Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Историите на три мистични камъка

МИТОВЕ И ИСТОРИЯ

Историите на три мистични камъка

Как легендите се преплитат с любопитни исторически факти

Камъкът Лиа Файл на хълма Тара

Според легендите, камъните имат душа?... Вероятно затова хората от древни времена насам, вярват в силата им - в тяхната способност да бъдат вечни духовни символи - устойчиви на превратностите на времето.

Още

Изумрудът - камъкът на Клеопатра

Изумрудът - камъкът на Клеопатра

Камъкът на Съдбата, наричан още Скунския камък, е известен като мястото за коронация на шотландските управници. Ето защо според мнозина той е също така и Камъкът на раздора между Шотландия и Англия.

Сведенията за това как се е появил този камък са оставени главно в ръцете на митологията и "гарнирани" с реални исторически факти. Според една от легендите, този камък бил използван от Иаков като възглавница, докато мечтаел да се възнесе на Небето. Според същата легенда, на същия камък бил положен ковчегът му.

Камъкът на съдбата

Още

Тези археологически находки ще ви вцепенят от ужас

Тези археологически находки ще ви вцепенят от ужас

Оттам насетне има думата историята. Камъкът е бил пренесен във Великобритания чрез Ирландия през 840 г. - от Скун в Пертшир, като символ на обединението между пиктите и скотите /б.а. Пиктите са местни предкелтски племена, колонизирани от скотите/.

През 1292 г. на камъка бил коронован Джон I Балиол.

Той е крал на Шотландия от 1292 г. до 1296 г. Признава суверенитета на Англия, което става причина за тривековната борба за независимост на Шотландия.

Джон I Балиол е последният крал на Шотландия, удостоен с коронация на Камъка на съдбата.

Джон I Балиол

Още

Исторически митове, с които са ни промивали мозъците години наред

Исторически митове, с които са ни промивали мозъците години наред

През 1926 г. Едуард I премества ирландската реликва в Уестминстърското абатство, където Камъкът преседява в продължение на столетия.

Върнат е обратно в Шотландия през 1996 г. Оттогава насам пък много шотландци се измъчват от съмненията, че Камъкът е бил подменен с ерзац?

Подобно на Камъка на съдбата, камъкът Лиа Файл е служел за място за коронацията на кралете на Ирландия. Този камък стои гордо изправен върху хълма Тара в продължение на 5 000 години. Камъкът е висок метър и половина и в този си "ръст" няколко пъти е бил преместван в различни точки на хълма. В сегашното си местоположение е от 1824 г.

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Според легендата, Лиа Файл е един от четирите дара на богинята Дану /б.а. богинята-майка на ирландските племена/, за смъртните земни жители на Ирландия. Другите три подаръка били меч, копие и котел.

Както е известно, Йерусалим е пресечна точка на три религии и своеобразен център на този свещен град е т.нар. Крайъгълен камък. Според мюсюлманите той е мястото, където възкръснал Мохамед и под него се намирала бездънната яма, в която отиват за Божия съд душите на покойниците.

Крайъгълният камък е считан за центъра на Йерусалим

Според евреите пък, Крайъгълният камък е мястото, от което е започнало Сътворението на света и създаването на Десетте Божи заповеди.

Независимо от различията в трактовките, Крайъгълният камък е считан за свещен от всички вярващи.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Виртуална изложба на уникална праисторическа подводна пещера отваря врати в Марсилия

Посетителите ще могат да видят "Коске Медитеране", копие на пещерата, която е на 30 хиляди години

Вълчитрънското златно съкровище гостува в Националния исторически музей

То е с общо тегло 12.4 килограма и се състои от тринадесет предмета - седем капака, голям съд (кантарос), четири чаши и трисъставен съд

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

Златната маска от Съчуан - едно най-значимите открития на китайските археолози за 2021 г.

Маската е част от откритите 500 предмета в комплекса Сансиндуей, признат за една от най-великите археологически находки през 20-и век

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири