Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина военната фотографка Мари-Лор дьо Декер

IN MEMORIAM

Почина военната фотографка Мари-Лор дьо Декер

В края на 60-те години на миналия век тя обезсмъртява творци като Ман Рей, Марсел Дюшан, Филип Супо, Серж Генсбур, Каролина Монакска

4 май 2019 г. Снимки от изложбата "Войната във Виетнам 70" на Мари-Лор дьо Декер като част от фотофестивала MAP (Mise Au Point) 2019 в Тулуза (Снимка: Getty Images)

Френската фотографка Мари-Лор дьо Декер почина на 75 години в болница в Тулуза след продължително боледуване, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Мари-Лор дьо Декер започва кариерата си като манекенка, но бързо застава зад обектива. В края на 60-те години на миналия век тя обезсмъртява творци като Ман Рей, Марсел Дюшан, Филип Супо.

Заминава да отразява войната във Виетнам с минимален опит, но се справя.

Мари-Лор дьо Декер на фотофестивала MAP (Mise Au Point) 2019 в Centre Culturel на 3 май 2019 г. в Тулуза (Снимка: Getty Images)

"Казах си: хората ще видят, че не съм истински фотограф, че нямам собствен фотоапарат, че имам само тази стара "Лайка". Всъщност, както разбрах по-късно, тази стара "Лайка" е била чудо", разказва тя в мемоарите си през 1985 г.

За жена да бъде военен репортер, не е било лесно: "ако си жена, никога не те вземат на сериозно". Но от друга страна, казва тя, "има предимство да си жена, както беше в Южна Африка, не те убиват веднага, а ти дават шанс".

Мари-Лор дьо Декер прави кариера в агенция "Гама" от 1971 г. до ликвидацията й през 2009 г. Тя е снимала също Серж Генсбур, Каролина Монакска и президента Валери Жискар д'Естен, когато научава за победата си на президентските избори през 1974 г.

Още

Темата за птиците е отново фокусът на закриващото събитие на CULTURAMA фест

Темата за птиците е отново фокусът на закриващото събитие на CULTURAMA фест

Още

Непоказвани снимки на Пол Маккартни от разгара на бийтълманията са изложени в Лондон

Непоказвани снимки на Пол Маккартни от разгара на бийтълманията са изложени в Лондон

Още

Михаил Заимов в търсене на изгубения Созопол

Михаил Заимов в търсене на изгубения Созопол

Още

"Образ и подобие" - фотографски предизвикателства

"Образ и подобие" - фотографски предизвикателства

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"