Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е първообразът на трите мъдри маймуни

НАСЛЕДСТВО

Кой е първообразът на трите мъдри маймуни

Как будистка пословица се превръща в лого на мафията

Композицията в светилището Тошо-гу (Снимка: Shutterstock)

Всички знаем фразата "Нищо не виждам, нищо не чувам, нищо няма да кажа", която в осъвременения си вариант - "Не знам, не чух, не видях" се превръща в лого на мафията.

Малцина обаче знаят, откъде тръгва историята на трите маймуни, символизиращи мъдростта на мълчанието. Всъщност, "маймунската" композиция е японска, а мъдростта - будистка.

Оригиналът на композицията от трите маймуни се намира в японския град Нико и стои над вратата на храма-светилище Тошо-гу от 17-и век. Авторът на произведението е скулпторът Хидари Дзингоро.

Творбата на Хидари Дзингоро

Дърворезбата е своеобразна илюстрация на будистка пословица, която синтезира житейската мъдрост, че да не знаеш онова, което е опасно, е полезно за оцеляването. Паното е само малка част от серията от осем панела в светилището, посветени на тази мъдрост.

Светилището Тошо-гу (Снимка: Shutterstock)

Всъщност, смисълът на пословицата е разработен във философията на китайския философ Конфуций, в неговия сборник с мъдрости "Лун юй".

Оригиналът на будистката пословица е "Не гледай това, което противоречи на благопристойността; не говори това, което противоречи на благопристойността; не прави това, което противоречи на благопристойността". Вероятно, след като е пренесена от Китай в Япония, получава и кратката си перифраза "Не виждам, не чувам, не говоря", и векове по-късно, получава другите си - пропаганден и "мафиотски" варианти, с които става популярна в Америка и Европа.

Афиш в Манхатън по време на Втората световна война, по повод Манхатънския проект

Трите маймунки от скулптурата са женски макаки и имат имена - от ляво на дясно: Кикадзару, Ивадзару и Мидзару. Фактически, ако извадим от тези имена "дзару", което от японски означава "маймуна", ще се получат имената Кика, Ива и Ми.

Старинни фигурки на маймуните

Цялата композиция на японски се нарича "Самбики-Сару", което в превод ще рече "Три мистични маймуни". В Япония има сувенирни статуйки-ерзаци на тази композиция, в които е добавена още една маймуна. Тя представя принципа "Не върши зло" и се казва Сидзару.

Според историците, символът с трите мъдри маймуни е приблизително на 5 века. Символиката най-вероятно е стигнала до будистките монаси, пренесена чрез древна индуистка традиция. Оказва се, че светът винаги е бил глобален. Дори когато разстоянията са били толкова "по-големи", заради липсата на бързи превозни средства. Така или иначе, трите маймунки стават по-популярни не в Китай, откъдето идват, а в Япония, където се намира и най-старият паметник на маймуна, построен през 1559 година.

Най-старият паметник на маймуна в Япония

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм