Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

ЗНАМЕНИТОСТИ

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

Урната с праха й била открадната

Мария Калас и Аристотел Онасис (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Любовта между ненадминатата и до днес оперна прима Мария Калас и корабовладелецът-милиардер Аристотел Онасис се е превърнала в легенда, послужила за сюжет в много книги и филми. Каква е реалната история на тяхната връзка? Когато се срещат през 1959-а, Мария Калас вече е млада знаменитост, аплодирана в цял свят.

Той пък е толкова богат, че може да си позволи всичко. Общува на "ти" със световния елит и използва най-красивите му представители от женски пол за своите бизнес цели. Какво се случва с най-обсъжданата двойка на миналия век?

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Истинското име на Калас е Сесилия София Анна Мария Калогеропулос. Родена е в САЩ, в семейството на гръцки емигранти. Когато й "идва времето", се омъжва за състоятелен италиански бизнесмен - Джовани Батисто Менегини - ценител на оперното изкуство и щедър продуцент на оперни спектакли.

Мария Калас и съпругът й Джовани Менегини

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Впоследствие той става мениджър на талантливата си съпруга. Бракът им е щастлив. До появата на Аристотел Онасис.

Богатият грък вижда за пръв път Мария на бал във Венеция. Заинтригуван от нея, първо започва да посещава спектаклите й, а после я кани на яхтата си "Кристина", коментирана като легенда на разкоша. По онова време Онасис също е женен, но между него и Мария пламва толкова буйна страст, че и двамата забравят за половинките си.

Оперната дива Мария Калас и милиардерът Аристотел Онасис

Мария Калас, която по онова време е доста едра жена, наричана от някои завистници направо "дебелана", добива стимул да отслабне и буквално се стопява - с цели 30 килограма, заради любимия си.

Заради Онасис тя отслабва с цели 30 килограма

Още

Анна Нетребко: Синът ми е аутист, но вече говори на два езика

Анна Нетребко: Синът ми е аутист, но вече говори на два езика

Светската преса следи любовния роман - от началото на круиза по Средиземно море до светските приеми на сушата. Двамата са толкова влюбени, че буквално забравят за приличието и не крият чувствата си дори от своите законни съпрузи.

Калас и Онасис през 1959 г. в Лондон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Съпругът на Мария - Джовани Менегини, изпаднал в истински шок, но бил готов да й прости курортния роман, стига Мария отново да се върне при него. Не се случило нищо подобно. Напук на светските клюки, тя и Аристотел Онасис заживяват заедно.

Мария Калас в дома си в Париж

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Животът на двамата влюбени под един покрив, обаче, придобил съвсем друг облик - Аристотел станал груб и деспотичен, а Мария Калас безропотно търпяла гневните му изблици и настроения.

Нейното търпение, обратно на очакванията й, още повече дразнело Аристотел и той започнал да агресира спрямо нея до такава степен, че на всяко нейно благородство отвръщал с оскърбление.

Призната е за един от най-големите гласове на миналия век.

Още

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Мислейки, че Аристотел я ревнува от сцената, Мария се оттегля от операта и се превръща в покорна робиня на своя любовник. Загубва не само достойнството си, но и гласа си!..

1964 г. Мария Калас в "Тоска" на режисьора Франко Дзефирели на сцената на Кралската опера в Лондон "Ковънт Гардън" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Двамата живеят на приливи и отливи - ту заедно, ту разделени. Най-големият удар за Мария Калас тепърва предстои. През 1968 г. тя научава от пресата, че нейната голяма любов Онасис, за когото е пожертвала не само кариерата си, но и личното си достойнство, се е оженил за вдовицата на американския президент Кенеди - Джаки.

Сватбата на Онасис с Жаклин Кенеди

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Мария Калас изпада в ужасна депресия - затваря се в дома си и не излиза оттам. Само месец по-късно Аристотел й иска прошка, като я уверява, че бракът му е нещо като "пиарски" ход за целите на бизнеса му.

С Джаки Кенеди, обаче, шега не бива. Тя била хладна и пресметлива. Интуицията й на харесвана жена бързо схваща, че трябва да остави чувствата на заден план и да харчи колкото е възможно повече от богатството на мъжа, който не иска да й принадлежи на сто процента. Бившата мадам Кенеди буквално започва да си отмъщава на Онасис с разточителство. Джаки постоянно пътува и пазарува. Превръща се в модна икона на времето си, но сърцето й остава все така хладно към околните.

Мария Калас и Аристотел Онасис - любов и унижение

Още

Анонимен собственик плати 379 500 долара за часовник и картина на Джаки Кенеди

Анонимен собственик плати 379 500 долара за часовник и картина на Джаки Кенеди

Когато при катастрофа загива единственият син на Онасис - Александър, милиардерът изпаднал в тежка депресия и дори обявява публично, че "животът е изгубил смисъл" за него. Джаки остава все така дистанцирана към съпруга си.

И тогава Онасис отново потърсва единствената, която може да сподели с него болката му - всеопрощаващата Мария. Тя имала всички основания да не му прости, защото когато тя, чак на 43 забременяла от него, Онасис й забранил да роди детето, с думите че той вече си има наследник?!? Въпреки този горчив спомен, Мария Калас за пореден път му прощава.

Аристотел Онасис умира на 15 март 1975 г. в една парижка болница. До него е не съпругата му Джаки, а....Мария Калас. Докато Мария ридаела над трупа на любимия си, Жаклин избирала в Ню йорк траурни рокли от колекцията на Валентино.

Мария Калас надживява с две години любимия си Аристотел, които прекарва в пълна самота. Умира през 1977 г. Тялото й е кремирано и погребано в парижкото гробище "Пер Лашез". Урната с праха й била вандалски открадната. След като след време я откриват, по волята на близките й, прахът на легендарната певица бил разпръснат над Егейско море.

Един от нейните биографи сполучливо отбелязва:

"А защо в Егейско, а не в Средиземно море?! Нейният живот започва и свършва от онази разходка с яхтата "Кристина" по Средиземноморието - започва и свършва с Онасис! Дори операта - нейната първа страст и постижение, остава на заден план, някак встрани от нейната голяма и самоунищожителна любов към Онасис!..."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Джаки Кенеди: Не искам да бъда наричана Първа дама. Звучи като кон за яздене

Джаки Кенеди: Не искам да бъда наричана Първа дама. Звучи като кон за яздене

Още

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Още

"Принцът на обаянието" или "Чудовище с ангелско лице" е бил Жан Маре?

"Принцът на обаянието" или "Чудовище с ангелско лице" е бил Жан Маре?

Още

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сирийският писател Халед Халифа почина на 59-годишна възраст от сърдечен удар

"Оставам, защото това е моята страна. Роден съм тук, живея тук и искам да умра тук!", каза той в интервю през 2019 г.

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.