Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

ИЗКУСТВО И ИНОВАЦИИ

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

В летните вечери от 23 до 29 юли 180° окупира пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство

Предстоящото девето издание на фестивала 180°, едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство в България, отново разнообразява културния пейзаж в разгара на лятото.

За девета поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° превръща София в притегателна точка за съвременно изкуство и събира български и чужди млади артисти на различни локации в столицата. В дните от 23 до 29 юли някои от активните артисти в сферата на експерименталните музика, танц, театър и визуални изкуства ще се обединят в творчески екипи, за да представят интерпретациите си върху EXISTINCT - абстрактната тема на 180° за 2022, замислена от организаторите на фестивала.

Още

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

Задава се осмото издание на фестивала за иновативно изкуство 180°

По традиция те не задават предварителни насоки към участниците, а им предоставят пълна свобода да развиват творческите си идеи. Водещата мисия на фестивала е да провокира интереса към актуалното и експериментално изкуство и да предоставя платформа за изява на млади артисти.

Освен творческите колаборации, които надхвърлят традиционните представи за изкуство и навлизат в сферата на експеримента, и утвърденият вече конкурс за късометражни неми филми Videomotion, тази година в програмата на фестивала влизат също лаборатории, работилници, дискусии, лекции и други изненади, случващи се в общо пет арт пространства в столицата.

Акцент в програмата тази година е изцяло новият формат 180° Community Lab. Той включва серия от работилници, целящи стимулиране на креативността на участниците и взаимодействието помежду им, рефлексия и хоризонтално общуване с фокус върху теми, важни за развитието и позиционирането на изкуството и културата в обществото.

Още

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

Първото събитие от тазгодишното издание на 180° се приземява в Топлоцентрала София и обещава да въвлече публиката в пърформанс на ученици от столичните училища по изкуствата, създаден в рамките на лабораторията за креативност, част от 180° Community Lab, ръководена от артистите Ксения Раввина, Михаела Добрева и Александър Хаджиев. Също така по традиция 180° ще провокира публиката с експериментална изненада с отворен край, която ще представи всички участници и темата на фестивала.

Програмата ще завърши на 29 юли във Фабрика 126 с финала на конкурса Videomotion 2022 за късометражен ням филм, отворен за професионалисти и любители. Тази година темата е EXISTINCT, а избраните на финала видеа ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на фестивала. На закриващото събитие публиката ще може да се наслади и на колективната музикална творба, създадена в рамките на Лабораторията за импровизация на 180°, ръководена от Дитмар Визнер, флейтист и съосновател на германския Ансамбъл Модерн.

180 градуса се случва между 23 и 29 юли, като събитията са с вход свободен. Подробности за участниците и всички събития в рамките на фестивала очаквайте съвсем скоро на сайта на фестивала 180°.

Facebook | Instagram

За девета поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2022 г. и програма "Култура", Национален фонд "Култура", Гьоте-институт България и Про Хелвеция. Партньори на събитието са Националната художествена академия, Топлоцентрала, Национален Студентски Дом, Международната академия на Ансамбъл Модерн, Фабрика 126, The Steps, хотел Рила и студио ОБЛИК. Медийни партньори: Дарик радио, ВИЖ!, Impressio и BOYSCOUT.

 

Още

Берлинският "Футуриум" спечели наградата за иновации на Европейската музейна академия

Берлинският "Футуриум" спечели наградата за иновации на Европейската музейна академия

Още

Александър Хаджиев за фестивала 180°: Искаме да дадем пълна свобода на артистите от влияния, традиции и теми

Александър Хаджиев за фестивала 180°: Искаме да дадем пълна свобода на артистите от влияния, традиции и теми

Още

Тридневен фестивал и вечеря с нулев отпадък за July Morning на плаж Камчия

Тридневен фестивал и вечеря с нулев отпадък за July Morning на плаж Камчия

Още

Предстои второто международно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast

Предстои второто международно издание на фестивала за нова драматургия New Stages Southeast

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"