Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Азиатски религиозни храмове, които всяват ужас

РЕЛИГИИТЕ

Азиатски религиозни храмове, които всяват ужас

Змии, кукли и "живи" статуи населяват древните им здания

Танах Лот в Индонезия

За Азия върви легендата, че тя е "континентът на Буда и на чая". Вероятно има нещо вярно в това, защото азиатският чай, по мнението на мнозина познавачи, има ненадминати вкусови качества, а храмовете в Азия са толкова многообразни, че нито един друг континент дори не би дръзнал да му съперничи.

Сред множеството храмове има такива, които будят ужас у пътешествениците. Вижте защо:

Храмът Дунъюе в Китай

Храмът Дунъюе е бил построен през 1319 г., и в момента е един от най-големите даоистки храмове в Пекин. Понастоящем, от 1999 г. насам, в него се намира Пекинският фолклорен музей, в който се провеждат много фестивали и церемонии. В някои от тях туристите могат да видят какво очаква грешниците на оня свят.

Още

Китайските храмове на небето

Китайските храмове на небето

В централния двор на храма има два огромни павилиона, построени някога като мемориални, в памет на императорите от династията Цин, които са разгънати на огромна площ и се състоят от 72 стаи, всяка от които символизира един от кръговете на ада.

Ако ви е страх от прилепи, не ходете в храма Гоа Лавах на остров Бали. Там има десетки хиляди "летящи мишки". Всъщност, самото име - Гоа Лавах, означава "пещера на летящите мишки". Това е индуистки храм, построен през 11-и век. Една от причините прилепите толкова много да харесват тази "пещера", е че от столетия богомолците постоянно принасят там жертвоприношения с.... плодове.

Още

Най-странните храмове в света

Най-странните храмове в света

Така пещерата никога не остава без храна за прилепите. Някогашните свещеници в храма изобщо не се притеснявали от съжителството си с тях - дори считали, че полетът на прилепите им помага при медитацията Според легендите, освен от прилепи, храмът бил обитаван и от индуисткия дракон Васуки - спътникът на бог Шива.

Храмът Ват Пхумин в Тайланд

Ват Пхумин е будистки храм в Тайланд. Пред всеки от четирите входа на храма, стои каменна статуя на Буда. Във вътрешността стените са покрити от фрески, изобразяващи живота в миналите времена. В центъра на храма са разположени диорами, показващи какво се случва с онези, които се отклоняват от правия Път на Буда.

Още

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Някои по-ранни будистки текстове описват ада като една от шестте сфери на съществуването, в която отиват душите за пречистване, и в очакване на своето ново прераждане. Картините изобразяват реалистично мъже, които се пържат във врящо олио, жени набити на кол и други ужасии.

Чайхана Хуашан в Китай

Още

На територията на Китай е имало развита цивилизация, по-древна от Рим?

На територията на Китай е имало развита цивилизация, по-древна от Рим?

Хълмът Хуашан изглежда като самия ад, въпреки че планината е считана за свещена - в нея растат над 474 вида лечебни растения. Хуашан е изпъстрен от десетки храмове.

Местните хора вярват, че на това място някога са слезли боговете, за да донесат на земята чудесата си. Ето защо мястото е посещавано от много императори, които искат да се поклонят на боговете и да им донесат дарове.

Опасният път към храма

Още

Цветните планини на Китай - уникално кътче от рая

Цветните планини на Китай - уникално кътче от рая

Пътят към върха е повече от опасен и досега е взел не един и два човешки живота. Стълби водят към пътека от полуразрушени дъски над отвесна скала, която не е обезопасена от каквито и да е ограждения. Счита се, че пътеката не подлежи на ремонт, защото е нещо като тест за праведниците.

На някои места пътят дори се прекъсва, и на дръзналите да вървят по него, им се налага да се пробват като алпинисти, с помощта на прътове и въжета. Късметлиите, които достигнат върха, могат да пият по чашка истински китайски чай в древен манастир, от чиято височина по-добре изобщо да не поглеждат надолу!...

Реплика на статуята на Буда от храма Деекондзи

Храмът Деенкодзи в Нагано е вече на 14 века. Основан е през 644 г. Тогава будизмът още не е толкова популярна религия в Япония. Нещо повече - не е одобрявана от властите на страната. На десетата година от построяването на храма, в него била поставена статуя на Буда, изработена в Индия. Статуята била пренесена тайно и първоначално я криели в олтара.

Още

Уникален мост в Китай се "движи" по течението на река

Уникален мост в Китай се "движи" по течението на река

През 13-и век изработват нейно копие, което почнали да изнасят пред богомолците един път на всеки 7 години. Счита се, че оригиналът е бил видян за последно през 1720 г., след което изчезнал?...Според някои писмени източници, изчезналата статуя била "топла" като жив човек и съприкосновението с нея всявало ужас и страх.

Вървят слуховете, че "живата" статуя все още е в подземията на манастира, скрита в специално прокопан от монасите тунел, който бил нарочно държан непросветно тъмен, като символизиращ пътя на душите след смъртта, към прераждането.

Змейовото гнездо в Мьянма

Будисткият храм в Палейк не бива да бъде посещаван от хора със слабо сърце. Говори се, че той е леговище на змии. Официалното название на храма е Yadana Labamuni Hsu-taungpye Paya, или иначе казано - Змейово гнездо. Никой не знае точно кога е бил построен този храм. Датировката му е доста разтеглива - между 11-и и 15-и век.

За пръв път са открити истински змии в него през 70-те годни на миналия век. Три питона го превърнали в свой дом. Единият от тях бил доста голям - около 5 метра дълъг и дебел колкото човешко бедро. Според легендите, именно този питон бил свещен - смята се, че е реинкарнация на един от настоятелите на храма.

Свещена статуя в планината Осореяма, Япония

Още

В Япония има място, на което можете да поплувате в облаците

В Япония има място, на което можете да поплувате в облаците

Едно от най-свещените места в Япония е планината Осореяма. Казват, че тя била една от "вратите на ада". И нищо чудно - храмът е построен върху вулкан. Въздухът наоколо мирише на сяра, а от земята постоянно изригват гейзери с гореща вода и пара.

Околните езера имат странен белезникав цвят - несъмнено, заради сярата. Самият храм е обкръжен от река и осем планини. Статуи около комплекса изобразяват Дзидзо - духа-покровител на децата от зло.

Още

Митове и легенди за проклятие обезлюдяват красив италиански остров

Митове и легенди за проклятие обезлюдяват красив италиански остров

Танах Лот, Индонезия е едно от най-красивите места, но според легендите, храмът, кацнал на това живописно място, също се обитава от змии. Смъртоносно отровни влечуги живеят в скалите на острова.

Според богомолците те били пазители на храма. Танах Лох се крепи буквално на магия, и отстрани изглежда така, сякаш всеки момент ще рухне в океана...

Храмът Преа Вихеар в Камбоджа

Още

В Япония пуснаха супер луксозен влак за 34 пътници, който отвежда в приказките

В Япония пуснаха супер луксозен влак за 34 пътници, който отвежда в приказките

Храмът Преа Вихеар в Камбоджа е построен през 11-и век, и е ярък образец на т.нар. кхмерска архитектура. Проблемът с опазването на старината се състои в това, че се намира на границата с Тайланд, и всяка от държавите счита, че другата трябва да се погрижи за него.

Заради постоянните военни конфликти в района, около този храм постоянно свистят куршуми, и посещението му от туристи е опасно.

Храмът на Ависим Дзиндзя в Япония

Куклите играят огромна роля в японската култура. Те се използват и в ритуалите и церемониите за изчистване на душите, както и в молитвите. Някои кукли се считат за свещени. Храмът на Ависим Джиндзя привлича много жени, които отиват в него, за да се помолят за здравето на децата си. Според поверието, там трябва да бъдат оставяни старите кукли на децата. В Япония съществува поверие, че ако куклата не се остави на свещено място, а просто бъде изхвърлена, тя ще се върне във вид на привидение, което ще преследва цялото семейство?...

Ето защо този храм буквално е препълнен с хиляди кукли. Казват, че да гледаш в очите им, е повече от ужасно изживяване. Всяка година в храма се провежда фестивал, на който някои кукли се поставят в лодки и биват пускани в океана. Така храмът ритуално се "прочиства" от част от безбройните екземпляри, с които е задръстен.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Историите на три мистични камъка

Историите на три мистични камъка

Още

Древният Самарканд и проклятието на Тамерлан

Древният Самарканд и проклятието на Тамерлан

Още

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Още

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Часовник на последния китайски император бе продаден на търг за рекордните $ 5,1 милиона

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник "Патек Филип", принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И

Откриха гробницата на управител на храма на Амон в некропола Сакара край Кайро

Тя датира от началото на Деветнадесетата династия на Древен Египет, която обхваща периода от 1292 пр.н.е. - 1186 пр.н.е.

Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

То е адресирано до френския актьор и драматург Франсоа-Жозеф Рение (1807-1885) по повод информация за източници, описващи обстоятелствата около смъртта на Молиер

Какво е било значението на Лунната богиня на народа мексика?

Изложбата "Койолшаукуи: Звездата, богинята, откритието" показва повече от 150 археологически обекта, посветени на митологията, символиката и научните изследвания около това божество

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"