Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джаки Кенеди: Не искам да бъда наричана Първа дама. Звучи като кон за яздене

СВЕТОВНИ КУМИРИ

Джаки Кенеди: Не искам да бъда наричана Първа дама. Звучи като кон за яздене

На 19 май се навършиха 23 години от смъртта на Жаклин Кенеди Онасис

12 септември 1953 г. На сватбата с Джон Кенеди

Знаковата Първа дама на САЩ Жаклин Кенеди Онасис, съпруга на президента Джон Кенеди, най-често е наричана просто Джаки Кенеди. По популярност през последните десетилетия може да се сравни единствено с Лейди Даяна.

Джаки Кенеди

Джаки е родена в Саутхамптън. Тя е със смесен ирландски, шотландски и английски произход, въпреки че семейството й твърди, че Бувие е стар френски аристократичен род. Когато е на 13 години, родителите й се развеждат, което тя преживява много тежко.

Жаклин и Джон Кенеди се срещат няколко пъти в периода 1948-1952 г., но по това време тя е сгодена за друг. Любовният роман между двамата започва след разтрогване на годежа през 1952 г.

С Джон Кенеди в Бостън

Сключват брак на 12 септември 1953 г. в Нюпорт, Род Айланд. На сватбата присъстват около 2000 души.

12 септември 1953 г. На сватбата с Джон Кенеди

Малко след сватбата, Джон Кенеди започва да страда от болки в гърба, вследствие на стари рани и травми от войната и претърпява две операции. Докато се съвзема след операциите, под влиянието на жена си написва книгата "Образи на смелостта", получила по-късно наградата "Пулицър".

По това време Жаклин обзавежда и декорира тяхната къща, както и зпочва да купува дрехи на известни дизайнери. Кенеди има няколко извънбрачни любовни връзки и периодично проблеми със здравето. Жаклин създава много добри отношения със свекъра си и брата на Джон, Робърт (Боби).

През януари 1960 г. сенаторът Джон Кенеди обявява, че ще се кандидатира за президент, след което започва да работи упорито да обикаля страната. Джаки го подкрепя и участва активно в кампанията. По това време научава, че е бременна. Преди това тя има един спонтанен аборт, а след това пък ражда мъртво дете. Лекарите й препоръчвт да остане в къщи и да се пази. Но тя пренебрегва съветите и продължава активно кампанията на съпруга си - дава интервюта, отговаря на писма и пише всяка седмица във вестниците.

С Джон Кенеди

На 8 ноември 1960 г. Джон Кенеди печели изборите с незначителна преднина пред Ричард Никсън. Две седмици по-късно на бял свят се появява първородният син на президентската двойка - Джон Ф. Кенеди - младши. Когато съпругът й полага клетва за президент, Джаки все още не се е възстановила, но се впуска да изпълнява задълженията си на Първа дама.

С Джон - младши и Керълайн

Мисис Кенеди обича да дава интервюта и да бъде фотографирана, но настоява децата й - Джон Кенеди - младши, а впоследствие и дъщеря й Керълайн, да стоят далече от медиите.

Реставрирането на Белия дом като архитектурна и историческа забележителност е сред приоритетите й като Първа дама. Още при първото си посещение там, тя е учудена от състоянието на президентскта резиденция. Стаите са обзаведени с безлични мебели без особен вкус. Липсва приемственост. Първата й задача е да направи Белия дом уютен за живеене и да го реставрира. Тя изгражда кухня и стаи за децата.

На разходка с дъщеричката си Керълайн

С нейна помощ е издаден първият указател на Белия дом, от чийто продажби става възможно събирането на средства за по-нататъшната дейност по реставрацията. На 14 февруари 1962 г. мисис Кенеди кани екип на телевизия CBS в Белия дом, развежда го из резиденцията, за да направи телевизионните зрители съпричастни към проекта. Жаклин Кенеди става символ на изискан вкус, добри маниери и загриженост за историческото минало на САЩ. С елегантните си тоалети от световноизвестни дизайнери, тя става пример за подражание в модата - истинска модна икона, и печели сърцата на хиляди почитатели по света.

На 21 ноември 1963 г. президентът Кенеди и съпругата му са на официална визита в Тексас, по-специално в Сан Антонио и Хюстън. След като песещават военни обекти, те летят за Далас. На пътя от летището с откритата президентска лимузина (семейство Кенеди са на задната седалка), президентът е смъртоносно ранен. Джаки пропълзява по задната част на колата към агент от Сикрет сървис.

21 ноември 1963 г. Часове преди покушението в Далас21 ноември 1963 г. Президентскта лимузина по време на покушението в Далас

На този ден тя носи розов костюм, който е опръскан с кръвта на президента. Жаклин Кенеди отказва да го свали и продължава да го носи, когато по-късно в самолета, Джонсън (дотогава вицепрезидент) полага клетва като президент на САЩ.

Погребалната церемония е в катедралата "Свети Матей" (St. Matthew's Cathedral). Джон Кенеди е погребан в националното гробище "Арлингтън" (Arlington National Cemetery). След погребението Джаки се оттегля от обществения и политически живот. Само на 34 години по време на убийството на Кенеди, със смелостта и силата на характера си тя спечелва възхищението на цял свят.

Остава в Белия дом зедно с децата си две седмици след смъртта на съпруга си, след което прекарва зимата на 1964 г. в Джорджтаун. Жаклин Кенеди продава семейната къща в Атока, Вирджиния и купува луксозен апартамент на 5-то авеню, 1040 в Ню Йорк, с надеждата да има свой личен живот, далече от всякаква публичност. Не хвърля траура в продължение на година. Дъщеря й Керълайн споделя със своя учител, че майка й често плаче.

На 20 октомври 1968 г. Жаклин Кенеди сключва брак с гръцкия милионер Аристотел Онасис. Четири месеца преди това братът на Джон Кенеди, сенаторът Робърт Кенеди (Боби), е убит в Лос Анджелис. Джаки е убедена, че семейство Кенеди е обект на преследване и решава, че най-доброто решение е да напусне страната зедно с децата си. Именно бракът с Онасис й позволява да осъществи намерението си. Неговата финансова мощ осигурява на семейството й охолно и спокойно съществуване, а нейното име и известност носят дивиденти на Онасис, които не се измерват с финикийски знаци. Ползата се оказва взаимна.

20 октомври 1968 г. Сватбата с Аристотел Онасис

Преди да се ожени за Джаки, Онасис дълго време поддържа любовна връзка със световноизвестната оперна певица Мария Калас. Предполага се, че Онасис изоставя Калас, за да се ожени за Джаки, но личната й секретарка твърди в книгата си, че двамата продължават да се срещат тайно в Париж.

Бракът се оказва не особено успешен. Новото семейство много рядко е заедно. Появява се напрежение между дъщерята на Онасис Кристина, и Жаклин, защото всяка от тях вижда в лицето на другата съперница за сърцето, а и за наследството на милиардера. Когато Аристотел Онасис умира, Джаки е в Ню Йорк с децата си. Кристина й предлага 26 милиона долара, които тя приема и се отказва от претенции към останалото наследство на баща й.

Съпруга на Онасис

След смъртта на Аристотел Онасис през 1975 г., Жаклин Онасис е само на 46 години, но с вече пораснали деца. Тя решава да започне работа, но не поради финансови причини, а защото търси с какво да осмисли живота си. Тъй като обича журналистиката и литературата, приема предложение за работа като редактор във Вайкинг прес (Viking Press). От средата на 70-те до смъртта й нейн спътник в живота е Морис Темпълсмен (роден 1929 г.), индустриалец и търговец на диаманти от белгийски произход.

С последния си спътник в живота Морис Темпълсмен

През януари 1994 г. Джаки е диагностицирана с лимфома. Онкологичното заболяване е обявено пред обществеността през февруари. Към април болестта прогресира и на 18 май тя се прибира в апартамента си в Ню Йорк. Журналисти, приятели и граждани се събират пред нейния дом на 5-то авеню.

Умира на 19 май в 22:15 часа, на 64 години. Нейният син, Джон Ф. Кенеди-младши, който загива 5 години по-късно, съобщава за смъртта й пред телевизионните камери. Неговите думи са "Моята майка почина заобиколена от приятели и роднини, книгите, хората и нещата, които обичаше. Тя го направи по нейния си начин, при нейните условия и ние всички сме щастливи и доволни от това".

Погребана е до Джон Ф. Кенеди, сина им Патрик и дъщеря им Арабела в националното гробище "Арлингтън".

Предлагаме ви любими цитати от Първата дама на Америка:

Искам да живея живота си, а не да пиша за него.

Има два типа жени: тези, които искат могъщество в света, и онези, които искат могъщество в леглото.

12 септември 1953 г. На сватбата с Джон Кенеди

Камилата може да накара слона да се чувства като реактивен самолет.  (По време на посещение в Индия през 1962 г.)

Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях.

Първо ще бъда съпруга и майка, а едва след това Първа дама.

С дъщеря им Керълайн

Не искам да бъда наричана Първа дама. Звучи като кон за яздене.

Изглежда сякаш е мебелиран от магазини за преоценени стоки.
(За Белия дом)

Искам да се дава минимум информация с максимум любезност. (Към прессекретаря й Pamela Turnure)

Не мисля, че съществуват мъже, които са верни на своите съпруги.

Мерилин Монро: "Честит рожден ден, мистър президент!"

Човек не трябва да позволява да бъде надвит от унинието.

Първия път се омъжваш по любов, втория - за пари, а третия - заради компанията.

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Издателката на "Вашингтон поуст" Катрин Греъм почина след нещастен случай преди 20 години

Откриха живи наследници на Леонардо

Италиански генеалози проследиха 14 живи наследници на ренесансовия гений