Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

ЗНАМЕНИТОСТИ

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

Урната с праха й била открадната

Мария Калас и Аристотел Онасис (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Любовта между ненадминатата и до днес оперна прима Мария Калас и корабовладелецът-милиардер Аристотел Онасис се е превърнала в легенда, послужила за сюжет в много книги и филми. Каква е реалната история на тяхната връзка? Когато се срещат през 1959-а, Мария Калас вече е млада знаменитост, аплодирана в цял свят.

Той пък е толкова богат, че може да си позволи всичко. Общува на "ти" със световния елит и използва най-красивите му представители от женски пол за своите бизнес цели. Какво се случва с най-обсъжданата двойка на миналия век?

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

Истинското име на Калас е Сесилия София Анна Мария Калогеропулос. Родена е в САЩ, в семейството на гръцки емигранти. Когато й "идва времето", се омъжва за състоятелен италиански бизнесмен - Джовани Батисто Менегини - ценител на оперното изкуство и щедър продуцент на оперни спектакли.

Мария Калас и съпругът й Джовани Менегини

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Впоследствие той става мениджър на талантливата си съпруга. Бракът им е щастлив. До появата на Аристотел Онасис.

Богатият грък вижда за пръв път Мария на бал във Венеция. Заинтригуван от нея, първо започва да посещава спектаклите й, а после я кани на яхтата си "Кристина", коментирана като легенда на разкоша. По онова време Онасис също е женен, но между него и Мария пламва толкова буйна страст, че и двамата забравят за половинките си.

Оперната дива Мария Калас и милиардерът Аристотел Онасис

Мария Калас, която по онова време е доста едра жена, наричана от някои завистници направо "дебелана", добива стимул да отслабне и буквално се стопява - с цели 30 килограма, заради любимия си.

Заради Онасис тя отслабва с цели 30 килограма

Още

Анна Нетребко: Синът ми е аутист, но вече говори на два езика

Анна Нетребко: Синът ми е аутист, но вече говори на два езика

Светската преса следи любовния роман - от началото на круиза по Средиземно море до светските приеми на сушата. Двамата са толкова влюбени, че буквално забравят за приличието и не крият чувствата си дори от своите законни съпрузи.

Калас и Онасис през 1959 г. в Лондон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Съпругът на Мария - Джовани Менегини, изпаднал в истински шок, но бил готов да й прости курортния роман, стига Мария отново да се върне при него. Не се случило нищо подобно. Напук на светските клюки, тя и Аристотел Онасис заживяват заедно.

Мария Калас в дома си в Париж

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Животът на двамата влюбени под един покрив, обаче, придобил съвсем друг облик - Аристотел станал груб и деспотичен, а Мария Калас безропотно търпяла гневните му изблици и настроения.

Нейното търпение, обратно на очакванията й, още повече дразнело Аристотел и той започнал да агресира спрямо нея до такава степен, че на всяко нейно благородство отвръщал с оскърбление.

Призната е за един от най-големите гласове на миналия век.

Още

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Фаталното приятелство на Ван Гог с Пол Гоген

Мислейки, че Аристотел я ревнува от сцената, Мария се оттегля от операта и се превръща в покорна робиня на своя любовник. Загубва не само достойнството си, но и гласа си!..

1964 г. Мария Калас в "Тоска" на режисьора Франко Дзефирели на сцената на Кралската опера в Лондон "Ковънт Гардън" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Двамата живеят на приливи и отливи - ту заедно, ту разделени. Най-големият удар за Мария Калас тепърва предстои. През 1968 г. тя научава от пресата, че нейната голяма любов Онасис, за когото е пожертвала не само кариерата си, но и личното си достойнство, се е оженил за вдовицата на американския президент Кенеди - Джаки.

Сватбата на Онасис с Жаклин Кенеди

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Мария Калас изпада в ужасна депресия - затваря се в дома си и не излиза оттам. Само месец по-късно Аристотел й иска прошка, като я уверява, че бракът му е нещо като "пиарски" ход за целите на бизнеса му.

С Джаки Кенеди, обаче, шега не бива. Тя била хладна и пресметлива. Интуицията й на харесвана жена бързо схваща, че трябва да остави чувствата на заден план и да харчи колкото е възможно повече от богатството на мъжа, който не иска да й принадлежи на сто процента. Бившата мадам Кенеди буквално започва да си отмъщава на Онасис с разточителство. Джаки постоянно пътува и пазарува. Превръща се в модна икона на времето си, но сърцето й остава все така хладно към околните.

Мария Калас и Аристотел Онасис - любов и унижение

Още

Анонимен собственик плати 379 500 долара за часовник и картина на Джаки Кенеди

Анонимен собственик плати 379 500 долара за часовник и картина на Джаки Кенеди

Когато при катастрофа загива единственият син на Онасис - Александър, милиардерът изпаднал в тежка депресия и дори обявява публично, че "животът е изгубил смисъл" за него. Джаки остава все така дистанцирана към съпруга си.

И тогава Онасис отново потърсва единствената, която може да сподели с него болката му - всеопрощаващата Мария. Тя имала всички основания да не му прости, защото когато тя, чак на 43 забременяла от него, Онасис й забранил да роди детето, с думите че той вече си има наследник?!? Въпреки този горчив спомен, Мария Калас за пореден път му прощава.

Аристотел Онасис умира на 15 март 1975 г. в една парижка болница. До него е не съпругата му Джаки, а....Мария Калас. Докато Мария ридаела над трупа на любимия си, Жаклин избирала в Ню йорк траурни рокли от колекцията на Валентино.

Мария Калас надживява с две години любимия си Аристотел, които прекарва в пълна самота. Умира през 1977 г. Тялото й е кремирано и погребано в парижкото гробище "Пер Лашез". Урната с праха й била вандалски открадната. След като след време я откриват, по волята на близките й, прахът на легендарната певица бил разпръснат над Егейско море.

Един от нейните биографи сполучливо отбелязва:

"А защо в Егейско, а не в Средиземно море?! Нейният живот започва и свършва от онази разходка с яхтата "Кристина" по Средиземноморието - започва и свършва с Онасис! Дори операта - нейната първа страст и постижение, остава на заден план, някак встрани от нейната голяма и самоунищожителна любов към Онасис!..."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Джаки Кенеди: Не искам да бъда наричана Първа дама. Звучи като кон за яздене

Джаки Кенеди: Не искам да бъда наричана Първа дама. Звучи като кон за яздене

Още

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Още

"Принцът на обаянието" или "Чудовище с ангелско лице" е бил Жан Маре?

"Принцът на обаянието" или "Чудовище с ангелско лице" е бил Жан Маре?

Още

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

Марчело Мастрояни избягал от концентрационен лагер на нацистите

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сметана оглушава напълно и умира след психичен срив

200 години от рождението и 140 години от смъртта на автора на операта "Продадена невеста"

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Паметник на поета и преводач Петър Алипиев ще бъде поставен в къщата музей на Шандор Петьофи в Унгария

Той е изработен от бронз от варненския скулптор Альоша Кафеджийски и е дарение от Община Варна и вече пътува за Унгария

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Ели Скорчева: Погледнах се в огледалото и видях Блага. Не бях аз

"Не съм искала нито да съм известна на всяка цена, нито да съм актриса на всяка цена. Аз исках на всяка цена да съм много добра. Където и да било", разкрива Скорчева

Нобеловата лауреатка Алис Мънро запази дискретния си начин на живот независимо от наградите и славата

Писателката страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е починала в Дом за възрастни хора в Онтари