се надявам да задържи любопитството на зрителя. Задължително трябва да се избърше праха на времето, за да се намери съвременният еквивалент на Ибсен", обяснява режисьорът Пламен Марков.

Варненски държавен театър "Стоян Бъчваров"

Още

Стоян Радев Ге. К. посяга към Чехов и неговата прочута "Чайка"

Стоян Радев Ге. К. посяга към Чехов и неговата прочута "Чайка"

Още

Режисьорът Стоян Радев Ге. К.: "Поразените" вълнува и разтърсва. А всеки иска емоциите му да бъдат разбушувани

Режисьорът Стоян Радев Ге. К.: Всеки иска емоциите му да бъдат разбушувани, "Поразените" го прави

Още

Проф. Атанас Атанасов: Поставям пиеси, в които бих искал да изиграя всички роли

Проф. Атанас Атанасов: Поставям пиеси, в които бих искал да изиграя всички роли

Още

Атанас Атанасов режисира втората постановка у нас по хитовата френска комедия "Клетка за луди"

Атанас Атанасов режисира втората постановка у нас по хитовата френска комедия "Клетка за луди"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и Даниел Пеев влизат в оплетени истории в пиеса по текстове на П. Г. Удхаус

Премиерата на „Джийвс и Устър в Пределно неясно“ ще бъде в София на 22 февруари

Авторска музика, атрактивна хореография и нео-класика на 7 февруари в Дом на Културата

На 7 Февруари от 19 часа балетната трупа на Националната опера на Северна Македония, ще представи балет в 9 картини "Госпожиците от Авиньон", вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветен на неговите музи

"... Тук не е имало война твърде дълго време. Питам се откъде трябва да дойде моралът?"

По случай 125 години от рождението на германския драматург и поет, Бертолт Брехт, Гьоте-институт България представя прожекция на емблематичната му пиеса „Майка Кураж и нейните деца“

В огледалото се сливаме със себе си

На 10 февруари Балет "Арабеск" представя "Огледало на времето" - авторски спектакъл на Асен Наков - един от най-впечатляващите български съвременни хореографи

"Един кон влязъл в бар" - Самуел Финци в Народния театър през март

Спектакълът ще се играе два пъти, на 25 и 26 март 2023 г., в Народен театър "Иван Вазов".

Три визуално-танцови представления гостуват в Стара Загора

Компания Дерида идва в три поредни вечери на сцената на Държавна опера-Стара Загора, на която ще бъде разположена и публиката