Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Анна Нетребко: Синът ми е аутист, но вече говори на два езика

ВЯРА

Анна Нетребко: Синът ми е аутист, но вече говори на два езика

Световната оперна звезда дава надежда на хиляди родители на деца с тази диагноза

Анна Нетребко е легенда на операта. За момичето, родено в Краснодар - СССР през 1971 г., е изключителен шанс да дебютира във Виенската опера през 2003 г. - при това, в ролята на Виолета в култовата "Травиата" на Верди. Зареждат се все големи оперни роли, които й носят световна слава. Певицата гастролира в "Метрополитен опера" в Ню Йорк, в лондонската "Ковънт Гардън", в "Опера насионал" -Париж, в Цюрихската опера, в берлинската и в мюнхенската "Щатсопер". Малцина знаят, обаче, че в личния си живот певицата е изживяла голяма драма.

Наскоро Нетребко призна публично, че нейният 8-годишен син е аутист и разказа как, като обикновена жена-майка, е страдала, когато научава това.

Анна Нетребко със сина си Тияго

Сега обаче нещата са повече от обнадеждаващи. Момчето усвоявало блестящо два езика - родния руски и английски. Вкъщи Анна и синът й общували на руски.

Нетребко разказва как, когато до 4-годишната си възраст Тияго изобщо не проговорил нито дума, като всяка майка тя изпитала огромна тревога в сърцето си и тръгнала да търси помощ. "Нито един специалист не ми даваше гаранции,че той изобщо ще проговори!.. , разказва певицата. Искам да кажа на родителите на деца-аутисти, че трябва да приемат предизвикателството смело. При нас сега нещата са съвършено различни - синът ми не само говори, той прави удивителни неща, които ме карат да се чувствам горда с него.

Осъзнах, че неговата различност е уникален дар - така приемам сега диагнозата, която някога ме изплаши. Ето защо искам да изразя благодарността си към Бог и към хората с божествена искра в сърцата си, които ни помогнаха. Това са терапевтите от института АБА в Ню Йорк.

Малкият Тияго

От все сърце им благодаря. Те научиха и мен самата на нещо много велико: че човек трябва с вяра да посреща съдбата си, да не допуска отчаяние в сърцето си и смело да върви напред!", казва певицата.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

24 дръвчета ще бъдат засадени в чест на тазгодишните носители на почетния знак "Златно перо"

На 8 юни 2024 г. от 10:00 часа, в парка край монумента "Камбаните" в София ще бъдат засадени 24 фиданки, посветени на тазгодишните носители на отличието "Златно перо"

Европейската фестивална асоциация събра 230 фестивални мениджъри в Узедом, Германия

Там бяха обсъдени теми свързани с ролята на фестивалите за достигане до всякакъв вид публика, времето, в което живеем, което изисква свободни пространства, мир и внимателно отношение към хората и планетата и актуални теми като изкуствения интелект и "Да поговорим за пари"

"Неизгарящата къпина" - иконопис от Татяна Недялкова

Изложбата може да бъде разгледана от 22 април до 4 май 2024 г. в Галерия "Париж" и онлайн

Стари балканджийски родове и местни жители събират средства за ремонт на църквата в Илаков рът

Строителството на църквата "Въведение Пресвета Богородица" е завършено през 1908 г. с доброволното участие на всички жители на еленското село

Инициативата "Отворени гардероби" събира средства за Здравния фонд на артистите в България

Събитието ще се проведе на 10 март като част от Софийския театрален салон

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения