Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Великият маестро Бернард Хайтинк почина на 92-годишна възраст

IN MEMORIAM

Великият маестро Бернард Хайтинк почина на 92-годишна възраст

Нидерландският диригент е продуцирал и повече от 450 записа, без да забравя да бъде "пламенен ментор" за по-младите поколения

Маестро Бернард Хайтинк (Снимка: АР/БТА)

Бернард Хайтинк, смятан за един от най-великите диригенти на своето поколение, е починал в Лондон на 92-годишна възраст, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се на компанията, която управлява интересите му.

Нидерландският маестро, известен с прочита си на творби на Бетовен, Малер и Брукнер в продължение на над 60-годишната си кариера, е починал в дома си в присъствието на семейството си, се посочва в прессъобщението на британската компания "Askonas Holt", цитирана от БТА.

Маестро Бернард Хайтинк (Снимка: АР/БТА)

Бернард Хайтинк е известен със своята скромност въпреки славата си, както и с деликатния начин, по който дирижира своя оркестър, без да се стреми да го засенчи.

Роден в Амстердам, Хайтинк първо започва да свири на цигулка, преди да се научи да дирижира.

Дебютира през 1954 г. начело на Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио. През 1956 г. дирижира за първи път Кралския Концертгебау оркестър, преди да стане негов официален диригент - връзка, продължила повече от 20 години.

Embed from Getty Images

Бернард Хайтинк става главен диригент на Лондонския филхармоничен оркестър през 1967 г. - позиция, която заема повече от десет години.

Това не е единствената му връзка с британски оркестри. От 1987 до 2002 г. той е музикален директор на Кралската опера "Ковънт Гардън".

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Хайтинк е дирижирал най-големите оркестри - от Чикагския симфоничен оркестър до Бостънския симфоничен оркестър, включително Лондонския симфоничен оркестър и Берлинската филхармония.

Бернард Хайтинк е продуцирал повече от 450 записа, без да забравя да бъде "пламенен ментор" за по-младите поколения, на които посвещава времето си, за да преподава или да води майсторски класове.

Embed from Getty Images

Хайтинк е носител на редица отличия, сред които на френския Орден за изкуство и литература.

Диригентът се е женил четири пъти. От първия си брак има пет деца.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Отиде си поетесата Екатерина Йосифова

"Поезията е това, което продължава след стихотворението, остава след него, остава в читателя, в неговото усещане за света, в мисленете и усещането за себе си", казваше именитата ни поетеса

"Това е шокиращо!": Писатели и знаменитости, ужасени от нападението над Салман Рушди

"Невежеството е злото. И защото е Невежество, то не схваща, че с нож, куршум, или чадър не може да убие свободата, мисълта, духа... Салман Рушди ще живее", написа и Захари Карабашлиев

Дейвид Гарет пред Dir.bg: Животът ми досега е завладяващо препускане с увеселително влакче

"Надявам се още много години да се забавлявам с музиката и хората да ме гледат как правя това", казва големият цигулар

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Рушди бе нападнат в конферентна зала в град Шътокуа, в щата Ню Йорк, където се планираше той да произнесе лекция

Творческият процес като едно дихание

Хореографката Анна Пумпалова пред Виолета Тончева за подхода си към първата българска постановка за професионална сцена на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

Минеков ще иска увеличение на бюджета на министерството с 0.2 процента от БВП