Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Улай, който остави кървава следа в София

IN MEMORIAM

Улай, който остави кървава следа в София

Авангардният артист Франк Уве Лайзипен почина на 76-годишна възраст в Любляна, Словения

Франк Уве Лайзипен или Улай (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Авангардният артист Франк Уве Лайзипен, познат с артистичния си псеводним Улай, почина на 76-годишна възраст в Любляна, Словения, след усложнения при лечение от рак.

"С голяма тъга научих за смъртта на моя приятел и бивш партньор Улай. Той беше изключителен артист и човек и много ще ми липсва. На този ден ме успокоява мисълта, че неговото изкуство и наследство ще живеят вечно", сподели дългогодишната му партньорка Марина Абрамович в профила си в Инстаграм.

Embed from Getty Images

"Улай бе несравним. Като човек и като артист - написаха от студиото на твореца на 2 март. - Най-нежната душа, щедър, пионер, активист, ментор, колега, приятел, баща, съпруг. Търсач на светлина, той обичаше живота. Пътешественик. Борец. Брилянтен мислител, който преминава границите и държи на болка. Отдаден и безстрашен, етичен, елегантен, остроумен. Той повлия на мнозина. Ще липсва на семейството, приятелите, арт обществото и на хиляди други, които е докоснал и вдъхновил."

Франк Уве Лайзипен, по-известен като Улай, започва кариерата си в края на 60-те години. Години наред той и Марина Абрамович са най-влиятелната креативна двойка в света на пърформанса.

Embed from Getty Images

За първи път Улай и Марина се срещат през 1975 г. в Амстердам на споделения им рожден ден, родени са на една и съща дата. Марина е запленена от начина, по който изглежда Улай - облечен наполовина като мъж, наполовина - като жена. Улай пък си припомня, че първото му впечатление от младата сръбкиня е на фатална жена с огромен балкански темперамент. След като пламенната Марина издълбава петолъчка на корема си за инсталацията "Томас липс" през 1975, той й помага да се възстанови от раните си. Двамата се влюбват и не след дълго решават да заживеят съвместно и да творят като едно цяло.

Embed from Getty Images

От 1976 до 1988 те са съавтори и любовници и пресъздават това в множество творби. Сред най-удивителните пърформанси е този, в който дишат уста в уста 17 минути и изпадат в безсъзнание. В друг пък са завързани един за друг в продължение на 15 часа, а на следващия час зрители са допуснати, за да ги видят в сцени на агресия и ярост. Любовта и изкуството им са зрелищни през цялото време. Когато обаче усещат, че раздялата им наближава, те организират последен общ пърформанс и го наричат "Любовниците".

Embed from Getty Images

Те приличат на друга култова двойка в модерното изкуство - Кристо и Жан-Клод. Самият Кристо споделя, че черпи вдъхновение от работата на Улай и Марина Абрамович.

Връзката им приключва символично с пърформанс, в който двамата се отдалечаваха един от друг, вървейки по Великата китайска стена, припомня "Арт Нюзпейпър".

Embed from Getty Images

През 2012 г. документалният филм "The Artist is present" прави обществено достояние болезнената раздяла на творческия тандем. Звезди от световния шоубизнес като Шарън Стоун, Бьорк, Ким Катрал, Mариса Томей, Изабела Роселини, Уилям Дефо, Руфъс Уейнрайти, Aлън Рикман, Джеймс Франко и обикновени зрители стават свидетели на "помирението" между двамата в последните минути на пърформанса на Марина в музея на модерното изкуство в Ню Йорк МОМА. Творчеството, което те създават заедно и поотделно е белязано от дълбок емоционален заряд.

След раздялата на Улай и Абрамович не липсват и скандали. През 2015 г. той съди Марина Абрамович в Нидерландия по обвинения, че е нарушила техен договор от 1999 г., споразумение за общите им творби. Магистратите постановяват, че тя трябва да компенсира бившия си партньор с авторски възнаграждения на стойност 250 хил. евро, както и да плати съдебните разходи в размер на 23 хил. евро.

Embed from Getty Images

Мнозина още помнят фотографската му изложба "Аз, Другият" в София. На 27-ми април 2017 г. Улай откри своята първа фотографска изложба у нас. Изложбата проследява творческата кариера на артиста от 60-те години, когато е професионален фотограф в Амстердам, през връзката му с Марина Абрамович, както и новите му търсения от 90-те години насам.

Embed from Getty Images

Експозицията събира фотографии, рисунки, афоризми, пърформанс на видео и... пърформанс на живо, в който Улай остави буквално следа от себе си в столицата.

Пред българската публика артистът сряза кожата на гърдите си и долепи тяло до една от своите творби, за да остави капките кръв върху хартията. Това бе пърформансът, изпълнен от него за родните ценители на съвременното изкуство.

"Направих го с дълбоко убеждение и самоконтрол. Много хора се страхуват да не се наранят - живеят в страх, че това може да се случи. Не и аз," казва артистът.

Роден в немския град Солинген, Улай живее и работи в Амстердам, където прекарва по-голямата част от живота си. После се мести в Любляна.

През 2020 г. голяма ретроспективна изложба с негови творби ще бъде представена в музея "Stedelijk" в нидерландската столица.

Още

Честват Кристо във Великобритания

Честват Кристо във Великобритания

Още

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Още

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Още

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Коментирай 5

1/1

Франк Уве Лайзипен или Улай (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Календар

Препоръчваме ви

Любовните писма на Катрин Хепбърн до Хауърд Хюз отиват на търг

Лотовете са от много рядко естество, тъй като Хюз е известен с изключителната си потайност, коментират от аукционната къща

Татяна Лолова: Усещам, че когато ми е най-отчаяно, някой ми помага и няма да ме остави

Моята учителка Анастасия Балабанова ми казваше, че никога не трябва да плача на сцената с истински сълзи. Публиката трябва да се просълзява от моето изпълнение, не аз, споделя голямата актриса

Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

На церемония в Народния театър за първи бе връчен новоучредения приз за духовен принос

Евгени Боянов: Стоянка Мутафова е без аналог, едва ли някога ще се роди такъв човек

Обща паметна плоча на Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова ще бъде поставена на 13 юли, на софийската уличка "Люботрън" 96, където те са живели до последните си дни, по идея на мениджъра на голямата ни актриса през последните пет години от живота й

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

"Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия", категорична е писателката

Биляна Петринска: Щастието не се крещи

Най-новото й лице на сцената е свързано с любов, с женска съблазън и с... Вазов