Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Азиатски религиозни храмове, които всяват ужас

РЕЛИГИИТЕ

Азиатски религиозни храмове, които всяват ужас

Змии, кукли и "живи" статуи населяват древните им здания

Танах Лот в Индонезия

За Азия върви легендата, че тя е "континентът на Буда и на чая". Вероятно има нещо вярно в това, защото азиатският чай, по мнението на мнозина познавачи, има ненадминати вкусови качества, а храмовете в Азия са толкова многообразни, че нито един друг континент дори не би дръзнал да му съперничи.

Сред множеството храмове има такива, които будят ужас у пътешествениците. Вижте защо:

Храмът Дунъюе в Китай

Храмът Дунъюе е бил построен през 1319 г., и в момента е един от най-големите даоистки храмове в Пекин. Понастоящем, от 1999 г. насам, в него се намира Пекинският фолклорен музей, в който се провеждат много фестивали и церемонии. В някои от тях туристите могат да видят какво очаква грешниците на оня свят.

Още

Китайските храмове на небето

Китайските храмове на небето

В централния двор на храма има два огромни павилиона, построени някога като мемориални, в памет на императорите от династията Цин, които са разгънати на огромна площ и се състоят от 72 стаи, всяка от които символизира един от кръговете на ада.

Ако ви е страх от прилепи, не ходете в храма Гоа Лавах на остров Бали. Там има десетки хиляди "летящи мишки". Всъщност, самото име - Гоа Лавах, означава "пещера на летящите мишки". Това е индуистки храм, построен през 11-и век. Една от причините прилепите толкова много да харесват тази "пещера", е че от столетия богомолците постоянно принасят там жертвоприношения с.... плодове.

Още

Най-странните храмове в света

Най-странните храмове в света

Така пещерата никога не остава без храна за прилепите. Някогашните свещеници в храма изобщо не се притеснявали от съжителството си с тях - дори считали, че полетът на прилепите им помага при медитацията Според легендите, освен от прилепи, храмът бил обитаван и от индуисткия дракон Васуки - спътникът на бог Шива.

Храмът Ват Пхумин в Тайланд

Ват Пхумин е будистки храм в Тайланд. Пред всеки от четирите входа на храма, стои каменна статуя на Буда. Във вътрешността стените са покрити от фрески, изобразяващи живота в миналите времена. В центъра на храма са разположени диорами, показващи какво се случва с онези, които се отклоняват от правия Път на Буда.

Още

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Някои по-ранни будистки текстове описват ада като една от шестте сфери на съществуването, в която отиват душите за пречистване, и в очакване на своето ново прераждане. Картините изобразяват реалистично мъже, които се пържат във врящо олио, жени набити на кол и други ужасии.

Чайхана Хуашан в Китай

Още

На територията на Китай е имало развита цивилизация, по-древна от Рим?

На територията на Китай е имало развита цивилизация, по-древна от Рим?

Хълмът Хуашан изглежда като самия ад, въпреки че планината е считана за свещена - в нея растат над 474 вида лечебни растения. Хуашан е изпъстрен от десетки храмове.

Местните хора вярват, че на това място някога са слезли боговете, за да донесат на земята чудесата си. Ето защо мястото е посещавано от много императори, които искат да се поклонят на боговете и да им донесат дарове.

Опасният път към храма

Още

Цветните планини на Китай - уникално кътче от рая

Цветните планини на Китай - уникално кътче от рая

Пътят към върха е повече от опасен и досега е взел не един и два човешки живота. Стълби водят към пътека от полуразрушени дъски над отвесна скала, която не е обезопасена от каквито и да е ограждения. Счита се, че пътеката не подлежи на ремонт, защото е нещо като тест за праведниците.

На някои места пътят дори се прекъсва, и на дръзналите да вървят по него, им се налага да се пробват като алпинисти, с помощта на прътове и въжета. Късметлиите, които достигнат върха, могат да пият по чашка истински китайски чай в древен манастир, от чиято височина по-добре изобщо да не поглеждат надолу!...

Реплика на статуята на Буда от храма Деекондзи

Храмът Деенкодзи в Нагано е вече на 14 века. Основан е през 644 г. Тогава будизмът още не е толкова популярна религия в Япония. Нещо повече - не е одобрявана от властите на страната. На десетата година от построяването на храма, в него била поставена статуя на Буда, изработена в Индия. Статуята била пренесена тайно и първоначално я криели в олтара.

