Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сексът и смъртта в картините на Кловис Труй го правят все по-актуален

АНАРХИСТИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Сексът и смъртта в картините на Кловис Труй го правят все по-актуален

Навремето е оценен от класици като Луи Арагон и Салвадор Дали

Красавици, бъбрещи по телефона на гробището, похотливи епископи и очарователни монахини, приличащи повече на разпътни жени - това са героите в живописта на Камил Кловис Труй /Clovis Trouille/.

Шокиращите произведения на френския художник са истинска "хулиганщина", която обаче има много почитатели. Дали заради еротиката в картините му, или заради сарказма и иронията с привкус на черен хумор в тях, но платната на Труй страшно много допадат на вкуса на съвременните млади, макар художникът да е творил в края на миналия век.

Труй умира на 85-годишна възраст през далечната 1975-а.

Още

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Кловис Труй е художник, декоратор и реставратор. Завършил е живопис в парижката Школа за изящни изкуства през 1910 г. По време на Първата световна война служи в армията и отблизо вижда грозното лице на смъртта. Дали по вина на този емоционален сблъсък на човека на изкуството с грубата реалност, но от онзи момент нататък Труй започва да афишира в творчеството си открито презрение към Църквата, като институция на лъжата и корупцията. Темите за смъртта и секса стават водещи в творчеството му.

Още

Влудяващите оптически илюзии на Роб Гонсалвес

Влудяващите оптически илюзии на Роб Гонсалвес

Много майстори на живописта определят стила на Труй като сюрреализъм. Той е оценен от големи личности на епохата като Луи Арагон, Салвадор Дали и теоретика на френския авангард - Андре Бретон.

Те определят Кловис Труй като бунтар и анархист, осъждащ "системата на сговора" между армията, църквата и държавата.

Творбите на Труй безкомпромисно отразяват болезнени теми, свързани с политиката, религията и секса - все "забранени" теми за пуританите.

Още

Класикът Стоян Венев бил съден за порнография

Класикът Стоян Венев бил съден за порнография

Същинската работа, от която се препитавал, била на реставратор-декоратор в универсален магазин. /?/ Обичал да аранжира манекени и се занимавал с часове с декорацията им.

През 1963 г. се състоява първата самостотелна изложба на художника, след която критиката се произнесла за творчеството му с хумористичната реплика "Само за възрастни".

Още

Умствените заболявания като вдъхновение - творбите на американския художник Крис Марс

Умствените заболявания като вдъхновение - творбите на американския художник Крис Марс

Това мнение налага нещо като негласно вето върху творбите на художника, чак до смъртта му през 1975-а година. Днес обаче картините на Труй отново са актуални. Те някак съответстват концептуално на мирогледа на новите нихилистични поколения. Отделно, много съвременни критици всъщност пиарстват на покойния художник, като характеризират творчеството му с епитети от рода на "културен шок", "необуздан еротизъм" и "абсурдизъм", с които привличат вниманието на публиката.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Между отвращението и бунта: Крис Шарков поставя "Серотонин" по Мишел Уелбек

Премиерата на спектакъла е на 25 септември в театър "Азарян"

Георги Тошев представя нова документална поредица "Децата на Другата България"

Пилотният епизод стартира на 26 септември в ефира на bTV

Правилата на Владимир Набоков: Не се напивам, не ходя в църква, не посещавам психоаналитици

"Аз съм американски писател, който се е родил в Русия, получил образованието си в Англия, изучавал там френска литература, след което живях 15 години в Германия"

Авторът на "Форест Гъмп" Уинстън Грум почина на 77 години

Бестселърът му, а след това и филмът, с участието на Том Ханкс, се превърнаха в емблематични експозиции на американската психика и история

Проф. Атанас Атанасов: Поставям пиеси, в които бих искал да изиграя всички роли

"Занзибар е една неосъществена мечта - един човек, който си измисля живота, един човек, който си измисля своето минало, своето настояще...", разкрива режисьорът на постановката "Любовникът от ZanziБар", с която ще бъде открит 100-тният юбилеен сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна

130 години от рождението на Агата Кристи: Няма нищо по-изтощително от човек, който винаги е прав

Книгите на британската писателка заемат трето място по продажби след Библията и произведенията на Шекспир