Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Николай Овчаров: Фигурата на проф. Георги Китов е изключително важна не само в българската наука, а и в цялото общество

АРХЕОЛОЗИ

Проф. Николай Овчаров: Фигурата на проф. Георги Китов е изключително важна не само в българската наука, а и в цялото общество

"Мнозина от съвременниците ни се опитваха да ни противопоставят, но в тези твърдения за враждата между нас, няма никаква истина", подчерта Овчаров

Проф. Николай Овчаров (Снимка: БТА)

Още

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Фигурата на проф. Георги Китов е изключително важна не само в българската наука, а и в цялото общество. Това каза пред журналисти в Казанлък археологът проф. Николай Овчаров по време на откриването на изложба, посветена на 80-ата годишнина от рождението на археолога проф. Георги Китов. С неговата кончина науката загуби изключително много, а това, което днес правим, е един спомен за него, посочи той.

Днес съм тук, защото Китов беше едно невероятно лице. Както всички велики личности, той имаше своя странен характер, но именно благодарение на своя хъс и на своето желание, днес разполагаме с всички тези гробници в Долината на тракийските царе", каза проф. Овчаров. 

Проф. Георги Китов (Снимка: BulFoto)

Мнозина от съвременниците ни се опитваха да ни противопоставят, но в тези твърдения за враждата между нас, няма никаква истина, коментира още той и разказа, че двамата са обикаляли много страни, в които заедно са се опитвали да покажат значението не само на тракийската, но въобще на българската култура.

"Първите години на новото хилядолетие бяха едни много добри години, когато сутрешните блокове започваха не само с убийства, а с открития в Долината на царете или в Източните Родопи", отбеляза проф. Овчаров.

Той подчерта, че делото на проф. Китов ще остане не само защото откритията му са изключително значими, а защото Община Казанлък е успяла да превърне ги превърне в обект на културен туризъм.

"Нашето дело на археолозите се проваля, унищожава се, ако след нас не вървят консервацията и реставрацията и което е най-важно в последно време, превръщането на нашите открития в обекти на културния туризъм. Всъщност в това отношение само добрата работа с общините и с държавата, ще даде възможност да се сравним с останалите държави", категоричен е проф. Николай Овчаров.

Той подчерта, че усилията на администрацията за социализиране и консервация на археологическите открития, както и предстоящото откриване на туристическия атракцион "Светът на траките" край Казанлък ще дадат огромен принос за популяризирането на културно-историческото наследство на региона.

Още

Почина археологът Георги Китов

Почина археологът Георги Китов

Още

Проф. Николай Овчаров: Казанлък е в челните места в страната по културно-историческия туризъм

Проф. Николай Овчаров: Казанлък е в челните места в страната по културно-историческия туризъм

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Миналото е опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща, каза писателят Георги Господинов

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Цветана Манева бе удостоена с отличието "Златен век" с огърлие

То й бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев в края на спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" в Младежкия театър "Николай Бинев"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие