Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шумерската култура издигала на почит грамотността

ДРЕВНИТЕ КУЛТУРИ

Шумерската култура издигала на почит грамотността

Жените говорели помежду си на собствен език?

Древна шумерска гравюра с клиновидно писмо (Снимка: Shutterstock)

Шумер е една от най-древните цивилизации на Земята. Известно е, че шумерите започнали да строят градове и пътища преди 7000 години. Те са едни от първите в историята на човечеството, които се отказват от племенните жилища и започват да строят истински домове. Днес разполагаме с малко артефакти от тяхната древна култура, но ето част от онова, което учените са установили до днес.

Жените имали собствен език?

Женски фигурки отпреди 7000 години

Мъжете и жените в Шумер не били равни. Дори богатите семейства, които пращали децата си да учат, изучвали само момчетата си, а момичетата оставали да помагат вкъщи. Така жените започнали да разговарят на собствен език помежду си, наричан "емзал". Мъжете говорели на официалния - "емегир".

Шумерите плащали налози още преди появата на парите

Налозите били в продукти  

Още

Това ли е гробът на Нефертити?

Това ли е гробът на Нефертити?

Шумерите плащали данъци на управниците си, още преди в Месопотамия да се появят първите пари - монети и сребърни сикли. Вместо пари, давали процент от произведената стока - предимно земеделски продукти, или месо. Тук има една доста любопитна особеност - богатите хора плащали много по-голям налог от бедните - и то не само заради процента върху по-голямото количество стока, а и отгоре. За налог се считали и участията в различни обществени работи.

Всеки месец, например, мъжете - глави на домакинства, били длъжни да работят в някоя ферма, да копаят напоителни канали, или да воюват - все задължения, свързани с общото благо. От такава повинност можели да се откупят само много богати хора, и то по изключение - заради болест, или друга основателна причина.

Животът се въртял около... бирата

Таблица с рецептата за приготвяне на бира

Още

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Има теория, че цивилизацията е тръгнала от... бирата! Тя била важна част от живота в Шумер. Само че съвсем не приличала на съвременното пиво. По консистенция наподобявала повече каша, с голяма утайка на дъното, голям слой пяна на върха и с плаващи на повърхността зърна. Ще се учудите, че това "нещо" се е считало дори за... питателна закуска. Често се случвало и да плащат на мъжете за свършена работа с бира.

Шумерите използвали опиум

Шумерите са живели през 5000 г. пр. н. е.

Бирата не била единственото средство за "отпускане". Шумерите използвали опиум, който приготвяли от маковото семе. Сведения за това има още от 3000 г. пр. н. е. Опиумът бил наричан "растението на радостта". Всъщност, не става дума за наркомания, защото шумерите познавали качествата на опиума като болкоуспокояващо и го използвали в медицината.

Управителят сменял жена си ежегодно

Ето как изглеждал документът за встъпване в брак на владетеля

Още

Земни "портали" към други измерения

Земни "портали" към други измерения

Всяка година управителят се женел за нова жена. Той трябвало да избира между жриците - така наричали избраните девствени девойки. Те трябвало да имат съвършено тяло, "подготвено за любов". Управителят и избраната от него невеста, според шумерите, трябвало да "радват боговете". В деня на сватбата подготовката на невестата включвала къпане, масаж с благовонни масла и обличане в красиви одежди. Управителят и свитата му тръгвали тържествено към храма, където оставяли девойката да го чака.

В храма било пълно със свещеници и жрици, които пеели песни, възхваляващи любовта. Управителят поднасял подаръци на бъдещата си невеста и двамата се отправяли към стая с церемониално легло, където двамата тутакси се захващали за любовните си "занимания".

Тълпата отвън радостно крещяла, за да оповести на висок глас събитието. Всичко това се повтаряло всяка година, като голям всенароден празник.

Жриците не били просто "харем", а лекари и стоматолози

Изображение на шумерска жрица

Още

Тези археологически находки ще ви вцепенят от ужас

Тези археологически находки ще ви вцепенят от ужас

Жриците били считани за най-полезните хора в шумерското общество. Освен потенциални невести на управителя, те били обучавани да отдават медицинска помощ. Сред жреците-мъже пък са първите лекари в историята, много поети, книжници и други начетени хора. Шумерските градове винаги се строяли около храм. В центъра разполагали Великия зикурат, а сградите около него били предвидени именно за свещениците, жреците и жриците. Тяхното пространство представлявало 1/3-та от цялата площ на града и не било предназначено само за церемонии. Напр., болните хора идвали именно там, за да получат помощ от жриците - домовете им били нещо подобно на съвременните болници.

Грамотността се считала за богатство

Таблица с шумерска клинопис

Още

Китайските храмове на небето

Китайските храмове на небето

В Шумер търговците и фермерите били считани за "низша каста". Ако някой от тях забогатеел и искал да стане жрец, или управител, то условието било не само да е богат, но и грамотен! На училище ходели само децата на богатите. Там изучавали математика, история и "грамотност", каквото и да е означавало това.

Бедните живеели зад пределите на града

Ограждали градовете си с яки стени

Болшинството шумери били бедни и живеели във ферми зад пределите на града. Докато богатите имали глинени къщи с прозорци и лампи, бедните се задоволявали с тръстикови палатки. Спели на слама направо на земята. Целият им живот минавал в труд - предимно в земеделието, като за замогване се считало, когато някой можел да си купи още земя.

Шумерите имали силна армия

Водели завоевателни войни

Шумерите водели завоевателни войни, в които пленявали хора. Управителите превръщали пленниците в роби. Жените, взети при плен, ставали безправни наложници. Съществувала опция за откупуване на свободата, но малцина стигали до там. Интересен е фактът, че шумерите превръщали в роби и своите си, когато някой от тях не можел да си върне дълга, или извършел престъпление.

Извършвали ритуални погребения

Погребвали господарите заедно със слугите им

Още

Кой е първообразът на трите мъдри маймуни

Кой е първообразът на трите мъдри маймуни

Шумерите приемали смъртта като тайнство. Те наричали Отвъдното "земя без завръщане", и вярвали че именно на оня свят ще получат всички блага, с които съдбата не ги е дарила приживе. Мъртвите си почитали със златни украшения, храна и други подаръци, между които доста странни - да речем - любимите кучета. Правели това с мисълта, че по този начин покойниците няма бъдат сами и гладни на оня свят. Управниците често били погребвани с всичките им слуги и придворни, а понякога и с цялото им семейство. Така че животът на управника бил мил на приближените му, не по-малко от собствения им живот.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция