Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изобретения, неразгадани и до днес

ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

Изобретения, неразгадани и до днес

Не знаем "формулата" на много човешки достижения

Каква е тайната на Антонио Страдивари?

Ние, хората от XXI век, сме склонни да изпитваме някакво превъзходство спрямо предишните поколения човеци, живели преди нас, защото сме съвременници на т.нар. високи технологии.

Безспорно, човечеството е постигнало голям научен напредък до настоящия момент, но въпреки успехите трябва да признаем, че все още не сме разгадали много тайни и достижения на миналото.

Ето малка част от тях:

Цигулката "Страдивари"

Още

Марк Твен пропилява над 7,5 млн. долара за неразумни инвестиции

Марк Твен пропилява над 7,5 млн. долара за неразумни инвестиции

Цигулката, кръстена на легендарния си създател - Антонио Страдивари, има уникално звучене. В света има не повече от 700 такива цигулки. Изминали са повече от 3 века след смъртта на техния майстор, а "гласът" е все така звучен и "млад". На какво се дължи тайната? - Има няколко версии по този въпрос.

Според някои, Страдивари удължил корпуса на инструмента, а отвътре направил едни специални "гънки", които да усъвършенстват звученето.

Други смятат, че тайната е в материала, от който са направени цигулките - клен и ела. Трети гадаят дали причината не е в импрегнирането - Страдивари използвал за него морска вода и смеси от особени смоли. Възможно ли е именно в това да се състои тайната? - Едва ли, защото лакираните със съвременни лакове цигулки "Страдивари", ни най-малко не губят качествата на звука си. Едно трябва да признаем: днес никой не може да "повтори" творението на великия майстор на цигулки. 

Цигулка "Страдивари"

Гъвкавото стъкло

Още

Тъжната история на гения Драйс - човекът, изобретил велосипеда

Тъжната история на гения Драйс - човекът, изобретил велосипеда

Според една римска легенда, някога съществувало вещество, което наричали "течно", или "гъвкаво" стъкло. Плиний Младши е оставил доказателство за майсторството на стъклари, които работели с него?

Документиран е един случай, в който император Тиберий изпуснал чаша, изработена от такова стъкло, и тя не се счупила?..Вместо да приветства майстора, Тиберий се изплашил, че новият материал може да срине стойността на златото и среброто, и според легендата, накарал да убият изобретателя на стъклото с твърдост на метал. След това, посветените в тайната на невероятната якост, "забравили" формулата му.

Древноримски стъклен съд

"Гръцкият огън"

Още

Откривателят на грамофона водил 15-годишен съдебен спор с Томас Едисън

Откривателят на грамофона водил 15-годишен съдебен спор с Томас Едисън

Така наричали горящата смес, която използвали византийците в морските сражения след VII докъм XV век. Тя била ефективно оръжие срещу корабите на противника. Сместа е изобретена от древния инженер Калиник през 673 г. В историческите хроники има описания на въздействието й. Устройството изглеждало като медна тръба, нещо като днешните сифони, от която с гръмки звуци изригвала горящата смес. Тя можела да поразява врага на разстояние от 25-30 метра.

"Гръцкият огън" не се поддавал на потушаване - горял дори на повърхността на водата. Последната битка, в която е използван, според исторически документи, е през 1453 г. След като излизат по-новите видове оръжия, престанали да използват "гръцкия огън", а рецептата за приготвлението му била забравена.

"Гръцкият огън" бил непотушим

Дамаската стомана

Още

Десет ключови изобретения, направени от жени

Десет ключови изобретения, направени от жени

Според легендата, дамаската стомана имала такава якост, че с меч, изработен от нея, можело да разрежеш "като сирене" железни доспехи. Името си получила от столицата на Сирия Дамаск, макар че там не изработвали оръжия от нея. Възможно е да просто да са ги продавали на пазара в Дамаск.

Така или иначе, дамаската стомана придобила световна слава, но през 1700 година секретът за изработката й бил изгубен. Днес в интернет може да се намерят клипове за изработване на инструменти от дамаска стомана, но дали качествата им са същите, като в древността?..

Рисунка на дамаска стомана

Още

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

Мистификация ли е "капсулата на времето" на Жул Верн?

Митрадатият

е универсална противоотрова. Препаратът бил приготвен по поръчка на понтийския цар Митрадат IV, който не веднъж избегнал смъртта с помощта му.

Днес медицината е толкова напреднала, че се преборва с различен вид отрови, но древният митрадатий съдържал 65 съставки, някои от които не са ни познати днес.

Непознатата смес съдържала 65 съставки

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

1/1

Каква е тайната на Антонио Страдивари?

Цигулка "Страдивари"

Рисунка на дамаска стомана

Древноримски стъклен съд

"Гръцкият огън" бил непотушим

Непознатата смес съдържала 65 съставки

Календар

Препоръчваме ви

Избраха най-неуместната дума на 2019 г. в Германия

Титлата се присъжда годишно от 1991 г. като целта на инициативата е да се привлече внимание към неподходящата употреба на езика чрез примери с думи

Симитлия - древната земя на кукерите в Симитли

Стотици кукери от цялата страна дадоха начало на фестивала. Като в приказка, един след друг, излизаха нежни моми и снажни ергени, следвани от старите, а по петите им - страшилища

Първата рисунка на Венеция е дело на италиански пилигрим

Скицата предшества всички други известни рисунки на града с изключение на картите

"Парижки музеи" предлагат безплатен цифров достъп до 100 000 произведения

Инициативата осигурява свободен достъп до творби и данни и неколкократното им използване без технически, юридически и финансови ограничения с търговска или нетърговска цел

Риека и Голуей поемат щафетата от Пловдив и Матера през 2020

Забележителна архитектура, неповторима атмосфера и чар – хърватският град Риека и ирландският Голуей са новите културни столици на Европа през 2020

С повече от 40 събития през 2020 година "Двореца" в Балчик очаква ценителите на изкуствата

"Четирите галерийни зали на "Двореца" ще отворят врати за поредица и от изложби, чието начало ще бъде поставено още през януари с живописната "Дворцова мистика"