Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

7 европейски фестивала, които да посетим поне веднъж в живота

КАРНАВАЛИ

7 европейски фестивала, които да посетим поне веднъж в живота

Фестивалите са чудесен начин да отбележиш меден месец или юбилей

Карнавалът във Венеция (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Независимо дали обичате цветните преживявания или просто планирате пътуване из Европа, фестивалите са чудесен повод да изберете дестинация за екскурзия. Още по-вълнуващо е, ако имате повод за пътуването: меден месец, годишнина, рожден ден.

Посещението на известен град по време на фестивала само по себе си е уникално изживяване, което дава възможност да се озовем в центъра на събитията, вместо да гледаме за тях по телевизията или в социалните мрежи. A европейските карнавали позволяват да се слеем с многовековни традиции и да почувстваме истинска празнична атмосфера, различна от тази при всяко друго пътуване.

Съвсем не е случайно, че по време на фестивалните дни туристическият поток се увеличава, местата за отсядане рязко намаляват, а цените скачат. Затова е най-добре да планирате своето пътуване по-отрано, най-добре още от предната година или поне няколко месеца преди да гребнете куфарите.

 

И понеже има неща, които не бива да чакат, за тях има А1 Кредитна карта, която позволява още сега да резервирате фестивалните си места.

Ето и седем от най-големите фестивали в Европа, които са буквално на една ръка разстояние: 

Ла Томатина, Валенсия (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Края на август: Ла Томатина, Валенсия

Фестивалът Ла Томатина се провежда през последната сряда на август в град Буньол, автономна област Валенсия, Испания. Това със сигурност е най-големият европейски фестивал на храните: тук всичко е свързано с битката с храна, специално домати. Тонове презрели домати се озовават по улиците на града и хората се замерят с тях в продължение на час, като целият град става червен. Поради големия интерес към фестивала, туристи от цял свят се насочват всяка година към 9-хилядния град. Разбира се, невъзможно е всички желаещи да участват в боя с домати, затова и организаторите продават предварително билети. Между 20 и 40 хиляди билета се продават всяка година из цял свят. За да намерите място за преспиване в града, ще ви трябва сериозна логистика, но винаги е вариант да отседнете в прекрасната Валенсия, която е само на 38 км разстояние.

Тази година Ла Томатина се проведе на 28 август.

Октобeрфест в Мюнхен (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Октомври: Октобeрфест в Мюнхен

Какво е есента без най-мащабния народен празник в света и най-големия фестивал на бирата и вурстчетата изобщо? Провеждан вече 200 години (от 1810 досега с 24 прекъсвания, заради войни, болести, хиперинфлация), Октоберфест е запомнящо се изживяване. Еднолитрови халби бира, сервитьорки с отворени деколтета, скачане с чували - тази атмосфера трябва да се почувства.

Всяка година датите на фестивала са различни. Тази есен фестивалът започва на 21 септември и ще продължи до 6 октомври.

Карнавалът във Венеция (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Февруари: Карнавалът във Венеция

Венеция е сред най-туристическите градове в света, а по време на карнавала определено това е мястото, където трябва да се озовете. Става дума за фестивал, който има над 1000-годишна традиция, въпреки че модерната му интерпретация датира едва от 1979 година.

Всяка година по време на 20-дневния карнавал във Венеция се стичат около 3 млн. души, а партитата и съпътстващите събития са безброй. Дизайн на маски, воден парад, древни венециански традиции - планирайте добре посещението си, за да видите най-интересното от Венеция.

Карнавалът във Венеция ще се проведе между 8 и 25 февруари 2020.

Свети Патрик в Дъблин (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Март: Свети Патрик в Дъблин

Свети Патрик е патрон на Ирландия, а празнуването му е повече от национален празник. Всяка година денят се отбелязва на 17 март. Поводът е приемането на християнството в Ирландия. Няма нищо по-добро от празнуването на ирландската култура в самия Дъблин, където има специални паради и десетки партита. Един от най-популярните фестивали в Европа и официален ден на напиването с уиски - не е за пропускане.

17 март 2020 се пада във вторник.

Нюрнберг, Бавария (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Юни: Rock Im Park - Нюрнберг, Бавария

След като "се ражда" във Виена, след което "заминава" за Мюнхен, музикалният фестивал "Рок им Парк" най-после сякаш намери правилното място във втория по значимост град в Бавария - Нюрнберг. Тук той се превърна в най-посещавания рок фест в Европа. На различните издания на феста са свирили David Bowie, Eddie Van Halen, Guns'n'Roses, Metallica, Rage Against the Machine, Foo Fighters, а посетителите вече са над 150 хиляди всяка година.

През 2020-а датите на Rock Im Park са 5-7 юни.

Фестивалът в Гластънбъри (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Юни: Фестивалът в Гластънбъри, Англия

Макар и съществуващ от 70-те години, Фестивалът в Гластънбъри придобива огромна популярност чак през последните две десетилетия. Петдневното музикално шоу се провежда в близост до малкото село Пилтън, графство Самърсет в Югозападна Англия. Само през юни тази година на главната сцена участваха банди като The Killers, The Cure (с новото си шоу), Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Hozier, Sheryl Crow, Lauryn Hill, Wu-Tang Clan, The Chemical Brothers, Pet Shop Boys и много други.

През 2020-а датите на провеждането са 24 - 28 юни, а билетите ще бъдат пуснати от есента.

Сан Фермин в Памплона (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Юли: Сан Фермин в Памплона, Испания

Сан Фермин е сред най-традиционните европейски фестивали. Той се провежда в продължение на девет дни в град Памплона, Северна Испания, а сред най-отличителните му черти е надбягването с бикове, при което всяка година има ранени или жертви. Кориди, балове, надсвирвания, улични фиести, надпивания и католически процесии... Няма по-интересно място от Памплона през юли.

През 2020-а датите за основния фестивал са между 7 и 14 юли, а желаещите да бягат с бикове трябва да се запишат още отсега.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Mузеят Лувър планира да експонира по-добре "Мона Лиза"

Възможно е прочутата картина да бъде преместена и бъде изложена в отделна зала

Италиански учени твърдят, че са установили точното място на гроба на Платон в Атина

Според проучването, водено от изследователя Грациано Ранокия, Платон е погребан на терена на Академията в Атина, която носи името му, в градина недалеч от "Храма на музите"

В Казанлък отбелязват 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница

Общата концепция между архитектура и стенописи, уникалният стил и майсторството на художника, както и постигнатите художествено, естетическо и емоционално въздействие върху наблюдаващия, превръщат казанлъшката Тракийска гробница в един от шедьоврите на тракийското изкуство и на световното антично културно наследство

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

Красиво изрисувана гробница ни пренася във всекидневието на древните египтяни преди 4300 години

Изследванията показват, че мастабата в некропола Дахшур датира от края на Петата или началото на Шестата династия от Старото царство

85 древни обекта са открити по протежението на Великия китайски канал

Между тях са останки от древни градове, села, жилищни постройки, гробници, занаятчийство и следи от воден транспорт