Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сексът и смъртта в картините на Кловис Труй го правят все по-актуален

АНАРХИСТИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Сексът и смъртта в картините на Кловис Труй го правят все по-актуален

Навремето е оценен от класици като Луи Арагон и Салвадор Дали

Красавици, бъбрещи по телефона на гробището, похотливи епископи и очарователни монахини, приличащи повече на разпътни жени - това са героите в живописта на Камил Кловис Труй /Clovis Trouille/.

Шокиращите произведения на френския художник са истинска "хулиганщина", която обаче има много почитатели. Дали заради еротиката в картините му, или заради сарказма и иронията с привкус на черен хумор в тях, но платната на Труй страшно много допадат на вкуса на съвременните млади, макар художникът да е творил в края на миналия век.

Труй умира на 85-годишна възраст през далечната 1975-а.

Още

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Кловис Труй е художник, декоратор и реставратор. Завършил е живопис в парижката Школа за изящни изкуства през 1910 г. По време на Първата световна война служи в армията и отблизо вижда грозното лице на смъртта. Дали по вина на този емоционален сблъсък на човека на изкуството с грубата реалност, но от онзи момент нататък Труй започва да афишира в творчеството си открито презрение към Църквата, като институция на лъжата и корупцията. Темите за смъртта и секса стават водещи в творчеството му.

Още

Влудяващите оптически илюзии на Роб Гонсалвес

Влудяващите оптически илюзии на Роб Гонсалвес

Много майстори на живописта определят стила на Труй като сюрреализъм. Той е оценен от големи личности на епохата като Луи Арагон, Салвадор Дали и теоретика на френския авангард - Андре Бретон.

Те определят Кловис Труй като бунтар и анархист, осъждащ "системата на сговора" между армията, църквата и държавата.

Творбите на Труй безкомпромисно отразяват болезнени теми, свързани с политиката, религията и секса - все "забранени" теми за пуританите.

Още

Класикът Стоян Венев бил съден за порнография

Класикът Стоян Венев бил съден за порнография

Същинската работа, от която се препитавал, била на реставратор-декоратор в универсален магазин. /?/ Обичал да аранжира манекени и се занимавал с часове с декорацията им.

През 1963 г. се състоява първата самостотелна изложба на художника, след която критиката се произнесла за творчеството му с хумористичната реплика "Само за възрастни".

Още

Умствените заболявания като вдъхновение - творбите на американския художник Крис Марс

Умствените заболявания като вдъхновение - творбите на американския художник Крис Марс

Това мнение налага нещо като негласно вето върху творбите на художника, чак до смъртта му през 1975-а година. Днес обаче картините на Труй отново са актуални. Те някак съответстват концептуално на мирогледа на новите нихилистични поколения. Отделно, много съвременни критици всъщност пиарстват на покойния художник, като характеризират творчеството му с епитети от рода на "културен шок", "необуздан еротизъм" и "абсурдизъм", с които привличат вниманието на публиката.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор