Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рихард Щраус към Люба Велич: Не знаех, че моята музика е толкова хубава!

ОПЕРНИТЕ ДИВИ

Рихард Щраус към Люба Велич: Не знаех, че моята музика е толкова хубава!

Днес се навършват 110 години от рождението на голямата оперна певица

Люба Велич (Източник: Снимка: ДА „Архиви“/БТА)

Още

Световноизвестният оркестър на Шьонбрун разказа историята на фамилия Щраус под открито небе в София (снимки)

Световноизвестният оркестър на Шьонбрун разказа историята на фамилия Щраус под открито небе в София (снимки)

В Кратък оксфордски речник от 1972 г. пише "Люба Велич - това е певица с изключителен темперамент и индивидуалност, която няма да бъде забравена лесно".

Певицата с диапазон от три октави учи вокално майсторство при Георги Златев-Черкин, който прави всичко възможно да развие огромния й потенциал.

Съвсем естествено, талантът й носи заслужена световна слава, която започва от Австрия - Меката на класическата музика. Само за три години на сцената в Грац, Велич пресъздава 30 образа в 29 опери. Във Виена я наричат "Саломе на нашия век", а след представлението самият Рихард Щраус се обръща към нея с думите: "Не знаех, че моята музика е толкова хубава!".

В "Метрополитън" тя поставя рекорд от 34 биса за едно представление - за "Саломе". Американските президенти Хари Труман и Дуайт Айзенхауер давали грандиозни приеми в нейна чест. Заради нея по това време в "Метрополитън" не била допускана Мария Калас. В спор коя е по-талантлива двете певици стигат до съд. Мария Калас завежда дело срещу Люба Велич, което българката печели.

През 1963 г. Люба Велич се оттегля от оперната сцена, снима се в 75 филма, играе в театъра. През 1972 г. е поканена да пее отново в "Метрополитън". Тогава публиката става на крака, за да аплодира голямото й завръщане. Умира във Виена, по този повод Щатсопера за първи път в историята си спуска черни знамена на фасадата си.

Люба Велич е роденa на 10 юли 1913 г. в село Борисово (днес Славяново), област Търговище, с кръщелното име Люба Величкова Ангелова. Днес се навършват 110 години от рождението й.

ЗАВЪРШВА ВИЕНСКАТА КОНСЕРВАТОРИЯ ЗА ДВЕ ГОДИНИ

Учи в гимназия в Шумен, където гласът й с диапазон от три октави не остава незабелязан. Учителката й по музика й давала безплатни уроци. Там тя започнала да учи и пиано. Родена в бедно семейство на преселници от Македония, след като завършва гимназията в Шумен, Люба Велич се премества в София, където започва работа като възпитателка в детска градина.

Певческата й кариера започва през 1933 г. като хористка в Софийската опера. По това време учи вокално майсторство при Георги Златев-Черкин, който прави всичко възможно да развие огромния й потенциал. Той я изпраща при проф. д-р Теодор Лирхамер във Виенската консерватория, която тя завършва за две години през 1936 г.

ТРИ ГОДИНИ, ТРИДЕСЕТ ОБРАЗА, 29 ОПЕРИ

Същата година Люба Велич заминава за Грац (Австрия). Дебютът ѝ е на 20 септември 1937 г. в ролята на Неда от операта "Палячи" на Леонкавало. С тази и следващите роли тя става любимка на публиката. Пее в "Бохеми" на Пучини, в "Отело" на Верди, във "Веселите уиндзорки" на Уилям Шекспир, в "Прилепът" на Рихард Щраус. За три години на сцената в Грац тя пресъздава 30 образа в 29 опери. От 1940 г. Люба Велич гастролира в оперите в Хамбург, Дрезден, Мюнхен и Берлин.

Още

Диригентът Саша Гьотцел представя Щраус в "Кавалерът на розата"

Диригентът Саша Гьотцел представя Щраус в "Кавалерът на розата"

През 1944 г. във Виена Люба Велич е поканена да изпълни главната роля в операта "Саломе" на Рихард Щраус под палката на автора в спектакъл по случай 80-ия му рожден ден. В интервю за в. Opern Welt през 1989 г. Велич разказва за германския композитор и диригент: "Преди това той ме бил слушал някъде, отишъл при директора и казал:

"Искам Велич, нейният глас притежава необходимата яснота и девственост". И той присъстваше на репетициите всяка сутрин от девет до един часа. Дали аз бих могла да го направя, ако вече съм на 80 години, не знам". Интервюто с певицата е взето в "Опернкафе" във Виена, където сред наредените снимки на бележити певци е поместена и нейна фотография, надписът под която гласял: "Саломе на нашия век".

