Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Балет "Арабеск" провежда за десети път конкурса "Маргарита Арнаудова"

БАЛЕТНА МАГИЯ

Балет "Арабеск" провежда за десети път конкурса "Маргарита Арнаудова"

Той е учреден от академик Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години

Maлки правила, Aсен Наков, VIII Koнкурс "Маргарита Арнаудова" (Снимка: Балет "Арабеск")

През 2020 г. Балет "Арабеск" ще проведе Десето юбилейно издание на Конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова

Конкурсът "Маргарита Арнаудова" е учреден от академик Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години. Той е израз на творческата потребност на балет "Арабеск" да търси взаимодействие между българските хореографи и композитори.

С развитието на съвременния танц в България трупата отваря вратите си за талантливите независими хореографи и танцьори, възпитаници на вече многобройните нови средища за съвременен танц в България.

Маргарита Арнаудова (Балет "Арабеск")

От своето създаване конкурсът "Маргарита Арнаудова" е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография - Боряна Сечанова, понастоящем директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев, Станислав Генадиев и Виолета Витанова от Кинестетик Прожект, Живко Желязков, Асен Наков, Филип Миланов и др

Маргарита Арнаудова (1941-1994 г.), чието име носи Конкурсът е дългогодишен хореограф и директор на Балет "Арабеск". Нейното име е цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден.

Спецификата на този конкурс се определя от изключителното място и значение на съвременната българска музика в него. През годините на своето съществуване са създадени танцови спектакли върху произведения на Марин Големинов, Боян Воденичаров, Любомир Пипков, Александър Текелиев, Георги Арнаудов, Асен Аврамов, Добринка Табакова, Петър Дундаков, Румен Бояджиев-син и др.

Времетраенето на музикалните произведения е около 20 минути. Постановките се реализират с три до шест танцьори от балет "Арабеск" за срок от 20 дни, след което се представят на гала-вечер пред публика и международно жури. Присъждат се две награди - награда на професионалното жури и наградата на публиката "Маргарита Арнаудова", която се определя чрез гласуване с билетите и се връчва от доц. Калина Богоева, учредител на наградата.

Кинестетик Прожект, VII Конкурс "Маргарита Арнаудова" (Снимка: Балет "Арабеск")

Професионалното жури включва изтъкнати хореографи, композитори и танцови критици. Конкурсът поощрява търсенето на оригинални идеи, изразени с автентичен, собствен, съвременен танцов език и стил. Наградените проекти влизат в репертоара на балет "Арабеск" и се представят на сцените в страната и чужбина.

Съорганизатори на конкурса традиционно са Фондация "Калина Богоева" - учредител на наградата и Министерство на културата.

След приемането ни в Европейския съюз, конкурсът направи две международни издания, като израз на от необходимостта да се продължи традицията на трупата да бъде участник и посредник в обмена на идеи между танцьори и хореографи от цял свят.

Възможността за работа с професионална трупа, както и популяризирането на резултатите от конкурса са голяма мотивация за младите творци в областта на съвременния танц, имащи вече сериозни натрупвания в професионалното си развитие и търсещи възможност за реализацията им на по-високо професионално равнище. Наградата от конкурса и работата с балет "Арабеск" е трамплин за всеки един от младите творци.

Неслучайно, хореографът Идан Коен, лауреат на Първото международно издание на конкурса (2007) , понастоящем е един от най-търсените израелски хореографи с международна кариера, както и "Кинестетик прожект" България, които разделиха с Идан Коен наградата на международното жури, са сред най-перспективните съвременни млади хореографи в България, а хореографът Асен Наков, носител на наградите на публиката и журито от VIII-то издание на конкурса през 2011 г., понастоящем е един от водещите хореографи на Балет "Арабеск"

Наградата, която се присъжда от публиката, дава повод за интересен анализ за степента на подготвеност на публиката, за нейните предпочитания и за съпоставянето им с преценката на професионалното жури. Наред с това публиката на съвременния танц на конкурса ще се докосне до творчеството на българските композитори, както утвърдени, така и съвсем млади, с което ще обогати своите представи и музикална култура.

Х юбилейно издание, което се провежда в година на световна криза, ще има национален характер, което от своя страна дава шанс повече български хореографи на свободна практика да бъдат селектирани за участие. По-голяма част от кандидатствалите с проекти хореографи заслужаваха внимание, но не беше възможно всички те да влязат в лимита от 4 финалисти.

Подготовката за конкурса бе прекъсната от обявеното извънредно положение, свързано с COVID 19. В периода на изолация Балет "Арабеск" показа в серия онлайн излъчвания наградени спектакли от предишни издания на конкурса, които бяха посрещнати с огромен интерес в социалните мрежи.

Конкурсната гала-вечер с присъждане на наградите е предвидена да се състои на 7 октомври 2020 г. на сцената на Музикален театър.

Ха-ха, Иво Димчев, VI Конкурс "Маргарита Арнаудова" (Снимка: Балет "Арабеск")

ЖУРИ
Почетен председател - акад. Калина Богоева - учредител на Конкурса "Маргарита Арнаудова"

Председател - Боряна Сечанова, артистичен директор на Балет "Арабеск", хореограф

Членове: Маргарита Градечлиева, хореограф, Мила Искренова, хореограф, Мария Русанова, критик, Петър Дундаков, композитор, Петър Пламенов, критик, Асен Наков, хореограф

СЕЛЕКТИРАНИ ХОРЕОГРАФИ

ДЕЯН ГЕОРГИЕВ, роден 6.09.1992 г.
Деян Георгиев е български актьор, танцьор и хореограф. Завършва НАТФИЗ "Кр.Сарафов" през 2015 г. в класа на проф.д-р Атанас Атанасов, специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър". След дипломирането си става част от трупата на "Театър Българска Армия", където в продължение на 2 години взима активно участие в репертоара на театъра. Там изиграва и първата си главна роля в съвместна работа с режисьора Диана Добрева. В представлението "Саломе", отново под нейна режисура, е първият му професионален опит като хореограф. Взима участие в множество независими проекти. В съвместнаята си работа си с хореографа Стефания Георгиева от "Атом" театър, развива и култивира интересите си, свързани с танц и пърформанс.

През 2017 г. заминава за Кайро, където работи като танцьор и актьор. Взема участие в различни тренинги, резиденции и фестивали в Южна Корея, Австрия и др., между които с Димитрис Папайоану през 2019 г. и Шамел Питс - Гага техника през 2019 г.

Хореографският му опит включва "Саломе" - ТБА, реж.Диана Добрева, "Одисей" - драматичен театър "Н.О.Масалитинов", реж.Диана Добрева, "We are dead stars" - MOVE BG, "Непознатото дете" - Столичен куклен театър, реж.Диана Добрева и др.

За Десетия юбилеен конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова е селектиран с проекта "Чисто", по музика на Явор Карагитлиев.

Exit, Филип Миланов, IX Koнкурс "Маргарита Арнаудова" (Снимка: Балет "Арабеск")

КОСТА КАРАКАШЯН, роден на 21.02.1995 г.
Пътят му в танца започва със 17 годишна състезателна дейност в областта на спортните танци, двукратен шампион на България в категория шоу-програми. Учи съвременен танц в Колумбийския университет, Ню Йорк 2014-2019 г., където завършва бакалаварската си степен. Там преминава курсове по съвременен танц, фламенко, импровизация, танц за камера, осветление, режисура, работа с композитор. Участва в репертоар на Мърс Кънингам, Саша Валц и др.

Хореографският му опит включва The effort Trap - творческа дипломна работа, Hollow City - Columbia Ballet Collaborative, Ню Йорк както и музикални клипове, ревюта, шоу-програми и др. в Канада, Япония, Германия, Норвегия, Виетнам и САЩ.

Филмът му Waiting for Color (документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня), е награден с награда "Люмиер" от фестивал Cinedanse в Канада, 2019 г. както и награда най-добър студентски филм от фестивал dancescreen 2019 Wuppertal.

В момента завършва магистратура по Права на човека в Глобалния кампус по човешки права във Венеция и работи по предстоящия си филм "Поглед от ръба" сниман на 12 културно-исторически места из България. Като артист, Коста изследва развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване.

В Десетия юбилеен конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова участва с проекта си с работно заглавие Diva Disha по музика на Искрен Тончев-Искрата и Андрю Матюсън, сценография и костюми - Борис Далчев.

НАДЕЖДА ДИЧЕВА, родена 1.10.1989 г.
Завършва НУТИ през 2008 г. От 2008 до 2010 г. е актриса в студентски театър-лаборатория "Алма-Алтер"

Повишава квалификацията си по съвременен танц на редица уъркшопи, сред които 2005-2007 г. Музикална танцова академия "Варненско лято", 2009 г. - уъркшоп за алтернативен театър със студенти от Бирмингам, Алабама САЩ и със френския хореограф и визиуален артист Аурелиан Бори - Франция, Специализира в областта на Swing dance на множество уъркшопи. Преподавател по съвременен танц, джаз и суинг.

Като хореограф е автор на редица хореографии за международни балетни конкурси и е носител на многобройни отличия за съвременна хореография. - от 3 и 4 Международен балетен конкурс "Малки звезди" , 2013 и 2015 г., София; от 17 и 18 национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров", 2015 и 2017 г; награда на II-ри международен танцов фестивал "Grand Dance Academy" 2017 г. и награда за съвременна хореография от XXVIII Международен балетен конкурс Варна, 2018 г..

За Десетия юбилеен конкурс за съвременна хореография върху блългарска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова е селектирана с проекта "Извивки", по музика на група "Ирфан".

Kапка в океана, Aнтъни Мидълтън, IX Kонкурс "Маргарита Арнаудова" (Снимка: Балет "Арабеск")

ТАНЯ КАЦАРОВА - родена 19.03.1991 г.
Завършва специалност модерен танц в НУТИ през 2009 г. и специалност "Танцов теаетър" в НБУ през 2012 г. , бакалавър. Изучава греъм, рилийз, кънингам, контакт импровизация, танцов театър, визуални театрални форми, композиция и импровизация и др.

Веднага след завършването на НУТИ е приета в трупата на Балет "Арабеск". Като танцьор участгва в хореографиите на редица български и чужди хореографи като Боряна Сечанова, Мила Искренова, Маргарита Арнаудова, Асен Наков, Антония Докева, Анна Донева, Филип Миланов, Таня Соколова, Морис Кози, Анжелен Прелжокаж и др. както и в множество танцови уъркшопи по различни съвременни танцови техники.

Изпълнява много водещи роли в репертоара на трупата: "Необходима поносимост" и "The Bingo project" на А.Наков, "Кармен колекция" на Б.Сечанова, "Баядерка" на Т.Соколова, "Пепеляшка" на М.Крънчева, "Снежната кралица" на А.Гаврилова, "Нощите" (фрагмент) на А.Прелжокаж.

Хореографският й опит включва съвременни хореографии за международния балетен конкурс Варна 2016, за международния балетен конкурс "Малки звезди" 2017, както и музикални клипове и рекламни събития.

За Десетия юбилеен конкурс за съвременна хореография върхфу българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова е селектирана с проекта "Next", по музика на композитора Калин Николов.

Билети: на касата на Музикален театър (029431979) и online ТУК

За повече информация ТУК

Още

Балет "Арабеск" на прага на новия сезон с вълнуваща програма

Балет "Арабеск" на прага на новия сезон с вълнуваща програма

Още

Балет "Арабеск" представя най-великата любовна история на всички времена "Ромео и Жулиета"

Балет "Арабеск" представя най-великата любовна история на всички времена "Ромео и Жулиета"

Още

Балет "Арабеск" с премиера на "Снежната кралица" в Музикалния театър

Балет "Арабеск" с премиера на "Снежната кралица" в Музикалния театър

Още

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди и Пучини

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди и Пучини

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)

"Риголето" с гост-диригент и забележителни солисти на бургаска сцена

Спектакълът ще бъде под палката на Матей Поп от Румъния