Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рядко изпълняваната Осма симфония на Брукнер звуча в зала „България“

СЕЗОН 2017/18

Рядко изпълняваната Осма симфония на Брукнер звуча в зала „България“

Маестра Любка Биаджони и София Симфоникс подариха концерта на софийската публика

Сн. София Симфоникс, автор: Виктория Вучева

"София Симфоникс" под палката на своя главен диригент Любка Биаджони представи в събота вечер Осма Симфония ("Мистериум") от Антон Брукнер в столичната зала "България". Беше изпълнена смесената версия от Хаас ( Haas) от 1939г., предпочитана от много диригенти. В нея са комбинирани версиите от 1887 и 1890 г. на тази късно приета и неколкократно преработвана творба на австрийския композитор.

София Симфоникс, с диригент Любка Биаджони/Сн. София Симфоникс, автор: Виктория Вучева

"Мистериум" на Брукнер е апотеоз на класическата форма на симфонията. Композиторът я посвещава на Кайзер Франц Йозеф I (Австрия). Подобно на своя кумир Рихард Вагнер той използва внушителен състав на оркестъра с голям брой медни духови инструменти, включително вагнерови туби.

Любка Биаджони дирижира Осмата симфония на Брукнер/Сн. София Симфоникс, автор: Виктория Вучева

Великолепно подчертани контрастни моменти от оркестъра. Изпълнението на София Симфоникс пресъздаде усещане за състояния като благодарност към Бога, отчаяние, несигурност, скромност, скръб, тъга, борба за оцеляване и някаква особена мистична форма на космическа свързаност у публиката.

Впечатляващо беше, че тази сложна симфония, рядко изпълнявана у нас беше дирижирана наизуст от диригента Любка Биаджони, което рефлектира прекрасно върху публиката.

Пролича традиционно високото ниво на българските музиканти, които свирят в оркестъра, който тя създаде и през изминалото лято представи същата симфония и пред баварската публика на фестивала в Кимзее.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

Магистарската степен "Бийтълс": Музикална индустрия и наследство" ще включва анализ на ролята, която легендарната група играе в музиката, творческите индустрии и в по-широк мащаб

Пианистката Красимира Филева и кавалджията Дамян Йорданов с първа награда в конкурса "Бъдещи звезди" в Италия

Признанието е завоювано в конкуренцията на участници от 31 страни, като втора и трета награда в категорията на нашите изпълнители журито не е присъдило

Световнопризнатият маестро Фредерик Шаслен ще свири със Софийската филхармония

Един от най-обичаните и популярни диригенти и композитори гостува в зала "България" на 7 март

Премиера на "Двамата свенливци" от Нино Рота в Старозагорската опера

"Избрах камерната опера на Нино Рота, защото това произведение не е поставяно в България и е великолепна възможност да бъде представено от млади артисти-студенти от Националната музикална академия", каза директорът Огнян Драганов

Две "камерни симфонии" за от Бедржих Сметана и Цезар Франк със забележителни музиканти на сцената

"На 28-ми февруари ще слушате две от най-мащабните творби на Романтизма", казват музикантите от Quarto Quartet, които задено с пианистката Надежда Цанова ви очакват в Зала "България"

Соня Йончева вече е почетен гражданин на Пловдив

На 31 август звездата ще пее с Пласидо Доминго в София