Още

Уникален мост в Китай се "движи" по течението на река

Уникален мост в Китай се "движи" по течението на река

През 13-и век изработват нейно копие, което почнали да изнасят пред богомолците един път на всеки 7 години. Счита се, че оригиналът е бил видян за последно през 1720 г., след което изчезнал?...Според някои писмени източници, изчезналата статуя била "топла" като жив човек и съприкосновението с нея всявало ужас и страх.

Вървят слуховете, че "живата" статуя все още е в подземията на манастира, скрита в специално прокопан от монасите тунел, който бил нарочно държан непросветно тъмен, като символизиращ пътя на душите след смъртта, към прераждането.

Змейовото гнездо в Мьянма

Будисткият храм в Палейк не бива да бъде посещаван от хора със слабо сърце. Говори се, че той е леговище на змии. Официалното название на храма е Yadana Labamuni Hsu-taungpye Paya, или иначе казано - Змейово гнездо. Никой не знае точно кога е бил построен този храм. Датировката му е доста разтеглива - между 11-и и 15-и век.

За пръв път са открити истински змии в него през 70-те годни на миналия век. Три питона го превърнали в свой дом. Единият от тях бил доста голям - около 5 метра дълъг и дебел колкото човешко бедро. Според легендите, именно този питон бил свещен - смята се, че е реинкарнация на един от настоятелите на храма.

Свещена статуя в планината Осореяма, Япония

Още

В Япония има място, на което можете да поплувате в облаците

В Япония има място, на което можете да поплувате в облаците

Едно от най-свещените места в Япония е планината Осореяма. Казват, че тя била една от "вратите на ада". И нищо чудно - храмът е построен върху вулкан. Въздухът наоколо мирише на сяра, а от земята постоянно изригват гейзери с гореща вода и пара.

Околните езера имат странен белезникав цвят - несъмнено, заради сярата. Самият храм е обкръжен от река и осем планини. Статуи около комплекса изобразяват Дзидзо - духа-покровител на децата от зло.

Още

Митове и легенди за проклятие обезлюдяват красив италиански остров

Митове и легенди за проклятие обезлюдяват красив италиански остров

Танах Лот, Индонезия е едно от най-красивите места, но според легендите, храмът, кацнал на това живописно място, също се обитава от змии. Смъртоносно отровни влечуги живеят в скалите на острова.

Според богомолците те били пазители на храма. Танах Лох се крепи буквално на магия, и отстрани изглежда така, сякаш всеки момент ще рухне в океана...

Храмът Преа Вихеар в Камбоджа

Още

В Япония пуснаха супер луксозен влак за 34 пътници, който отвежда в приказките

В Япония пуснаха супер луксозен влак за 34 пътници, който отвежда в приказките

Храмът Преа Вихеар в Камбоджа е построен през 11-и век, и е ярък образец на т.нар. кхмерска архитектура. Проблемът с опазването на старината се състои в това, че се намира на границата с Тайланд, и всяка от държавите счита, че другата трябва да се погрижи за него.

Заради постоянните военни конфликти в района, около този храм постоянно свистят куршуми, и посещението му от туристи е опасно.

Храмът на Ависим Дзиндзя в Япония

Куклите играят огромна роля в японската култура. Те се използват и в ритуалите и церемониите за изчистване на душите, както и в молитвите. Някои кукли се считат за свещени. Храмът на Ависим Джиндзя привлича много жени, които отиват в него, за да се помолят за здравето на децата си. Според поверието, там трябва да бъдат оставяни старите кукли на децата. В Япония съществува поверие, че ако куклата не се остави на свещено място, а просто бъде изхвърлена, тя ще се върне във вид на привидение, което ще преследва цялото семейство?...

Ето защо този храм буквално е препълнен с хиляди кукли. Казват, че да гледаш в очите им, е повече от ужасно изживяване. Всяка година в храма се провежда фестивал, на който някои кукли се поставят в лодки и биват пускани в океана. Така храмът ритуално се "прочиства" от част от безбройните екземпляри, с които е задръстен.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Историите на три мистични камъка

Историите на три мистични камъка

Още

Древният Самарканд и проклятието на Тамерлан

Древният Самарканд и проклятието на Тамерлан

Още

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Още

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Най-старият град в света е потресаваща гигантска карта на звездното небе

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция