Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дълго цензурираната картина с голо тяло от Артемизия Джентилески ще бъде реставрирана

НОВО ВНИМАНИЕ КЪМ БАРОКОВИТЕ МАЙСТОРИ

Дълго цензурираната картина с голо тяло от Артемизия Джентилески ще бъде реставрирана

Воали и драперии са добавени към оригиналната творба "Алегория на склонността" около 70 години след като през 1616 г. художничката рисува женското голо тяло, за което се смята, че е автопортрет

Реставратори във Флоренция започнаха шестмесечен проект за почистване и дигитално разкриване на дълго цензурирана картина с голо тяло от Артемизия Джентилески, една от най-значимите художнички в историята на италианското изкуство, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Воали и драперии са добавени към картината "Алегория на склонността" (Allegoria dell'inclinazione) около 70 години след като през 1616 г. Джентилески рисува женското голо тяло в естествена големина, за което се смята, че е автопортрет.

Воали и драперии са добавени към картината "Алегория на склонността" (Allegoria dell'inclinazione) около 70 години след като през 1616 г. Джентилески рисува женското голо тяло в естествена големина, за което се смята, че е автопортрет

Още

Италия осуети незаконна продажба на картина на бароковата художничка Артемизия Джентилески

Италия осуети незаконна продажба на картина на бароковата художничка Артемизия Джентилески

Работата по разкриването на изображението в първоначалния му вид се извършва по време, когато приносът на Джентилески към италианското бароково изкуство получава ново внимание в ерата на движението #Аз също, както заради художествените й постижения, така и заради налагането й в доминирания от мъже свят на изкуството, след като е била изнасилена от един от учителите си.

"Чрез нея можем да говорим за това колко е важно да се възстановяват произведения на изкуството, колко е важно да се възстановяват историите на жените", казва Линда Фалконе, координатор на проекта "Артемизия отблизо".

Ноември 2022 г. Реставраторката Елизабет Уик работи върху картината "Алегория на склонността" (Allegoria dell'inclinazione) от Артемизия Джентилески (Снимка: АР/БТА)

Още

4,8 милиона евро за "Лукреция" на Артемизия Джентилески

4,8 милиона евро за "Лукреция" на Артемизия Джентилески

Първоначално "Алегория на склонността" е поръчана за дома на Микеланджело Буонароти Младши, правнук на прочутия художник. По-късно сградата се превръща в музея "Буонароти", а картината до неотдавна е изложена на тавана в позлатена рамка. Когато в края на септември водещият консерватор Елизабет Уик сваля творбата, се посипва 400-годишен прах.

Екипът от реставратори на Уик използва ултравиолетова светлина, образна диагностика и рентгенови лъчи, за да разграничи мазките на четката на Джентилески от тези на художника, който е прикрил голотата. Обществеността може да наблюдава реставрацията, която се извършва в музея, до 23 април.

Ноември 2022 г. Изглед към моста Понте Векио във Флоренция. Реставраторите там започнаха шестмесечен проект върху картината "Алегория на склонността" от 1616 г. на Артемизия Джентилески, използвайки съвременни техники, за да погледнем под воалите, нарисувани върху оригиналната творба (Снимка: АП/БТА)

Още

Новооткрита картина на Артемизия Джентилески отива на търг

Новооткрита картина на Артемизия Джентилески отива на търг

Реставраторите няма да могат да премахнат воалите, тъй като прикриването е направено твърде скоро след създаването на оригинала, което увеличава риска картината на Джентилески да бъде повредена. Вместо това екипът планира да създаде цифрово изображение на оригиналната версия, което ще бъде показано в изложба по проекта. Тя ще бъде открита през септември 2023 г.

Джентилески пристига във Флоренция малко след съдебния процес в Рим срещу нейния насилник, по време на който 17-годишното тогава момиче е принудено да свидетелства с въжета, завързани около пръстите, които постепенно се затягат в опит да се провери честността й. Освен това тя трябвало да се подложи на преглед в съдебната зала зад завеса, за да се потвърди, че вече не е девствена. В крайна сметка изнасилвачът й е осъден на осем месеца затвор.

"Някой друг би рухнал от това преживяване", казва Уик. "Но Артемизия се възстановява. Тя идва във Флоренция. Получава прекрасна поръчка да нарисува гола фигура в цял ръст за тавана на дома "Буонароти". Така че тя показва на хората: "Ето какво мога да направя".

Ноември 2022 г. Изглед към Флоренция. Реставраторите в града започнаха шестмесечен проект върху картината "Алегория на склонността" от 1616 г. на Артемизия Джентилески, използвайки съвременни техники, за да погледнем под воалите, нарисувани върху оригиналната творба (Снимка: АП/БТА)

Още

Бароковата майсторка на четката Артемизия Джентилески била изнасилена от учителя си

Бароковата майсторка на четката Артемизия Джентилески била изнасилена от учителя си

Докато е във Флоренция, Джентилески получава поръчки и от семейство Медичи. Появява се нейният характерен, драматичен и енергичен стил, който черпи вдъхновение от най-известния бароков художник по онова време - Караваджо. Много от картините й изобразяват жени, често в сцени на насилие и често голи.

Тя е на 22 години, когато рисува "Алегория на склонността", която е поръчана от Микеланджело Буонароти Младши. Друг член на семейството, Леонардо Буонароти, решава да я коригира, за да защити чувствителността на съпругата и децата си.

С по-младия Микеланджело като неин покровител, Джентилески получава достъп до културната среда на онова време.

"Тя е имала възможност да общува с Галилей и с други велики мислители. Така тази почти неграмотна жена изведнъж се оказва на университетско ниво и създава произведения на изкуството, които след това, знаете, са оценени от великия херцог", казва Фалконе. "И оттогава тя става придворна художничка".

Още

Авторът на "Трите грации" проектира сам мавзолея и паметника си

Авторът на "Трите грации" проектира сам мавзолея и паметника си

Още

Опера, написана за 4 дни, била извикана на бис за пълно повторение

Опера, написана за 4 дни, била извикана на бис за пълно повторение

Още

Искате ли да си купите римска вила със стенопис на Караваджо?

Искате ли да си купите римска вила със стенопис на Караваджо?

Още

Търгът на вилата в Рим с единствения таван, изписан от Караваджо, не успя да привлече оферти

Търгът на вилата в Рим с единствения таван, изписан от Караваджо, не успя да привлече оферти

Още

Най-критикуваната картина на "хулигана" Караваджо - "Вечеря в Емаус"

Най-критикуваната картина на "хулигана" Караваджо - "Вечеря в Емаус"

Още

Емблематичната "Момче, ухапано от гущер" на Караваджо е изложена в Рим

Емблематичната "Момче, ухапано от гущер" на Караваджо е изложена в Рим

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

"Писането е самотно занимание, писателят стои сам, ден след ден, намираш се в убежището на една книга. Когато излезеш от това убежище след това, чувството е много особено, то е странно приятно, защото ти е липсвало през дните, в които си писал"

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

"Това, което човек вижда, това го спохожда. Свикнал съм да виждам хубавото по света, в повечето случаи и в хората. Понякога ми се натрапват и другите неща. Онова, нехубавото, е много по-малко, но е много по-шумно...", сподели пред гостите на He's the Man директорът на Софийската филхармония

"Нашата професия не се работи, а се живее": Той е Човекът - Малин Кръстев

"Защо бедуините правят чести почивки в пустинята? Не само, за да си починат камилите , а и за да позволят на душата им да ги настигне... От време на време искам да седна в себе си и да изчакам моята душица да ме настигне...", разкри актьорът

Екоактивисти се залепиха за картина на Уорхол в Канбера

Видео, публикувано от организацията "Спрете субсидиите за изкопаемите горива", показва две жени, които залепват ръцете си към картината на Анди Уорхол "Супата Кембъл I", изложена в Националната художествена галерия в Канбера

"Мелофобия" - когато животът е песен, която мразиш

Милица Гладнишка, Милена Маркова-Маца, Иван Велчев, Николай Воденичаров - Никеца и Мирослав Иванов представят един много музикален спектакъл за хора, които мразят музиката

HAVASI – Хармонията между класика и рок

Остават последни билети за втория концерт HAVASI Symphonic Concert Show на 12 ноември в НДК. Първият е разпродаден.

Виж всички

Календар