Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Земни "портали" към други измерения

ТАЙНИ И ЗАГАДКИ

Земни "портали" към други измерения

Съществуват ли и къде се намират?

"Вратата на Слънцето", Тиауанако в Боливия (Снимка: Shutterstock)

В много древни култури има свидетелства, които говорят за вярата на човечеството в съществуването на точно определени места по нашата земя, които отвеждат към други светове и измерения. Дали това са само митове и легенди? В последно време зачестиха публикациите по доклади на ФБР и НАСА, в които открито се излага предположението, че т.нар. "портали" са "скрити" в магнитното поле на Земята.

Вратата на Боговете, Перу

"Вратата на Боговете"

Още

Домът на целомъдрените любовници, съхранен под пепелта на Везувий, отново отваря в Помпей

Домът на целомъдрените любовници, съхранен под пепелта на Везувий, отново отваря в Помпей

През 1996 г. един изследовател, на име Хосе Луис Делгадо Мамани, изучава областта около планината Хай Марк в Перу. Той научава от местните племена, че "Вратата на Боговете" е проход към земята на божествата им. Дали под влиянието на разказите на местните хора, но Мамани твърди, че една нощ сънувал път от розов мрамор, който го отвел до малка врата, която се отворила пред очите му. "Блестяща сива светлина проправи призрачен тунел пред погледа ми", разказва изследователят. "Вратата на Боговете" всъщност са две врати, оформящи буквата "Т". Размерите на голямата врата е 7 на 7 метра, а на малката - 1 метър по височина. Според легендите голямата врата е за боговете, а малката - за хората.

През 16 век испански изследователи на практика разграбват голяма част от богатствата на инките. Според легенда, предавана от уста на уста, един жрец, на име Амару Мару избягал от храма си с ценен златен диск, който местните наричат "Ключът на Боговете към седемте лъча". Чрез него жрецът намерил вратата към боговете, която била охранявана от свещеници-шамани. Показал им диска, и след ритуал, те го пуснали да влезе вътре през тунела. Това описание в голяма степен съвпада с разказа на изследователя Мамани за съня му. Трудно е да се каже, къде е границата между легендата и действителността, но "Вратите на Боговете" са материален артефакт.

Абу Гураб, Египет

Абу Гураб

Храмът Абу-Гураб, който се намира недалеч от пирамидата на Абусир, се счита за един от най-древните постройки на планетата. В основата му лежи кристална платформа, за която казват, че "вибрирала в унисон с вибрациите на Земята". Според легендите тя можела да открие на избрани човеци "звездната врата", т.е. пътя към свещените енергии /боговете/. Подобна легенда имат хората от племето чероки, считано за коренно население на Америка. Според езотерици чероките всъщност примитивно описват "безформени мислещи същества, които идват на Земята по звукова вълна". Към този "превод" има и едно предположение - че въпросните същества идват на Земята от звездната система Плеяд.

Древната каменна конструкция в езерото Мичиган, САЩ

"Мичиганският триъгълник"

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

През 2007 г., при издирването на катастрофирал кораб в езерото, на дълбочина 12 метра учените откриват каменна постройка, чиято възраст е определена на... 9000 години! Възрастта й е еквивалентна на Стоунхендж. Откритието е направено от професора по подводна археология от Северозападния университет на Мичиган - Марк Холи и негов колега. На един от камъните на подводната находка има изображение на мастодонт - вид, изчезнал преди 10 000 години.

Разположението на артефакта е засекретено по силата на договор с местните индиански племена, които не искат посетители по тези места. Много учени се отнасят скептично към датировката на археологическата находка и не вярват, че тя е "портал" към други измерения. Факт е обаче, че мястото съвпада с т.нар. "Мичигански триъгълник", кръстен така заради изчезването на плавателни съдове и хора на същите координати.

Стоунхендж, Англия

Стоунхендж

Още

Защо египетските статуи са без носове?

Защо египетските статуи са без носове?

Една от най-известните каменни структури на планетата, която също е обсъждана като "портал". Някои историци, обаче смятат, че Стоунхендж е бил построен преди около 5000 години с камъни от рудник, намиращ се на 386 км от мястото. Според геолога Брайан Джон не съществуват никакви доказателства за такова твърдение - нямало останки от подобна кариера. По-скоро това са останки от древен град, смята той. През август 1971 г. при Стоунхендж изчезва група хипита. Медиите разпалват интереса към старината, като пишат, че може да има връзка между изчезването на хипитата и легендите за "портал" към други измерения. Появяват се сведения на очевидци как към 2 през въпросната нощ, в която изчезват хората, в небето се появили мълнии и по-късно се разразила силна буря. Полицай и местен фермер разказват, че видяли "сива светлина", излъчвана от камъните, а после чули виковете на хипитата. Когато на сутринта отишли на мястото, открили само палатките им?..

Древношумерските звездни врати на река Ефрат, Ирак

Шумерският бог Нинурта

Върху древношумерски печат е изобразен бог, който стои на вратата на целия свят. И върху други шумерски печати има подобни изображения - на бог Нинурта, който стои пред т.нар. "звездни врати". Според учени, в шумерската култура тези "портали" към отвъдни светове са се намирали в река Ефрат и са били "погребани" под руините на древен град.

"Вратата на Слънцето", Боливия

"Вратата на Слънцето"

Още

Китайските храмове на небето

Китайските храмове на небето

Град Тиауанако се счита за един от най-важните места в Америка, доколкото според коренното население там е живял богът на Слънцето - Виракоча, и именно там бил създал човешката раса. Според учени "вратата" на Виракоча е на 14 000 години. Любопитни са изображенията на човешки същества с правоъгълни каски?.. Дали пък това не е намек за съществуването на астронавти в древността?! Когато откриват "вратата", през 1800 г., тя не била изправена, а в хоризонтално положение. Този факт също буди много любопитство - кое е правилното положение, в което трябва да стои "вратата", за да отговаря на ролята си на "портал" към други измерения?

Звездните врати Ранмасу Уян, Шри Ланка

Ранмасу Уян

Още

"Преоткрий България" с 58 нови фотоса от удивителната ни история

"Преоткрий България" с 58 нови фотоса от удивителната ни история

В Кралския парк Ранмасу Уян, върху масивен къс от каменна стена се виждат изображенията на звездна карта и небе. Според учени, символите са някакъв код на древните, който те са считали за ключ към други измерения. Името на звездната диаграма "Sakwala Chakraya", се превежда като "Затвореният кръг на Вселената". Аналогична на нея е звездната карта в Абу Гураб в Египет, както и други древни паметници в южноамериканските Анди.

Абидос, Египет

"Порталът" Абидос

Още

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

Учени спорят истина ли е Христовото Възкресение

Един от древните градове в Египет - Абидос, е обект на много изследвания. В храма на Сет I са намерени йероглифи с изображения на летателни апарати, подобни на вертолети, а също и такива, наподобяващи летящи чинии. Любопитна е историята на една жена - Дороти Иди, живяла през миналия век, която твърдяла, че е преродената египетска селянка Бентрешит - тайна любовница на фараона Сет. Дороти смаяла египтолозите с перфектните си познания на древноегипетски текстове. Освен това посочила на археолозите къде да копаят, за да открият останките на древен град, и се оказала съвсем точна. Жената говорела за скрити камери, за "градините на мъртвите" и прочее, което буквално изумило учените.

През 2003 г. един инженер по аерокосмическа отбранителна промишленост на Щатите - Майкъл Шрат открито съобщава в едно интервю, че Абидос е "природна звездна врата за междузвездно пътешествие"?

Гьобекли Тепе, Турция

Гьобекли Тепе

В древния каменен храм Гьобекли Тепе има няколко големи стълба, под формата на буквата "Т", върху които се виждат изображения на животни, подобни на лъвове и овце. Два такива стълба оформят нещо като арка, за която се счита, че е "портал", наподобяващ "Вратата на Боговете" в Хай Марк, Перу. Според учените, Т-образният комплекс в Гьобекли Тепе, е на около 12 000 години.

Седонските "Врати на Боговете", САЩ

"Вратите на Боговете" в Седон

Седон е малък град в Аризона, който индианските племена наричат Наванда и го считат за свещен. Червени скали обкръжават градчето и според местните, и това било знак, че то е "особено" място. През 1950 г. златотърсачи изчезват в планината. Спасява се само един от тях, който разказвал как небето изведнъж станало "ярко сиво" и отворило нещо като тунел. Той се изплашил и понеже бил на кон, успял да избяга обратно към селището.

Очевидно между разказите на очевидци и легендите има много общи неща. Така че е трудно да се направи рязка граница между вярванията от древността и съвременната наука. Може би още не е дошло времето, да разгадаем Тайната, свързана с човешкото съществуване на планетата Земя?..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Mузеят Лувър планира да експонира по-добре "Мона Лиза"

Възможно е прочутата картина да бъде преместена и бъде изложена в отделна зала

Италиански учени твърдят, че са установили точното място на гроба на Платон в Атина

Според проучването, водено от изследователя Грациано Ранокия, Платон е погребан на терена на Академията в Атина, която носи името му, в градина недалеч от "Храма на музите"

В Казанлък отбелязват 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница

Общата концепция между архитектура и стенописи, уникалният стил и майсторството на художника, както и постигнатите художествено, естетическо и емоционално въздействие върху наблюдаващия, превръщат казанлъшката Тракийска гробница в един от шедьоврите на тракийското изкуство и на световното антично културно наследство

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

Красиво изрисувана гробница ни пренася във всекидневието на древните египтяни преди 4300 години

Изследванията показват, че мастабата в некропола Дахшур датира от края на Петата или началото на Шестата династия от Старото царство

85 древни обекта са открити по протежението на Великия китайски канал

Между тях са останки от древни градове, села, жилищни постройки, гробници, занаятчийство и следи от воден транспорт