Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рихард Щраус към Люба Велич: Не знаех, че моята музика е толкова хубава!

ОПЕРНИТЕ ДИВИ

Рихард Щраус към Люба Велич: Не знаех, че моята музика е толкова хубава!

Днес се навършват 110 години от рождението на голямата оперна певица

Люба Велич (Източник: Снимка: ДА „Архиви“/БТА)

Още

Световноизвестният оркестър на Шьонбрун разказа историята на фамилия Щраус под открито небе в София (снимки)

Световноизвестният оркестър на Шьонбрун разказа историята на фамилия Щраус под открито небе в София (снимки)

В Кратък оксфордски речник от 1972 г. пише "Люба Велич - това е певица с изключителен темперамент и индивидуалност, която няма да бъде забравена лесно".

Певицата с диапазон от три октави учи вокално майсторство при Георги Златев-Черкин, който прави всичко възможно да развие огромния й потенциал.

Съвсем естествено, талантът й носи заслужена световна слава, която започва от Австрия - Меката на класическата музика. Само за три години на сцената в Грац, Велич пресъздава 30 образа в 29 опери. Във Виена я наричат "Саломе на нашия век", а след представлението самият Рихард Щраус се обръща към нея с думите: "Не знаех, че моята музика е толкова хубава!".

В "Метрополитън" тя поставя рекорд от 34 биса за едно представление - за "Саломе". Американските президенти Хари Труман и Дуайт Айзенхауер давали грандиозни приеми в нейна чест. Заради нея по това време в "Метрополитън" не била допускана Мария Калас. В спор коя е по-талантлива двете певици стигат до съд. Мария Калас завежда дело срещу Люба Велич, което българката печели.

През 1963 г. Люба Велич се оттегля от оперната сцена, снима се в 75 филма, играе в театъра. През 1972 г. е поканена да пее отново в "Метрополитън". Тогава публиката става на крака, за да аплодира голямото й завръщане. Умира във Виена, по този повод Щатсопера за първи път в историята си спуска черни знамена на фасадата си.

Люба Велич е роденa на 10 юли 1913 г. в село Борисово (днес Славяново), област Търговище, с кръщелното име Люба Величкова Ангелова. Днес се навършват 110 години от рождението й.

ЗАВЪРШВА ВИЕНСКАТА КОНСЕРВАТОРИЯ ЗА ДВЕ ГОДИНИ

Учи в гимназия в Шумен, където гласът й с диапазон от три октави не остава незабелязан. Учителката й по музика й давала безплатни уроци. Там тя започнала да учи и пиано. Родена в бедно семейство на преселници от Македония, след като завършва гимназията в Шумен, Люба Велич се премества в София, където започва работа като възпитателка в детска градина.

Певческата й кариера започва през 1933 г. като хористка в Софийската опера. По това време учи вокално майсторство при Георги Златев-Черкин, който прави всичко възможно да развие огромния й потенциал. Той я изпраща при проф. д-р Теодор Лирхамер във Виенската консерватория, която тя завършва за две години през 1936 г.

ТРИ ГОДИНИ, ТРИДЕСЕТ ОБРАЗА, 29 ОПЕРИ

Същата година Люба Велич заминава за Грац (Австрия). Дебютът ѝ е на 20 септември 1937 г. в ролята на Неда от операта "Палячи" на Леонкавало. С тази и следващите роли тя става любимка на публиката. Пее в "Бохеми" на Пучини, в "Отело" на Верди, във "Веселите уиндзорки" на Уилям Шекспир, в "Прилепът" на Рихард Щраус. За три години на сцената в Грац тя пресъздава 30 образа в 29 опери. От 1940 г. Люба Велич гастролира в оперите в Хамбург, Дрезден, Мюнхен и Берлин.

Още

Диригентът Саша Гьотцел представя Щраус в "Кавалерът на розата"

Диригентът Саша Гьотцел представя Щраус в "Кавалерът на розата"

През 1944 г. във Виена Люба Велич е поканена да изпълни главната роля в операта "Саломе" на Рихард Щраус под палката на автора в спектакъл по случай 80-ия му рожден ден. В интервю за в. Opern Welt през 1989 г. Велич разказва за германския композитор и диригент: "Преди това той ме бил слушал някъде, отишъл при директора и казал:

"Искам Велич, нейният глас притежава необходимата яснота и девственост". И той присъстваше на репетициите всяка сутрин от девет до един часа. Дали аз бих могла да го направя, ако вече съм на 80 години, не знам". Интервюто с певицата е взето в "Опернкафе" във Виена, където сред наредените снимки на бележити певци е поместена и нейна фотография, надписът под която гласял: "Саломе на нашия век".

След представлението Рихард Щраус се обръща към Люба Велич с думите, цитирани от австрийската преса: "Не знаех, че моята музика е толкова хубава!".

ПОЛУЧАВА АВСТРИЙСКО ГРАЖДАНСТВО

През 1946 г. Люба Велич получава австрийско гражданство. Тя започва да пее във Виенската опера - Щатсопера, по покана на нейния директор Франц Залмхофер.

