Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

МУЗИКАЛНИ ВИРТУОЗИ

"Европейски музикален фестивал" стартира през есента в Деня на музиката с участието на Веско Ешкенази

В поредица от пет изискани концерта в зала "България" публиката ще може да се докосне до изкуството на изявени чужди и български изпълнители на класическа музика

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ (Снимка: Плевенска филхармония)

На 1 октомври, Световния ден на музиката, започват есенните събития от програмата на "Европейски музикален фестивал" 2022.

В поредица от пет изискани концерта в зала "България" столичната публика ще може да се докосне до изкуството на изявени чужди и български изпълнители на класическа музика.

Голяма част от проявите са посветени на 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Още в първия от концертите предстои вълнуваща среща с изключителния наш цигулар ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ, който ще си партнира с младите български таланти - участници в Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус".

ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Състезанието се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант"21" и в партньорство с Classic FM радио. В края на м. септември започва третият етап от събитието - академия за оркестър с участие на финалисти и лауреати от конкурса.

Те ще имат възможност да почерпят от богатия оркестров опит на именития солист и концертмайстор на Концертгебау оркестър - Амстердам, да участват в репетиции с Оркестъра на Класик ФМ радио в реална работна среда.

Младите инструменталисти ще развиват своите ансамблови умения рамо до рамо с опитните си колеги от оркестъра, което ще им помогне в бъдещата професионална реализация. Заключителният концерт на конкурса и академията ще бъде под диригентството на проф. Григор Паликаров, а солисти са Веско Ешкенази и носителите на награди в трите възрастови групи.

Още

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

Лятна промоция за концерта на Пинкас Цукерман в "Европейски музикален фестивал"

На 7 октомври във фестивалната програма ще гостува чешкият струнен квартет "EPOQUE". Създаден през 1999 година, съставът обединява музиканти с богат сценичен опит и интерес към различни жанрове, прекрачващи строгите рамки на класическата квартетна музика.

Наред с творбите на Антонин Дворжак и Франц Ксавер Рихтер, ансамбълът ще представи на столичани виртуозни интерпретации на танго и джаз музика от Астор Пиацола, Владимир Козма, Джанго Райнхард и др. Концертът се реализира по повод Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз и в партньорство с Чешкия център и Посолството на Чешката република у нас.

Чешкият струнен квартет "EPOQUE" (Снимка: "Кантус Фирмус")

На 18 октомври двама млади музиканти с обещаваща международна кариера ще дебютират като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио. Британският пианист ДЖУЛИАН ТРЕВЕЛИЯН става известен от конкурса "Геза Анда" в Цюрих през 2021 година, където завоюва втора награда и специалната награда на публиката.

Британският пианист ДЖУЛИАН ТРЕВЕЛИЯН (Снимка: "Кантус Фирмус")

Цигуларят от български произход МАКСИМ ЦЕКОВ израства и се обучава в Австрия. Той е победител в Международния конкурс за цигулари "Алберто Лиси" през 2020 година в Швейцария, който му дава възможност да свири на уникална цигулка от 1829 г., изработена от лютиера Жан Батист Вийом. Диригент на събитието ще бъде проф. ИВАЙЛО КРИНЧЕВ.

Маестро ИВАЙЛО КРИНЧЕВ (Снимка: "Кантус Фирмус")

Още

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

Цигуларят Пинкас Цукерман, пианистът Джулиан Тревелиян, квартет "Епок" и звездата на фадото Камане на "Европейски музикален фестивал" 2022

На 28 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще има честта да си партнира със забележителния американски музикант и носител на две награди "Грами" ПИНКАС ЦУКЕРМАН.

Вече над 50 години Цукерман е сред най-търсените и многостранни артисти в света на класическата музика, изпълнител с блестяща кариера и огромна дискография от над 100 албума. Творби от Волфганг Амадеус Моцарт са включени в програмата, на която той ще бъде както солист, така и диригент - Увертюра "Сватбата на Фигаро", Пети цигулков концерт и Симфония №40. На следващия ден, 29 октомври цигуларят ще гостува за първи път в Пловдив със същата програма и оркестър в Дома на културата "Борис Христов".

ПИНКАС ЦУКЕРМАН (Снимка: Cheryl Mazak)

22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" завършва на 8 ноември с музика на Йоханес Брамс. Забележителният пианист ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ ще представи интегрално изпълнение на двата брамсови клавирни концерта в една вечер. Малко са пианистите в света, които притежават уменията и смелостта да осъществят подобна амбициозна задача.

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ (Снимка: "Кантус Фирмус")

Събитието се реализира отново с Оркестъра на Класик ФМ радио и проф. ГРИГОР ПАЛИКАРОВ на диригентския пулт.

Проф. ГРИГОР ПАЛИКАРОВ (Снимка: "Кантус Фирмус")

"Европейски музикален фестивал" 2022 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант"21" и Столичната община - Календар на културните събития на Столична община, а партньор за концертите е също Софийската филхармония.

Всички събития са в зала "България" с начален час 19:30. Билетите са в продажба онлайн на сайта Ticketsbg.com и на касата в зала "България". Повече информация на уебсайта http://cantusfirmusbg.com/.

Още

Оркестърът на Класик ФМ радио гостува в Пловдив в юбилейния си сезон

Оркестърът на Класик ФМ радио гостува в Пловдив в юбилейния си сезон

22-рото издание на "Европейски музикален фестивал" се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. са световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, полското трио "Motion" и много други артисти. С нови проекти се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В. А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини се отбелязват във форума.

Няколко събития от програмата са посветени на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант"21" и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Още

Португалското фадо завладява София с гласа на Камане и пианиста Марио Лажиня

Португалското фадо завладява София с гласа на Камане и пианиста Марио Лажиня

Още

"Европейски музикален фестивал" 2022 с комплимент към почитателите на класиката

"Европейски музикален фестивал" 2022 с комплимент към почитателите на класиката

Още

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Още

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

"Европейски музикален фестивал" 2022 отбелязва четирима изтъкнати български композитори

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

PRESENT PAST – концерт с две произведения, инспирирани от българския фолкор

Гьоте-институт и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ представят концертна премиера на две произведения, посветени на културното и фолклорно многообразие на българската традиционна музика

Звездни солисти в концертната премиера на новия албум "Български оперни гласове"

Александрина Пендачанска, Иван Момиров, Деян Вачков и Кирил Манолов ще участват в оперната гала на 8 декември от 19.00 часа в зала "България"

Соня Йончева представи втория сезон "Съкровени гласове 2"

Роландо Вийязон и Джойс ДиДонато ще имат концерти в София

С пет биса завърши концертът на Хосе Карерас в София

Събитието бе снощи в зала 1 на НДК, в София

Допълнителни билети за Коледния концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени"

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", 5 декември 20:00 часа, зала 1 на НДК