Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

1 май - най-противоречивият празник, "запазена марка" за почивен ден

ВРЕМЕНА И НРАВИ

1 май - най-противоречивият празник, "запазена марка" за почивен ден

Не е "соц", чествали са го и в Третия райх

Това, което всеки може да каже за 1 май, е че той е Международният празник на труда. Днес в страните от Източна Европа на хората им е трудно да определят кои точно са трудовите хора, защото в съзнанието им техният брой сякаш "намаля", правопропорционално на съсипаната индустрия и унищоженото селско стопанство. Някак иронично звучат днес стиховете на Смирненски:

"Да спрат фабричните комини/и всеки черен труд да спре/и туй намръщено море/от морни роби и робини/да озари и приласкай/усмивката на първи май!"

Защо ли? - Защото фабричните комини "спряха" - в прекия и в преносния смисъл на думата. Денят 1 май за новото ни време, е по-скоро традиционен празник на левите движения в света, защото самото му официализиране като международен ден, е свързано с международното социалистическо движение през 19-и век и работническите протести за социални права. Но ако надникнем в историята на 1 май, ще видим, че датата буквално е превърната в "ден за обща употреба", само и само, за да бъде... почивен ден.

1 май е пpиeт зa eдин oт oфициaлнитe пpaзници в Kитaй, Гepмaния, Aвcтpия, Meĸcиĸo, Taйлaнд, Pycия и... Бългapия. Като празник на трудовите хора в САЩ, Великобритания и Канада е през... септември. Но това няма нищо общо с контекста на думите на Гео Милев "Септември ще бъде май", който има смисъл само за нас и е с, така да се каже, "местно" историческо значение.

Ако мислите, че Първи май е соц измислица, дълбоко грешите - чествали са го като празник и в Tpeтия Paйx. Като "Импepcĸи тpyдoв дeн".

Първият знаменателен Ден на международна солидарност между работници, обаче е далеч преди това. Свързват го с пъpвaтa световна работническа стачка в Чиĸaгo, на 1 май 1886 г., ĸoгaтo работници излизат на протест за регламентиране на 8-часов работен ден. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам апелира за официално признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир.

У нас 1 май е отбелязан като Ден на работническата солидарност за пръв път от Топографското дружество през 1890 г., а става официален празник за България далеч преди Девети септември 1944-а - през 1939 г. От 1945 г. година социалистическа България го чества тържествено с големи манифестации. От Десети ноември 1989-а насам не се лишаваме от празника, т.е. от почивния ден, но Денят се отбелязва все по-вяло.

Вероятно ще дойде ден, когато 1 май ще бъде отписан като "празник на труда" и отбелязван единствено като имен ден на хората с имена Мая, Тамара и производните на Ермина, т.е. като Ирминден. На 1 май християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия, страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател, който предсказал завладяването на Йерусалим от Навуходоносор. Именият ден не е особено популярен у нас в съвремието ни, но в миналото нашите предци са го чествали като традиционен ден за "предпазване от змии" и "ухапване от змия".

Контекстът, погледнат в определен ракурс, ще накара някои да се подсетят и усмихнат, дали пък това няма общо със "змиите", в лицето на "чорбаджиите изедници" и "капиталистите кръвопийци"? Май отиваме твърде далеч в предположенията.

А истината е, че Денят 1 май все повече губи значението си като празник на международната работническа солидарност, и все повече се превръща в един обикновен почивен ден от календара на месец май.

Еми МАРИЯНСКА

Бисери от соца:

Човекът е главна фигура в животновъдството (лозунг, провесен по стените в АПК)

Животновъдството (ни) допринесе за укрепване на населението (констатация от АПК)

Проблемите в животновъдството - грижа и дело на цялата общественост (плакат в града)

Час по-скоро да прибереме хляба на народа (плакат в ТКЗС)

Селянино, изми ли си яйцата? (плакат по стените на ТКЗС)

Във всеки дом - добитък (плакат, издаден от Наука и изкуство)

Да покрием всички кобилки от нашето село (призив от ранните години на ТКЗС-то)

Да издигнем овцевъдството на по-високо равнище (плакат в ТКЗС)

Да не оставим неодрусана нито една слива в нашето село (призив за събиране на цялата селскостопанска реколта)

Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! (призив за отглеждане на повече селскостопански животни)

Във всяка къща - говедо! (лозунг от времето на т.нар. социалистическо самозадоволяване през 80-те години на 20-ти век)

Всяко кебапче - куршум в сърцето на световния империализъм! (надпис в кебапчийница)

Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма! (плакат в консервния комбинат в Пазарджик)

Всяко произведено от кооператорите яйце ще се превърне в бомба в редиците на империалистите! (лозунг в ТКЗС)

Всяко яйце - бомба; всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите! (агиттабло в птицеферма)

Всяко яйце над плана - тухла в строителството на социализма! (плакат в птицеферма)

Всеки набран домат - кабърче в леглото на Кенеди! (плакат в ТКЗС)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Опълченците на Шипка проправят пътя към свободата на България

Възстановка на боевете на Шипка, проведена през 1902 г. по случай 25 години от тези паметни събития

Силистренец пази първомартенска картичка на повече от 100 години

Картичката е част от дълга кореспонденция от годините на Първата световна война между млада учителка от силистренското село Айдемир и войник-картечар от 31-ви Пехотен полк

Отбелязваме 151 години от обесването на Апостола на свободата

В Националния военноисторически музей посетителите ще могат да дешифрират оригинално писмо на Васил Левски

Долу алкохолът! Да живее трезвеността!

Въздържателните дружества в Търговищкия край или кога да не пиеш алкохол е било модерно, разказва Тоня Любенова от Регионалния исторически музей

Най-богатата колекция от лични вещи на Апостола ще бъде представена в Ловеч

Това е камата с канията, сабя, снимка на Васил Левски - оригинал от 1870 г., портативната печатничка, фалшивите турски печати и др. - общо 16 движими културни ценности