Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Йордан Камджалов представя "Голяма меса" от Брукнер със 130 музиканти на сцената

ПРАЗНИЦИ НА МУЗИКАТА

Йордан Камджалов представя "Голяма меса" от Брукнер със 130 музиканти на сцената

Идеята за Божественото начало и човешкият стремеж - в един истински музикален апотеоз

Диригентът Йордан Камджалов / Източник: Плевенска филхармония

На 20-и февруари в град Плевен, читалище "Съгласие" и на 21-ви февруари в София, в зала "България", почитателите на класическата музика и последователите на именития диригент Йордан Камджалов, ще могат да се докоснат до едно рядко изпълнявано в България произведение - мащабната творба на Антон Брукнер - Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър и орган.

Купи билет

За диригента, на чието име НАСА нарече астероид преди няколко години, произведението на австрийския композитор Брукнер представлява паралел между музика и астрономия, който самият той е търсел още от детските си години.

Още

Радиосимфониците закриват сезона с музика от Брукнер, Щраус и Малер

Радиосимфониците закриват сезона с музика от Брукнер, Щраус и Малер

"За мен Брукнер, заедно с Бетовен и Бах, са най-големите звукови архитекти в историята на човечеството - споделя маестро Камджалов. В основата на цялото творчество на Брукнер стои темата за Бог, цялата му музика представя стремежа на човешката душа да се издига нагоре. Лично аз, в това време на дълбока криза, бих искал да споделя с публиката този стремеж към Голямото, към Божественото... Идеята за Възкресението е неговия път и пътят на музиката на Брукнер. Бих искал да споделя един път на Възкресение, един път на възхвала на Бога чрез неговата последна трета Голяма Меса, която достига най-покъртителни дълбочини, както и всички негови творби", казва Камджалов.

За да пресъздадат сакралното звуково пространство, заложено в творбата на Антон Брукнер, на сцената ще се качат повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и солистите с международна кариера Мирела Александрова - сопран, Виолета Радомирска - алт, Георги Султанов - тенор и Ивайло Джуров - бас.

В духа на класическата традиция месата е в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, наситени с мечтателност и красота, пълни със смирение и духовна сила. Композирана през 1867 година, тази меса придобива най-голяма популярност след симфониите на Брукнер, въпреки че е изпълнена 13 години след смъртта му, приживе всепризнат като органист и педагог, но недооценен като композитор. Смятан за консервативен, той всъщност създава свръхмодерното в недрата на традицията. Самият руски композитор Александър Скрябин казва: "20-и век нямаше да съществува без Брукнер!"

Още

Йордан Камджалов дирижира Плевенската филхармония

Йордан Камджалов дирижира Плевенската филхармония

Да интерпретира мащабни творби от Чайковски, Брамс, Орф, Стравински, Вагнер, Малер, Хиндемит или Брукнер е практика в професионалния живот на маестро Йордан Камджалов. Крупните форми: опера, меса, симфония, кантата, реквием и др., са предпочитани от него, а публиката винаги е прикована от забележителния му прочит, дълбочина и сила на внушението. За неговата интерпретация на Брукнер могат да се намерят множество позитивни отзиви в чуждата преса:

"Чувал съм много изпълнения на финала, включително това на сър Саймън Ратъл и Берлинската филхармония, но Камджалов надмина всички.", London, "The Bruckner Journal"

"Йордан Камджалов е философ сред диригентите.", "Mannheimer Morgen"

Купи билет

Билетите за концерта GROßE MESSE (Голяма меса) - фа минор от Антон Брукнер в зала "България" - София са налични на касата на зала "България", в мрежата на eventim

Билети за концерта в Плевен - на касите на Плевенска филхармония, мрежата на eventim

                                   За Йордан Камджалов, в публикацията "Вулкан и аскет", Петерис Васкс:

Йордан Камджалов учи дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров" София при проф. Васил Казанджиев и в Музикална Академия "Ханс Айслер" Берлин, както и в майсторските класове на диригенти от световна величина като Пиер Булез, сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Сейджи Озава, Курт Мазур, Лорин Маазел, Давид Зинман, Даниел Баренбойм.

С впечатляващи изяви на три континента, с десетки първокласни оркестри, Йордан Камджалов е сравняван в международната преса с легенди в дирижирането като Тосканини и Челибидаке.

Снимка: БТА

Лауреат е на престижните конкурси за диригенти "Jorma Panula" (2009) и "Gustav Mahler" (2010) и на редица международни отличия, като награда за изключително високи артистични постижения от Берлинската Академия на Изкуствата, единодушно му е присъдена "Наградата на музикалната критика" от 24th Central European Music Festival (2014); Номинация за диригент на годината от Deutschland Radio, "Музикант на годината" от БНР и др.

През 2011 г. е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и Главен диригент на забележителния културен център - Хайделберг измежду над 150 кандидати от цял свят. Реализираните в неговия мандат концептуални сезони са най-касовите в историята на операта и оркестъра на града и до момента е единственият чужденец, заемал този пост. Прекратява предсрочно договора си на генерален музикален директор, поставяйки за приоритет международната си дейност и творчески визии. Европейската новинарска агенция говори за "епохата Камджалов", останала след напускането на този пост.

Още

Този уикенд: „Реквием“ от Моцарт с Маестро Камджалов

Този уикенд: „Реквием“ от Моцарт с Маестро Камджалов

През 2014 НАСА и Международният център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 като заявяват, че "той свързва света на музиката с очарованието на вселената".

Авторитетното Мюнхенско издателство "Kubon & Sagner" отпечатва книгата "Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов" на немски език с резюме на 7 езика, представяща уникалните му търсения на единение между музика, философия и наука.

В периода 2015-2016 Камджалов реализира редица звукозаписни проекти за престижния немски лейбъл CPO.

Йордан Камджалов / Източник: Плевенска филхармония

На 25-годишна възраст основава международния камерен ансамбъл Innorelatio, Berlin, който обединява млади виртуози от над 20 държави.

На 29-годишна възраст съосновава фондация "Йордан Камджалов", създадена да подпомага млади български творци.

На 32-годишна възраст съосновава международната конференция на генералните музикални директори и главни диригенти в Германия.

На 33-годишна възраст създава Музикална лаборатория за Човека.

През октомври 2017 година Йордан Камджалов е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik, заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, в категория "Запис на концерти от 20/21 век". През 2019 година получават номинация за "Запис на годината" от престижната европеска награда Opus Klassik. Това е и първият запис на създадения от него GENESIS ORCHESTRA.

От 2018-а година Йордан Камджалов е Музикален директор и главен диригент на Хърватската Национална опера и филхармония в Риека - Европейска столица на културата 2020.

Определен от западната преса като "истинско откритие" и "диригент, който пристрастява", Йордан Камджалов поемa поста на артистичен директор и главен диригент на Genesis Orchestra, воден от вярата си в колосалния потенциал на българския творчески дух.

Още

Рядко изпълняваната Осма симфония на Брукнер звуча в зала „България“

Рядко изпълняваната Осма симфония на Брукнер звуча в зала „България“

Още

Легендарният Емил Табаков представя Симфония № 8 на Брукнер със Софийската филхармония

Легендарният Емил Табаков представя Симфония № 8 на Брукнер със Софийската филхармония

Още

Любка Биаджони и "София Симфоникс" представят Симфония № 8 от Брукнер

Любка Биаджони и "София Симфоникс" представят Симфония № 8 от Брукнер

Още

Веско Ешкенази представя "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола с Плевенска филхармония

Веско Ешкенази представя "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола с Плевенска филхармония

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Един от най-влиятелните "40 под 40" в италианската култура музикант Федерико Коли дебютира със Софийската филхармония

Интригуващият италиански пианист демонстрира в многобройните си рецитали своето клавирно майсторство в някои от най-известните концертни зали в Европа, Азия, САЩ и Япония

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак

Дзукеро с първи концерт във Варна на 27 април в Дворец на културата и спорта

Световното му турне стартира в края на март с три дати в Royal Albert Hall

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Те ще представят Встъпление и български фолклорен танц "Петрунко" от Симеон Пиронков-баща и Четвърта симфония от Роберт Шуман

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Всяка година силен акцент в политиката на оркестъра е да представя нови симфонични творби на български композитори от ново поколение