След представлението Рихард Щраус се обръща към Люба Велич с думите, цитирани от австрийската преса: "Не знаех, че моята музика е толкова хубава!".

ПОЛУЧАВА АВСТРИЙСКО ГРАЖДАНСТВО

През 1946 г. Люба Велич получава австрийско гражданство. Тя започва да пее във Виенската опера - Щатсопера, по покана на нейния директор Франц Залмхофер.

На 6 юни същата година в Щатсопера е представена премиерата на "Саломе" с нейно участие, която се увенчава с голям успех и оперната певица, която пее на четири езика, тръгва по света. Първо в Залцбург (Австрия) - "Донна Анна" с Хенри Крипс, по-късно с Вилхелм Фуртвенглер, през 1947 г. "Саломе" в Лондон (Великобритания).

Същата година в Лондон Люба Велич е Хризотемис в "Електра" на Рихард Щраус под диригентството на Томас Бийчъм. Люба Велич триумфира във всичките си роли, но Саломе я превръща в истинска звезда.

РЕКОРД - 34 БИСА ЗА ЕДНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА "САЛОМЕ"

През 1949 г. Люба Велич получава покана от директора на "Метрополитън" в Ню Йорк (САЩ) Едуард Джонсън да изпълни ролята на Саломе, която й донася световна популярност. По-късно Люба Велич си спомня: "След премиерата се качих в едно такси с моя мениджър. Потеглихме, а шофьорът попита: "Вие ли сте момичето, което може да пее, да танцува и да играе? Вече го пише във вестника". В "Метрополитън" тя поставя рекорд от 34 биса за едно представление за "Саломе".

В САЩ Люба Велич участва общо в девет спектакъла, сред които "Прилепът" на Рихард Щраус, "Тоска" и "Бохеми" на Джакомо Пучини и "Аида" на Джузепе Верди.

По световните сцени певицата изпълнява ролята на Аида с червена коса и затова пресата я кръщава "червенокосата Аида".

ПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ МАРИЯ КАЛАС

Още

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

Американските президенти Хари Труман и Дуайт Айзенхауер давали грандиозни приеми в нейна чест и именно заради нея по това време в "Метрополитън" не била допускана Мария Калас. Единият от заместник-директорите на "Метрополитън" чува изпълнение на Мария Калас в Сан Франциско и пише телеграма до директора на операта в Ню Йорк - Рудолф Бинг, с въпрос дали да ангажира певицата.

Отговорът бил, че ако Мария Калас е по-добра от Люба Велич, заместник-директорът може веднага да подпише договор, но последвалата телеграма гласяла, че Люба е по-добрата. В спор коя е по-талантлива, двете певици стигат до съд. Мария Калас завежда дело срещу Люба Велич в съд в Ню Йорк, което българката печели.

По време на тридесетгодишната си певческа кариера Люба Велич изпълнява роли в оперите "Борис Годунов", "Хованщина", "Дъщерята на полка", "Фигаро", "Дама пика", "Княз Игор" и други. Партнирала си е с Антон Дермота, Петер Андерс, Фьодор Шаляпин и редица други оперни певци. В Кратък оксфордски речник от 1972 г. пише:

"Люба Велич - това е певица с изключителен темперамент и индивидуалност, която няма да бъде забравена лесно".

УЧАСТВА В 75 ФИЛМА

През 1963 г. Люба Велич се оттегля от оперната сцена, опасявайки се, че може да загуби гласа си. През следващите години тя се снима в киното и в театъра. Участвала е в 75 филма, първият от които е "Герои", заедно с актьорите Лизелоте Пулвер и Ото Вилхелм Фишер. Изявявала се е и на театралната сцена в Берлин, Германия, с Инге Майзел, Ева-Мария Майнеке и Грит Бюьотхер ("Сестра Джорджия").

През 1972 г. е поканена да пее отново в "Метрополитън". Тогава публиката става на крака, за да аплодира голямото й завръщане на сцената.

Люба Велич умира във Виена на 31 август 1996 г., на 83-годишна възраст. По този повод Щатсопера за първи път в историята си спуска черни знамена на фасадата си.

Още

Шампанско и 5000 сърца за "Щраус Виена Оркестър" в София

Шампанско и 5000 сърца за "Щраус Виена Оркестър" в София

Още

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

Още

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

Още

Музиката на Вагнер и Щраус, под диригентската палка на световноизвестния Густав Кун

Музиката на Вагнер и Щраус, под диригентската палка на световноизвестния Густав Кун

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Сирийският писател Халед Халифа почина на 59-годишна възраст от сърдечен удар

"Оставам, защото това е моята страна. Роден съм тук, живея тук и искам да умра тук!", каза той в интервю през 2019 г.

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.