На 6 юни същата година в Щатсопера е представена премиерата на "Саломе" с нейно участие, която се увенчава с голям успех и оперната певица, която пее на четири езика, тръгва по света. Първо в Залцбург (Австрия) - "Донна Анна" с Хенри Крипс, по-късно с Вилхелм Фуртвенглер, през 1947 г. "Саломе" в Лондон (Великобритания).

Същата година в Лондон Люба Велич е Хризотемис в "Електра" на Рихард Щраус под диригентството на Томас Бийчъм. Люба Велич триумфира във всичките си роли, но Саломе я превръща в истинска звезда.

РЕКОРД - 34 БИСА ЗА ЕДНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА "САЛОМЕ"

През 1949 г. Люба Велич получава покана от директора на "Метрополитън" в Ню Йорк (САЩ) Едуард Джонсън да изпълни ролята на Саломе, която й донася световна популярност. По-късно Люба Велич си спомня: "След премиерата се качих в едно такси с моя мениджър. Потеглихме, а шофьорът попита: "Вие ли сте момичето, което може да пее, да танцува и да играе? Вече го пише във вестника". В "Метрополитън" тя поставя рекорд от 34 биса за едно представление за "Саломе".

В САЩ Люба Велич участва общо в девет спектакъла, сред които "Прилепът" на Рихард Щраус, "Тоска" и "Бохеми" на Джакомо Пучини и "Аида" на Джузепе Верди.

По световните сцени певицата изпълнява ролята на Аида с червена коса и затова пресата я кръщава "червенокосата Аида".

ПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ МАРИЯ КАЛАС

Още

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

Американските президенти Хари Труман и Дуайт Айзенхауер давали грандиозни приеми в нейна чест и именно заради нея по това време в "Метрополитън" не била допускана Мария Калас. Единият от заместник-директорите на "Метрополитън" чува изпълнение на Мария Калас в Сан Франциско и пише телеграма до директора на операта в Ню Йорк - Рудолф Бинг, с въпрос дали да ангажира певицата.

Отговорът бил, че ако Мария Калас е по-добра от Люба Велич, заместник-директорът може веднага да подпише договор, но последвалата телеграма гласяла, че Люба е по-добрата. В спор коя е по-талантлива, двете певици стигат до съд. Мария Калас завежда дело срещу Люба Велич в съд в Ню Йорк, което българката печели.

По време на тридесетгодишната си певческа кариера Люба Велич изпълнява роли в оперите "Борис Годунов", "Хованщина", "Дъщерята на полка", "Фигаро", "Дама пика", "Княз Игор" и други. Партнирала си е с Антон Дермота, Петер Андерс, Фьодор Шаляпин и редица други оперни певци. В Кратък оксфордски речник от 1972 г. пише:

"Люба Велич - това е певица с изключителен темперамент и индивидуалност, която няма да бъде забравена лесно".

УЧАСТВА В 75 ФИЛМА

През 1963 г. Люба Велич се оттегля от оперната сцена, опасявайки се, че може да загуби гласа си. През следващите години тя се снима в киното и в театъра. Участвала е в 75 филма, първият от които е "Герои", заедно с актьорите Лизелоте Пулвер и Ото Вилхелм Фишер. Изявявала се е и на театралната сцена в Берлин, Германия, с Инге Майзел, Ева-Мария Майнеке и Грит Бюьотхер ("Сестра Джорджия").

През 1972 г. е поканена да пее отново в "Метрополитън". Тогава публиката става на крака, за да аплодира голямото й завръщане на сцената.

Люба Велич умира във Виена на 31 август 1996 г., на 83-годишна възраст. По този повод Щатсопера за първи път в историята си спуска черни знамена на фасадата си.

Още

Шампанско и 5000 сърца за "Щраус Виена Оркестър" в София

Шампанско и 5000 сърца за "Щраус Виена Оркестър" в София

Още

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

ЩРАУС ВИЕНА ОРКЕСТЪР ще снимат DVD-то си за 2020-а в София

Още

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

Знаменитата Мария Калас напуска оперната сцена заради Онасис

Още

Музиката на Вагнер и Щраус, под диригентската палка на световноизвестния Густав Кун

Музиката на Вагнер и Щраус, под диригентската палка на световноизвестния Густав Кун

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Стефан Прохоров за световната среща IETM: Социалният риск за независимия артист в България е огромен

"Непредвидимостта на финансиращите програми и институционалните сътресения правят изключително сложно професионалното, а и физическото оцеляване на колегите", категоричен е режисьорът

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди

Георги Тошев: Татяна Лолова беше учебник по етика на актьора

Журналистът води вечер, посветена на голямата ни актриса под наслов "Празнуваме Татяна Лолова" на "Варненски лято"

Художникът на художниците

425 години от рождението на майстора на реализма Диего Веласкес

Глинка изоставя голямата си любов бременна

Цели 70 години не поставят в оригинал операта му "Иван Сусанин"